2019. október 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Alzheimer café
Éljünk együtt Alzheimer apóval – ez a témája a ma délután 5 órától kezdődő Alzheimer cafénak, melyre demens betegeket és hozzátartozóikat várják a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonába. Meghívott előadó Veress Albert pszichiáter, főorvos. Az előadás után a résztvevőkkel interaktív csoport beszélgetés lesz Kiss Gabriella vezetésével.
A részvétel ingyenes, érdeklődni lehet Kiss Gabriellánál, a 0266-364126-os telefonszámon.

Idősek világnapja Kolozsváron
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete az Erdélyi Mária Rádió közreműködésével három alkalomból álló rendezvénysorozatot szervezett az Idősek Világnapja alkalmából. A záró alkalomra holnap délelőtt 11 órától kerül sor, amelynek különlegessége egy olyan közös tánc lesz, mely örömforrásává válhat, Imre Edit szociális testvér vezetésével. A találkozó helyszíne: Szentegyház (Iuliu Maniu) utca, 4. szám, első emelet jobbra.

Töltődj fel!
Szeretnél tenni valamit, hogy te lés környezeted jól érezze magát, a panaszkodás helyett inkább a tenni akarást választod akkor gyere el a gyergyószentmiklósi Örmény katolikus egyesület és a Feltöltő egyesület által szervezett csapatépítő hétvégére, október 25-27 között a gyergyószentmiklósi Szent István plébániára. A hétvége alkalmával elkezdődik a 2020-as feltöltő keresztény zenefesztivál szervezése is. A programmal kapcsolatban érdeklődni lehet a 0740-867199-es telefonszámon.

Búcsúk Mindenszentek ünnepén
A gyulafehérvári egyházmegyében Szászfenesen október 26-án, szombaton délután 4 órakor ünneplik a plébániatemplom búcsúját. A szentmisén Nagy József kézdimartonosi plébános tartja a szentbeszédet.
Szentkatolna filiájában, Hatolykán vasárnap, október 27-én ünnepelnek. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmisén Ilyés K. Imre esztelneki plébános prédikál.
A csíktaplocai plébániatemplom búcsúja október 27-én, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Balla Árpád ezüstmisés, szászrégeni plébános.
Csíkmindszenten is október 27-én, vasárnap délután fél 1 órakor mutatják be az ünnepi búcsús szentmisét.
A nagyernyei templomban a búcsút vasárnap, október 27-én délután 1 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános.
Kajántón november 3-án, vasárnap délután fél 1-kor a búcsús szentmisén a kolozsvári Guia Laurean Hugó ferences atya prédikál.

Keresztény agóra
Szombaton, október 26-án, folytatódik a szatmári székesegyházi plébánia szervezésében évek óta sikeres, Keresztény agóra előadás sorozat. Délelőtt 11 órától a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében tart előadást Holló László a Babeș–Bolyai egyetem tanárára, „A házasságkötés tizenkét egyházjogi akadálya” címmel.
Jubileumi kóruskoncert
A csíkszeredai Szent Ágoston-templomban tartja a Lux Aurumque kamarakórus 10 éves jubileumi koncertjét. A kamarakórus 2009 őszén alakult Csíkszeredában, zenetanárokból és a kóruséneklés iránt érdeklődő zenekedvelőkből. Művészeti vezető: Ványolós András. A koncerten, amely október 26-án, szombaton este 7 órakor kezdődik hazai és külföldi kortárs zeneszerzők világi és egyházi művei szólalnak meg.

Tanfolyam a katolikus Egyház társadalmi tanításáról
A temesvár-gyárvárosi plébánia és az ott működő Kolping család közös szervezésében október 28. – április 6. között előadássorozatot tartanak a Millenniumi templomban a katolikus Egyház társadalmi tanításáról a DoCat című kötet kapcsán. A tanfolyam este 7 órakor kezdődik és fél 9 óráig tart. Október 28-án, hétfőn este 7 órakor a tanfolyam bevezető előadására kerül sor, amelynek címe: „Isten nagyszerű terve: a szeretet. ”

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez november 11-től kezdődően, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. További részletek a bonuspastor.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: A meteorológusok szerint a hét végéig kitart a meleg idő, a jövő héttől azonban lehűlés várható, és nő a csapadék kialakulásának esélye. Csapadékra október 27-e után van kilátás.
A mai napon is sok napsütésre, a reggeli órákban viszont ismét sokfelé pára és köd kialakulására számíthatunk, melyek korlátozott látási viszonyokat okozhatnak. Északnyugaton élénk lehet a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, de a ködös tájakon 20 fok alatti maximumokra van kilátás.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a jeddi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

1956-os megemlékezés
Ma délután 5 órától ünnepi megemlékezés lesz a gyergyószentmiklósi főtéren, majd ezt követően koszorúzás a temetőben. 6 órától ünnepi szentmise a Szent Miklós római katolikus templomban.
Fél 6 órától Kovásznán a központi parkban állított 56-os emlékműnél emlékeznek a Magyar Szabadság Napjára. A rendezvényen közreműködnek: a történelmi egyházak képviselői, Szabó Levente, a református ifjúsági zenekar, a Városi Ifjúsági Fúvószenekar, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai és a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat.
Kolozsváron este 7 órától a Magyar Operában a Budapesti Nemzeti Filharmonikusok énekkara és a Kolozsvári Magyar Opera zenekara előadja Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus című művét.

Nick Vujicic előadása
Nick Vujicic, a nemzetközi hírű prédikátor, szónok, motivációs tréner, aki karok és lábak nélkül született emberként vált ismertté, ma és holnap Erdélyben előadást tart. Ma este 7 órától Kolozsváron, holnap délelőtt 11 órától Sepsiszentgyörgyön. Élete és pályafutása sokunk számára lehet példaértékű, bátorító gondolatai erőt adnak a mindennapokban. Hívjuk kedves hallgatóinkat, hogy a rádió hullámhosszán kapcsolódjanak be az előadásba.

Imalánc Sepsiszentgyörgyön
Ma estétől kezdődően, öt estén keresztül az esti 6 órás szentmisék után a sepsiszentgyörgyi hívek rózsafüzért imádkozva zarándokolnak egyik templomtól a másikig, a város megújulásáért és a békéért. Ma a központi Szent József templomtól az őrkői Világ Királynője templomig zarándokolnak. Holnap a Világ Királynője templomtól a Csíki utcai Szent Gellért templomig. Október 25-én, pénteken a Szent Gellért templomtól az Állomás negyedi Szent Benedek templomig imádkoznak és zarándokolnak a hívek. Szombaton a Szent Benedek templomtól a Gyár utcai Krisztus Király templomig, valamint vasárnap a Krisztus Király templomtól a központi Szent József templomig lesz az imazarándoklat.

Adj időt a léleknek
Személyes életutunkon nagy segítségünkre van az imaéletünk. De az ima nem egy mankó, amire csak bizonyos helyzetben, életállapotban van szükség, hanem maga az Út Isten felé. A havonta sorra kerülő imaalkalmakon szeretnénk egy órára kivonulni, távolságot venni a mindennapoktól, szeretnénk jobban látni önmagunkat, megtapasztalni Istent az életünkben és Vele megújítani az imánkat. Ehhez nyújt segítséget az az imasuli, amelyet a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervez, október 24-én, csütörtökön este 8 órától. Novemberben és decemberben is folytatódnak ezek az alkalmak.

Kiállításmegnyitó
Józsa Ildikó korondi keramikus művész Exorsus (Kezdet) című tárlatát nyitják meg a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban október 25-én, pénteken. A művész első alkalommal idén áprilisban Székelyudvarhelyen állította ki alkotásait, az akkori tárlat 26 munkája két újabb alkotással egészül ki az Életfa című balladai faliképsorozat mellett. A rendezvény házigazdája Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, megnyitóbeszédet mond Doszlop Lídia művészeti szakíró. A tárlat három hétig látogatható.

Lelkinap orvosoknak Csíksomlyón
A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében október 26.-án, szombaton lelkinap lesz orvosoknak Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, „Hivatástudat” témában. Meghívottak: Jakabos Barnabás és Dósa Éva pszichiáter, pszichoterapeuta. Jelentkezni a 0744-909835 és 0740-412216 telefonszámokon lehet.

A muzsika hangja
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeiből alakult Kölyökszínház turnéra indul a Muzsika hangja című musical előadással. November 7-én, csütörtökön este 6 órakor Medgyesen a Kultúrotthonban, november 8-án, pénteken délelőtt 11 órakor a máréfalvi kultúrotthonban, délután 6 órakor pedig az oroszhegyi kultúrotthonban lesz az előadás. November 9-én, szombaton délután 4 órakor Szárhegyen láthatják az érdeklődők a musicalt, ami után után szüretibál lesz. November 10-én, vasárnap reggel 9 órától szentmisén vesznek részt az alapítvány gyermekei Gyergyóremetén, utána fél 11 órakor tartják meg az előadást a kultúrotthonban, este 6 órakor pedig a segesvári kultúrotthonban zárul a turné.

Időjárás: A meteorológusok szerint a hét végéig kitart a meleg idő, a jövő héttől azonban lehűlés várható, és nő a csapadék kialakulásának esélye. Csapadékra október 27-e után van kilátás.
A mai napon is sok napsütésre, a reggeli órákban viszont ismét sokfelé pára és köd kialakulására számíthatunk, melyek korlátozott látási viszonyokat okozhatnak. Északnyugaton élénk lehet a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, de a ködös tájakon 20 fok alatti maximumokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 23.

About the author

majoros gabriella