2019. október 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán mezőbándi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Őszi koronagyűlés
A nagyváradi püspökségen ma tartják az idei második koronagyűlést (papi továbbképzőt) az egyházmegye papsága részére. A továbbképző reggel 8 órakor a székesegyházban tartandó szentségimádással kezdődik, majd az egyházmegye és a plébániák aktuális ügyeit tárgyalják meg a résztvevők az Egyházmegyei Pasztorális Központban.

Idősek világnapja Kolozsváron
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete az Erdélyi Mária Rádió közreműködésével három alkalomból álló rendezvénysorozatot szervezett az Idősek Világnapja alkalmából. A záró alkalomra ma délelőtt 11 órától kerül sor, amelynek különlegessége egy olyan közös tánc lesz, mely örömforrásává válhat, Imre Edit szociális testvér vezetésével. A találkozó helyszíne: Szentegyház (Iuliu Maniu) utca, 4. szám, első emelet jobbra.

Egymillió csillag a nélkülözőkért
A Szatmári Egyházmegyei Caritas is csatlakozik az Egymillió csillag a nélkülözőkért szolidaritási akcióhoz, ma délután 6 órától a szatmárnémeti Tűzoltó toronynál. Lehetőség lesz mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adománnyal láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére fontos számunkra a közösségünk és érdekel bennünket a nélkülözők sorsa.

Konferencia Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében a város ad otthont a Fiatal Művészettörténészek VII. konferenciájának. A három napos rendezvény a művészettörténeti kutatással foglalkozó fiatalabb nemzedék számára biztosít lehetőséget a bemutatkozásra. A konferencia holnap déli 12 órakor kezdődik a Nagyváradi Vár E épületének első emeleti Konferenciatermében és szombaton estig tart majd. A rendezvény utolsó napján, október 27-én, vasárnap a résztvevők megtekintik a város jelentős művészeti emlékeit, köztük a felújítás alatt álló római katolikus püspöki palotát, a székesegyházat, valamint az egyházmegyei gyűjteményeket és váradi várat. A konferencia nyitott mindenki számára.

Engesztelő imaóra
A margittai plébániatemplomban imaórát tartanak a békéért, imádkoznak a török-szír háború befejezéséért, a kiengesztelődéséért és az emberek közötti egységéért. Holnap este fél 7 órától rózsafüzér ájtatosság, utána szentmise, majd szentségimádás lesz. Szeretettel várnak minden engesztelni vágyót.

Kiállításmegnyitó
Józsa Ildikó korondi keramikus művész Exorsus (Kezdet) című tárlatát nyitják meg a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban holnap este 7 órától. A művész első alkalommal idén áprilisban Székelyudvarhelyen állította ki alkotásait, az akkori tárlat 26 munkája két újabb alkotással egészül ki az Életfa című balladai faliképsorozat mellett. A rendezvény házigazdája Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, megnyitóbeszédet mond Doszlop Lídia művészeti szakíró. A tárlat három hétig látogatható.

Admisszió és beöltözés
Gyulafehérváron október 27-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén ünnepélyes keretek között kilenc kispapot vesznek fel a diakónus- és papjelöltek sorába. A szentmisét Jakubinyi György érsek mutatja be a koncelebráló papsággal együtt a székesegyházban. Az ünnepi szentmisét a szeminárium Facebook oldalán, a Seminarium Incarnatae Sapientiae oldalon élőben közvetítik.

A „Boldogabb családokért”
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központ újabb képzést tart a Boldogabb családokért iskolai program önkénteseinek november 8-9 között Csíkszentdomokoson. A program legfőbb célkitűzése a család és a házasság védelmezése és erősítése a keresztény illetve általános humán értékrend felmutatása és terjesztése által, a tudatos családtervezés segítése. Jelentkezni lehet, október 25-ig, Kertész Máriánál a 0743-152008-as telefonszámon vagy a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen.

Időjárás: Igazi vénasszonyok nyara jellemezte eddig az októbert, mely lassan véget ér, és jelentős lehűlés érkezik október végén. A mai reggelen is többfelé lesz ködös, párás a reggel, majd ezt követően mindenhol sok napsütésre, kevés felhőre, csapadékmentes időre számíthatunk. Helyenként erős lesz a délies szél. A hűvös reggelt követően a legmagasabb hőmérséklet 20 és 27 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2019. október 24.

About the author

Tunde Vidican Lokodi