2019. október 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Imalánc Sepsiszentgyörgyön
Szerda estétől kezdődően, öt estén keresztül az esti 6 órás szentmisék után a sepsiszentgyörgyi hívek rózsafüzért imádkozva zarándokolnak egyik templomtól a másikig, a város megújulásáért és a békéért. Ma a Szent Gellért templomtól az Állomás negyedi Szent Benedek templomig imádkoznak és zarándokolnak a hívek. Holnap a Szent Benedek templomtól a Gyár utcai Krisztus Király templomig, valamint vasárnap a Krisztus Király templomtól a központi Szent József templomig lesz az imazarándoklat.

Keresztény agóra
Holnap folytatódik a szatmári székesegyházi plébánia szervezésében évek óta sikeres, Keresztény agóra előadás sorozat. Délelőtt 11 órától a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében tart előadást Holló László a Babeș–Bolyai Tudományegyetem tanára, „A házasságkötés tizenkét egyházjogi akadálya” címmel.

Gyermektalálkozó és kreatív foglalkozás
A temesvár-józsefvárosi plébánián holnaptól kezdődően, minden hónapban egy alkalommal gyermektalálkozót és kreatív foglalkozást tartanak magyar nyelven. A foglalkozás délelőtt 11-12 óra között lesz. Az első találkozó mottója: Isten megajándékozott.

Női estek Kolozsváron
Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb! Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket? Ezekről és sok más egyéb kérdésről beszélgetünk havonta egy alkalommal a Női estek keretén belül. Az első találkozó október 28-án este 8 órától lesz a Szentegyház utca 4 szám alatti teremben. A találkozások nyitottak mindenki számára! Részletek hamarosan a magazinban

Mága Zoltán koncertsorozata
Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész Erdély 11 városában tart jótékonysági koncertet. Minden településen a beérkezett adományokat, felajánlásokat a rászorulók megsegítésére fordítják.
Az első koncert október 29-én, kedden délután 6 órától a nagyváradi rogériuszi református templomban lesz. Szerdán szintén este 6 órától az aradi belvárosi római katolikus templom lesz az előadás. A további helyszínekről a későbbiekben értesítjük hallgatóinkat.

Párkapcsolati műhelyfoglalkozás Kolozsváron
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete háromalkalmas párkapcsolati műhelyfoglalkozást szervez, melynek keretében Szabados Andrea pszichoterapeuta moderálásával az első felvonásban a társkeresésről, a második alkalommal a párkapcsolatokról, a harmadik találkozáson pedig a házasságról fognak beszélgetni. Az interaktív műhely első részére október 30, szerdán este 7 órától, a Rhédey Kávéház alsó termében kerül sor. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Rövidterápiás program Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány november 4 és 15. között kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedély-betegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi terápiás otthonban. Várják mindazok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni oktober 30-ig lehet a romkat.ro oldalon található elérhetőségeken.

Angol társasági klub
A KALOT Egyesület angol társalgási klubot indít Csíksomlyón, az egyesület székhelyén (Szék útja 147 szám alatt). A klubot angol anyanyelvű klubvezető irányítja, az érdekes, mindennapi társalgási témák mellett gyakoriak lesznek a világ különböző országaiból érkező vendégek is. A klub mindazok számára kitűnő lehetőség, akik szeretnék megtartani, vagy továbbfejleszteni meglevő nyelvtudásukat, szókincsüket fejleszteni, szófordulatokat elsajátítani. Részvételi hozzájárulás: 12 alkalomra 250 lej, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek, diákoknak 220 lej. Jelentkezni november 4-ig lehet a 0758840279-as telefonszámon vagy az kepzesek@kalot.ro e-mail címen, 8-12 óra között.

Közösségi nap
Plébániai közösségi napot tartanak, november 4-én délelőtt 10 és délután 2 óra között a marosvásárhelyi Szent Család-templomban. Lesz szentmise, lelki táplálék, jó beszélgetések, flash mob és bográcsos agapé. Szeretettel várnak mindenkit a közös együttlétre.

Könyvbemutató Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében november 6-án, szerdán délután 6 órakor kerül sor a Ferenc pápa Csíksomlyón címet viselő emlékkönyv bemutatására. A kötet Ferenc pápa ez év júniusának első napjaiban tett csíksomlyói látogatásának állít emléket, amely ezt a történelmi pillanatot mutatja be képekben, illetve a látogatáson résztvevők és szervezők visszaemlékezéseit tartalmazza.

Időjárás: Ma napközben sok napsütésre, kevés felhőre, csapadékmentes időre van kilátás. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet az északira, északnyugatira forduló szél. Napközben 20-26 fok közötti értékekre számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 25.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Közösségi ház megáldása
2019 tavaszán megnyílt a Schönstatti Márianővérek temesvári közösségi háza. A házszentelési ünnepségre szentmise keretében kerül sor ma délután fél 5 órától, amelyet Pál József Csaba megyés püspök celebrál.

Egymillió csillag a nélkülözőkért
A Szatmári Egyházmegyei Caritas is csatlakozik az Egymillió csillag a nélkülözőkért szolidaritási akcióhoz. Máramarosszigeten ma délután 6 órától a város központi parkjában lesz lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adománnyal láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére fontos számunkra a közösségünk és érdekel bennünket a nélkülözők sorsa. Gyújts te is egy gyertyát!

Férfi(as) zarándoklat
A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánia szervezésében holnap férfi(as) zarándoklatra kerül sor Istenszékére. A zarándokok reggel 7 órakor indulnak a Szent Miklós templom elől, részvételi díj 75 lej, amely tartalmazza az autóbusz árát, túravezetést és a marosvécsi kastélylátogatással egybekötött állófogadást. Érdeklődni lehet Magyari Vass Istvánnál, a 0742-702 309-es telefonszámon.

Állami kitüntetés
Khell Levente László az aradi és pécskai szórványban élő magyarság identitástudatát erősítő pedagógusi, kultúraszervező és hagyományápoló tevékenysége elismeréseként állami kitüntetésben részesül. A kitüntetést holnap délután 4 órakor adják át a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében.

Búcsúk Mindenszentek ünnepén
A gyulafehérvári egyházmegyében Szászfenesen holnap délután 4 órakor ünneplik a plébániatemplom búcsúját. A szentmisén Nagy József kézdimartonosi plébános tartja a szentbeszédet.
Szentkatolna filiájában, Hatolykán vasárnap, október 27-én ünnepelnek. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmisén Ilyés K. Imre esztelneki plébános prédikál.
A csíktaplocai plébániatemplom búcsúja vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Balla Árpád ezüstmisés, szászrégeni plébános.
Csíkmindszenten is vasárnap délután fél 1 órakor mutatják be az ünnepi búcsús szentmisét.
A nagyernyei templomban a búcsút vasárnap délután 1 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános.
Kajántón november 3-án, vasárnap délután fél 1-kor a búcsús szentmisén a kolozsvári Guia Laurean Hugó ferences atya prédikál.

150 éves a balánbányai templom
Idén ünneplik a balánbányai Nepomuki Szent János-templom felszentelésének 150. évfordulóját. A hálaadó szentmisét október 27-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében tartják.

Kapisztrán Szent János búcsú
A vajdahunyad-telepi Kapisztrán Szent János-templomban a búcsút október 27-én, délután 3 órakor tartják. A szentmise ünnepi szónoka Nagy Károly ferences atya Déváról.

Női estek Kolozsváron
Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb! Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket? Ezekről és sok más egyéb kérdésről beszélgetünk havonta egy alkalommal a Női estek keretén belül. Az első találkozó október 28-án este 8 órától lesz a Szentegyház utca 4 szám alatti teremben. A találkozások nyitottak mindenki számára!

Lány és asszonytalálkozó
Az Áradat Egyesület szervezésében a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a IX. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: Tabuk és titkok. Idén is tartalmas előadásokra és műhelymunkákra hívnak minden érdeklődőt. A program november 22-én, pénteken délután 5 órakor kezdődik és szombaton délután 6 órakor szentmisével zárul. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezési határidő: november 15. További információk és regisztráció az aradat.ro oldalon.

Időjárás: A mai reggel is sokfelé ködös, párás mely helyenként tartósabban megmarad, de napközben sok napsütésre, kevés felhőre, csapadékmentes időre van kilátás. A ködös területeken néhol ködszitálás sem kizárt, melynek következtében nedvessé, csúszóssá válhat az útburkolat. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet az északira, északnyugatira forduló szél. Napközben 20-26 fok közötti értékekre számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 25.

About the author

Tunde Vidican Lokodi