2019. október 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosugrai Szent Kozma és Damján-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a a bólyai templomban és a nagyváradi egyházmegyében Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Jubileumi kóruskoncert
A csíkszeredai Szent Ágoston-templomban tartja a Lux Aurumque kamarakórus 10 éves jubileumi koncertjét. A kamarakórus 2009 őszén alakult Csíkszeredában, zenetanárokból és a kóruséneklés iránt érdeklődő zenekedvelőkből. Művészeti vezető: Ványolós András. A koncerten, amely ma este 7 órakor kezdődik hazai és külföldi kortárs zeneszerzők világi és egyházi művei szólalnak meg.

Egyházzenei koncert a székesegyházban
Ma este 7 órakor, temesvári és nagyváradi művészek közreműködésével mutatják be a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban Leopold Mozart Missa Solemnis in C című művét. Vezényel Walter Kindl egyetemi professzor.

Admisszió és beöltözés
Gyulafehérváron holnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén ünnepélyes keretek között kilenc kispapot vesznek fel a diakónus- és papjelöltek sorába. A szentmisét Jakubinyi György érsek mutatja be a koncelebráló papsággal együtt a székesegyházban. Az ünnepi szentmisét a szeminárium Facebook oldalán, a Seminarium Incarnatae Sapientiae oldalon élőben közvetítik.

150 éves a balánbányai templom
Idén ünneplik a balánbányai Nepomuki Szent János-templom felszentelésének 150. évfordulóját. A hálaadó szentmisét holnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében tartják.

Búcsúk a hétvégén
Október 23-án ünnepeltük Kapisztrán Szent Jánost.
A gyulafehérvári egyházmegyében a vajdahunyad-telepi Kapisztrán Szent János-templomban a búcsút holnap délután 3 órakor tartják. A szentmise ünnepi szónoka Nagy Károly ferences atya Déváról.
Október 28-án ünnepeljük Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolokat.
A gyulafehérvári egyházmegyében Csatószegen holnap ünnepelnek. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmisén Darvas Kozma József csíkszeredai esperes prédikál.
Gyergyóalfaluban a plébániatemplom búcsús szentmiséjét október 28-án, hétfőn délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentbeszédet Borka Ernő marosfői plébános tartja.
Esztelneken is október 28-án, hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik a templom búcsúja. A szentmise szónoka Kovács József, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze.
November 1-én Mindenszentek ünnepe lesz.
A gyulafehérvári egyházmegyében Szászfenesen ma délután 4 órakor ünneplik a plébániatemplom búcsúját. A szentmisén Nagy József kézdimartonosi plébános tartja a szentbeszédet.
Szentkatolna filiájában, Hatolykán holnap ünnepelnek. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmisén Ilyés K. Imre esztelneki plébános prédikál.
A csíktaplocai plébániatemplom búcsúja holnap délután fél 1 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Balla Árpád ezüstmisés, szászrégeni plébános.
Csíkmindszenten is holnap délután fél 1 órakor mutatják be az ünnepi búcsús szentmisét.
A nagyernyei templomban színtén holnap délután 1 órakor ünnepelnek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános.
A nagyváradi egyházmegyében holnap tartják a monospetri Krisztus Király-templom búcsúját. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Bakos Gábor érmihályfalvi segédlelkész.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap délelőtt fél 11-től közvetítünk szentmisét a hét plébániatemplomából Bereckből, este 6 órától pedig a nagyváradi Székesegyházból.

Óraátállítás
Holnap hajnalban áttérünk a téli időszámításra, így egy órával vissza kell vinni az órákat, hajnali 3 óráról 2 órára.

Időjárás: Ma is sokfelé párásan, ködösen indult a nap, de délután már országszerte derült, napos idő várható. Délutánra 19 és 24 fok közé melegszik a levegő, de a tartósabban ködös tájakon ettől pár fokkal hűvösebb lehet. Nyugaton megélénkülhet a déli szél. Holnap is napos, csapadékmentes időre van kilátás, de a reggeli pára- és ködfoltok helyenként tartósabban megmaradhatnak.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 26

About the author

Tunde Vidican Lokodi