2019. október 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Imaláncot tartottak Sepsiszentgyörgyön Az elmúlt hét során „Rózsafüzérrel a város körül” mottóval szerveztek imaláncot Sepsiszentgyörgy öt katolikus templomában, illetve a templomok közötti útszakaszokon. Az imákat a város megújulásáért és a békéért ajánlották föl. Ezekben napokban mintegy 280-300 személy vett részt a zarándoklaton és imádkozott együtt.

Női estek Kolozsváron Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb! Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket? Ezekről és sok más egyéb kérdésről beszélgetnek havonta egy alkalommal a Női estek keretén belül. Az első találkozó ma este 8 órától lesz a Szentegyház utca 4 szám alatti teremben. A találkozások nyitottak mindenki számára!

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Az Isten vezet címmel november 8 és 10-ke között lelkigyakorlatot tart Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. Azok jelentkezését várják, akik arra vágynak, hogy két napig Istennel legyenek csendben, Őt figyelve. A lelkigyakorlat során mindennap lesz szentmise, közös ima, ráhangoló elmélkedések, valamint lehetőség nyílik a megosztásokra és személyes beszélgetésekre is. A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges november 4-ig a 0266-210.537-es vagy a 0755-489.743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Angol társasági klub A KALOT Egyesület angol társalgási klubot indít Csíksomlyón, az egyesület székhelyén. A klubot angol anyanyelvű klubvezető irányítja. Az érdekes, mindennapi társalgási témák mellett gyakoriak lesznek a világ különböző országaiból érkező vendégek is. A klub mindazok számára kitűnő lehetőség, akik szeretnék megtartani, vagy továbbfejleszteni meglevő nyelvtudásukat, szókincsüket fejleszteni, szófordulatokat elsajátítani. Részvételi hozzájárulás: 12 alkalomra 250 lej, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek, diákoknak 220 lej. Jelentkezni november 4-ig lehet a 0758-840.279-as telefonszámon vagy az kepzesek@kalot.ro e-mail címen hétköznaponként 8 és 12 óra között.

Könyvbemutató Temesváron A temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében november 6-án, szerdán délután 6 órakor kerül sor a Ferenc pápa Csíksomlyón címet viselő emlékkönyv bemutatására. A kötet Ferenc pápa ez év júniusának első napjaiban tett csíksomlyói látogatásának állít emléket, amely ezt a történelmi pillanatot mutatja be képekben, illetve a látogatáson résztvevők és szervezők visszaemlékezéseit tartalmazza. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Rövidterápiás program Magyarózdon A Bonus Pastor Alapítvány november 4 és 15-ke között kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedély-betegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi terápiás otthonban. Várják mindazok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni október 30-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségeken.

A muzsika hangja A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeiből alakult Kölyökszínház turnéra indul a Muzsika hangja című musical előadással. November 7-én, csütörtökön este 6 órakor Medgyesen a Kultúrotthonban, november 8-án, pénteken délelőtt 11 órakor a máréfalvi kultúrotthonban, délután 6 órakor pedig az oroszhegyi kultúrotthonban lesz az előadás. November 9-én, szombaton délután 4 órakor Szárhegyen láthatják az érdeklődők a musicalt, ami után után szüretibál lesz. November 10-én, vasárnap reggel 9 órától szentmisén vesznek részt az alapítvány gyermekei Gyergyóremetén, utána fél 11 órakor tartják meg az előadást a kultúrotthonban, este 6 órakor pedig a segesvári kultúrotthonban zárul a turné.

Kneipp-hétvége „Tégy valami jót a testeddel, hogy a lelkednek kedve legyen Lakni benne.” Avilai Szent Teréz gondolata nyomán Péter Mária Imelda mallersdorfi ferences nővér a Kneipp terápiáról tart kurzust november 7-10 között Gyergyócsomafalván, melynek keretében főként a vizes-alkalmazások megtapasztalására, elsajátítására és gyakorlására lesz lehetőség. Helyek száma korlátozott, jelentkezni lehet a 0741-694139-es telefonszámon.

Közösségi nap Plébániai közösségi napot tartanak, november 9-én délelőtt 10 és délután 2 óra között a marosvásárhelyi Szent Család-templomban. Lesz szentmise, lelki táplálék, jó beszélgetések, flash mob és bográcsos agapé. Szeretettel várnak mindenkit a közös együttlétre.

Időjárás: Ma reggel is párásan, ködösen indul a nap, ezzel párhuzamosan azonban északnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Délután országszerte felhős lesz az ég, helyenként gyenge eső is előfordulhat. Feltámad az északnyugati-északi szél. Délután a legmagasabb hőmérséklet 22-25 fok körül lesz.

MRE - Hírszolgálat, 2019. október 28.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az alsóbölkényi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok ünnepe Gyergyóalfaluban a plébániatemplom búcsús szentmiséjét ma délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentbeszédet Borka Ernő marosfői plébános tartja. Esztelneken is szintén ma 11 órakor kezdődik a templom búcsúja. A szentmise szónoka Kovács József, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze.

Könyvbemutató Márton Áronról Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson Márton Áron a mi „szent” püspökünk – Napló egy csodáról címmel jelent meg Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános összeállítása. A kiadvány Mihai Zoltán-Lajos segédlelkész életben maradásáról szól, tartalmazza a csíkszeredai és budapesti orvosi jelentéseket, a napról napra készített beszámolókat, az egész könyv a balesetet szenvedett káplán csodálatos gyógyulásának hű dokumentuma. A kötetet a csíkszeredai Millenniumi-templomban mutatják be először, a ma este 6 órakor kezdődő szentmise után. A következő könyvbemutató október 29-én, kedden este fél 7 órától lesz a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébániatemplomban.

Könyvbemutató Déván Ma este 18,30-kor a dévai Szent Antal Közösségi Házban bemutatják Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy Tanúságtevők – Ferencz Béla Ervin OFM, Tőkés István, Bíró János Antal OFM című könyvét. A kötet születésének körülményeiről vall az író Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, fotóriporter, a Budapesti Székely Kör elnöke.

Tanfolyam a katolikus egyház társadalmi tanításáról A temesvár-gyárvárosi plébánia és az ott működő Kolping család közös szervezésében előadássorozatot tartanak a Millenniumi templomban a katolikus egyház társadalmi tanításáról a DoCat című kötet kapcsán. A DoCat azokat a dokumentumokat mutatja be, amelyek XIII. Leo Rerum novarum (Új dolgok) kezdetű szociális enciklikája óta fejlődtek, alakultak, valamint összefoglalja az egyháznak a személyre, a családra, a hivatásra, a munkára, a gazdasági életre, a közösségi életre és a természetvédelemre vonatkozó tanítását. A bevezető előadást ma este 7 órától tartják, Isten nagyszerű terve: a szeretet címmel.

Női estek Kolozsváron Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb! Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket? Ezekről és sok más egyéb kérdésről beszélgetünk havonta egy alkalommal a Női estek keretén belül. Az első találkozó ma este 8 órától lesz a Szentegyház utca 4 szám alatti teremben. A találkozások nyitottak mindenki számára!

Mága Zoltán koncertsorozata Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész Erdély 11 városában tart jótékonysági koncertet. Minden településen a beérkezett adományokat, felajánlásokat a rászorulók megsegítésére fordítják. Az első koncert október 29-én, kedden délután 6 órától a nagyváradi rogériuszi református templomban lesz. Szerdán szintén este 6 órától az aradi belvárosi római katolikus templom lesz az előadás. A további helyszínekről a későbbiekben értesítjük hallgatóinkat.

Párkapcsolati műhelyfoglalkozás Kolozsváron A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete háromalkalmas párkapcsolati műhelyfoglalkozást szervez, melynek keretében Szabados Andrea pszichoterapeuta moderálásával az első felvonásban a társkeresésről, a második alkalommal a párkapcsolatokról, a harmadik találkozáson pedig a házasságról fognak beszélgetni. Az interaktív műhely első részére október 30.-án, szerdán este 7 órától, a Rhédey Kávéház alsó termében kerül sor. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Rövidterápiás program Magyarózdon A Bonus Pastor Alapítvány november 4 és 15. között kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedély-betegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi terápiás otthonban. Várják mindazok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni oktober 30-ig lehet a romkat.ro oldalon található elérhetőségeken.

Lány és asszonytalálkozó Az Áradat Egyesület szervezésében a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a IX. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: Tabuk és titkok. Idén is tartalmas előadásokra és műhelymunkákra hívnak minden érdeklődőt. A program november 22-én, pénteken délután 5 órakor kezdődik és szombaton délután 6 órakor szentmisével zárul. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezési határidő: november 15. További információk és regisztráció az aradat.ro oldalon.

Időjárás: Ma reggel is párásan, ködösen indul a nap, ezzel párhuzamosan azonban északnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Délután országszerte felhős lesz az ég, helyenként gyenge eső is előfordulhat. Feltámad az északnyugati-északi szél. Délután a legmagasabb hőmérséklet 22-25 fok körül lesz.

MRE - Hírszolgálat, 2019. október 28.

About the author

Tunde Vidican Lokodi