2019. október 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mága Zoltán koncertsorozata
A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar hegedűművész Erdély 11 városában tart jótékonysági koncertet. Minden településen a beérkezett adományokat, felajánlásokat a rászorulók megsegítésére fordítják.
Az első koncert október 29-én, ma délután 6 órától lesz a nagyváradi rogériuszi református templomban lesz. Holnap szintén este 6 órától az aradi belvárosi római katolikus templom lesz az előadás. A további helyszínekről a későbbiekben értesítjük hallgatóinkat.

Könyvbemutató Márton Áronról Gyergyószentmiklóson
Ma este 7 órától Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébániatemplomban mutatják be Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános Márton Áron a mi „szent” püspökünk – Napló egy csodáról címmel megjelent összeállítását. A kiadvány Mihai Zoltán-Lajos segédlelkész életben maradásáról szól, tartalmazza a csíkszeredai és budapesti orvosi jelentéseket, a napról napra készített beszámolókat, az egész könyv a balesetet szenvedett káplán csodálatos gyógyulásának hű dokumentuma. Minden érdeklődőt várnak.

Párkapcsolati műhelyfoglalkozás Kolozsváron
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete háromalkalmas párkapcsolati műhelyfoglalkozást szervez, melynek keretében Szabados Andrea pszichoterapeuta moderálásával az első felvonásban a társkeresésről, a második alkalommal a párkapcsolatokról, a harmadik találkozáson pedig a házasságról fognak beszélgetni. Az interaktív műhely első részére október 30-án, holnap este 7 órától lesz a Rhédey Kávéház alsó termében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Ravatalozó kápolna megáldása Bélfenyéren
November 1-én, pénteken déli 12 órakor szentmise keretében áldja meg a ravatalozó kápolnát Böcskei László megyés püspök a bélfenyéri temetőben.

Mindenszentek ünnepe és halottak napja Nagyváradon
November 1-én, pénteken Mindenszentek ünnepén délután 3 órakor a Rulikowski temetőben a Steinberger kápolnánál, 4 órakor pedig az egykori Olaszi temetőben található Gerliczy-, illetve a Markovits kápolnánál imádkoznak elhunytjaikért Nagyvárad katolikusai, papok és hívek közösen. A biharpüspöki Régi Temetőben délután 5 órakor gyűlnek a kereszt köré a hívek és imádkoznak Varga Sándor plébános vezetésével.
Másnap, november 2-án, szombaton, Halottak Napján, Böcskei László megyéspüspök délután 6 órakor az egyházmegye elhunyt híveiért mutat be szentmisét a nagyváradi római katolikus székesegyházban.

Imavirrasztés Temesváron
A temesvári püspökség keretében működő Ifjúsági Pasztorációs Iroda szervezésében november 1-jén, pénteken Mindenszentek napján a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorban imavirrasztást tartanak délután 6 órától éjjel fél 2-ig. Várnak mindenkit a közös imára, engesztelésre.

Búcsú a püspöki kápolnában
November 4-én, hétfőn, Borromeo Szent Károly ünnepén, délelőtt 11 órakor Böcskei László megyéspüspök búcsús szentmisét mutat be az egyházmegye papságával, szerzeteseivel közösen a Püspöki Palota kápolnájában. Az eseményre nagy szeretettel várják azokat a híveket is, akik a város és az egyházmegye megújulásáért szeretnének közösen imádkozni.

Lelkinap Bethlenfalván
A kadicsfalvi és bethlenfalvi Élet a lélekben imacsoport lelkinapot szervez november 9-én a bethlenfalvi templomban. A programban, mely délelőtt 10 órakor kezdődik, lesz előadás, ima, tanúságtétel, szentségimádás. A lelkinapot délután 5 órától hálaadó szentmisével zárják.

Drámapályázat
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Nagy sokaság csatlakozott hozzá, mert hallották, mi mindent tett” mottóval drámapályázatot hirdet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, amelynek témája Jézus Krisztus példabeszédei és csodái. A szervezők célja, hogy a csoport tagjai személyesen átélhessék az Istennel való találkozás élményeit, az Ő üzenetét, ami átformálhatja, átalakíthatja az életüket. A pályázatra plébániai csoportok és osztályközösségek egyaránt nevezhetnek három korosztályban: I-IV., V-VIII., illetve X-XI. osztály. A követelmények szerint a bemutatandó jelenetek hossza nem haladhatja meg a 10 percet, illetve ezeket Nagyváradon kell majd bemutatni november 19-én, délután 4 órától a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében, ahol egy szakmai zsűri döntése alapján díjazzák a résztvevőket. A jelenetek forgatókönyveit legkésőbb november 5-ig el kell juttatni a nagyváradi Püspöki Hivatalhoz. A szükséges jelmezekről, díszletekről, hangosításról a jelentkezőknek kell gondoskodniuk.

Időjárás: Ezekben a napokban jelentős lehűlés várható. Többfelé napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet, a leghidegebb órákban pedig helyenként már mínuszok is lehetnek. Emellett többfelé várható eső, zápor. A szél élénk, néhol erős lesz. A maximum hőmérséklet 15-20 fok között valószínű.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tőkési templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Mága Zoltán koncertsorozata
Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész Erdély 11 városában tart jótékonysági koncertet. Minden településen a beérkezett adományokat, felajánlásokat a rászorulók megsegítésére fordítják.
Az első koncert október 29-én, ma délután 6 órától a nagyváradi rogériuszi református templomban lesz. Holnap szintén este 6 órától az aradi belvárosi római katolikus templom lesz az előadás. A további helyszínekről a későbbiekben értesítjük hallgatóinkat.

Egymillió csillag a rászoruló gyermekekért
A római katolikus Caritas Catolica és a görögkatolikus Caritas Eparhial meghív mindenkit, hogy az október 31-én, csütörtökön 18 órától az Egymillió Csillag elnevezésű rendezvény keretében egy közös imával, egy mécses meggyújtásával fejezze ki együttérzését a nélkülöző, társadalmi kirekesztettségben élő gyermekek iránt. Az érdeklődőket az Olaszi parkban, a Frențiu Idősotthon és a ferences kolostor közötti téren várják felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Requiem a Szent Katalin templomban
Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából november 2-án, szombaton, negyed nyolckor Pál József Csaba megyéspüspök rekviemet celebrál az egyházmegye elhunyt főpásztorai, lelkipásztorai és hívek lelki üdvéért a Szent Katalin-templomban.

Könyvbemutató Nagyváradon és Temesváron
November 5-én, kedden 17 órakor a nagyváradi Püspöki Palota dísztermében, november 6-án, szerdán délután 6 órakor a Temesvár-józsefvárosi plébánia közösségi termében mutatják be a Ferenc pápa Csíksomlyón című emlékkönyvet. A gazdagon illusztrált album Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának állít emléket. Az erdélyi főpásztorok és a szervezőbizottság tagjai, a látogatás előkészítésében közreműködők osztják meg a kötetben az előkészületek történetét, emlékeznek a pápalátogatás legfontosabb eseményeire, az illusztrációk pedig a történelmi esemény és az előkészület mozzanatairól tanúskodnak. A kötethez Miguel Maury Buendía pápai nuncius írt előszót. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Rövidterápiás program Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány november 4. és 15-ke között kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedély-betegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi terápiás otthonban. Várják mindazok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni október 30-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségeken.

Drámapályázat
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Nagy sokaság csatlakozott hozzá, mert hallották, mi mindent tett” mottóval drámapályázatot hirdet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, amelynek témája Jézus Krisztus példabeszédei és csodái. A szervezők célja, hogy a csoport tagjai személyesen átélhessék az Istennel való találkozás élményeit, az Ő üzenetét, ami átformálhatja, átalakíthatja az életüket. A pályázatra plébániai csoportok és osztályközösségek egyaránt nevezhetnek három korosztályban: I-IV., V-VIII., illetve X-XI. osztály. A követelmények szerint a bemutatandó jelenetek hossza nem haladhatja meg a 10 percet, illetve a forgatókönyvet legkésőbb november 5-ig el kell juttatni a nagyváradi Püspöki Hivatalhoz. A jeleneteket Nagyváradon kell majd bemutatni november 19-én, 16 órától a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében, ahol egy szakmai zsűri döntése alapján díjazzák a résztvevőket. A szükséges jelmezekről, díszletekről, hangosításról a jelentkezőknek kell gondoskodniuk.

Lány és asszonytalálkozó
Az Áradat Egyesület szervezésében a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a IX. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: Tabuk és titkok. Idén is tartalmas előadásokra és műhelymunkákra hívnak minden érdeklődőt. A program november 22-én, pénteken délután 5 órakor kezdődik és szombaton délután 6 órakor szentmisével zárul. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezési határidő: november 15. További információk és regisztráció az aradat.ro oldalon.

Időjárás: Ezekben a napokban jelentős lehűlés várható. Többfelé napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet, a leghidegebb órákban pedig helyenként már mínuszok is lehetnek. Emellett többfelé várható eső, zápor. A szél élénk, néhol erős lesz. A maximum hőmérséklet 15-20 fok között valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2019. október 29.

About the author

Tunde Vidican Lokodi