2019. szeptember 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Márton Áronról Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást. Egyben bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent A Hegy című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzetet. Az előadás ma este 8 órától Nagybányán, a Philia rendezvényteremben.

Papok labdarúgó bajnoksága Szatmárnémetiben mérkőznek meg egymással az ország különböző katolikus egyházmegyéinek papi futballcsapatai. Csapatot indít a Szatmári, Temesvári, Gyulafehérvári, Nagyváradi, Jászvásári Római Katolikus Egyházmegye és a Kolozsvár-Szamosújvári, Lugosi, Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye. Holnap reggel 9 órától, a Both Katalin Sportteremben veszi kezdetét a bajnokság az ünnepélyes kezdőrúgással, majd kétszer tízperces félidőkkel váltják egymást a mérkőzések, délutánig rúgják a bőrt a papok. A bajnokság elődöntőit szeptember 4-én, szerdán reggel fél tíztől játsszák, azt követően kerül sor a döntőre. A mérkőzéseket hivatásos bírók vezetik, szeretettel várnak mindenkit a szurkolóközönség soraiba, a belépés ingyenes.

Szimfonikus hangverseny Temesváron A németországi Junge Philharmonie Ostwürttemberg zenekar romániai turnéjának keretében holnap este 7 órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban lép fel. A belépés díjtalan adományokat köszönettel fogadnak.

Ifjúsági zarándoklat Máriaradnára Szeptember 7-én, szombaton az Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a temesvári fiatalok máriaradnai gyalogos zarándoklatára kerül sor. A résztvevők 6 órakor indulnak a temesvári székesegyház elől. A zarándokok az újszentesi, a temesgyarmati, a hidasligeti, a temesfüvesi templomokat érintve 14 órakor érkeznek Máslakra, ahol több órás pihenő következik. A résztvevők hozzanak magukkal hálózsákot és izolírt. A nehéz csomagokat gépkocsi szállítja Máslakig, majd tovább Radnáig. Innen a fiatalok éjszaka 2 órakor indulnak tovább a Temesillésd-Temesújfalu-Lippa útvonalon. Az ünnepi szentmisét szeptember 8-án, vasárnap, 11 órakor celebrálják a máriaradnai kegytemplomban.

Interaktív élménykiállítás A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban szeptember 14-22 között lesz megtekinthető a „Saru” című kiállítás, amely Ferenc pápa enciklikáiból merítette a témáját. Az interaktív kiállítás résztvevői négy, fotókkal kialakított teremben egy időutazáson vehetnek részt a szolidaritás, emberi méltóság, evangélium örömhíre jegyében. Célja az együttérzés növelése önmagunk, felebarátaink, és a természet iránt. A kiállítás megtekinthető egyénileg és kiscsoportokban csoportvezető kíséretével minden nap délelőtt 10 és délután 6 óra között.

Filmvetítés Csíksomlyón A IV. Szakrális Művészetek hete keretében, szeptember 17-én, kedden este 6 órától Dóczy Péter filmje lesz látható a Jakab Antal Tanulmányi Házban, amely tiszteletreméltó Marton Marcell atya naplója alapján készült. A film után lelki elmélyítést vezet Darvas Piroska segítő nővér.

Élet a lélekben szeminárium A nagyváradi Szent Pál közösség Szentlélek Szemináriumot tart Szilágysomlyón, a plébánia közösségi házában. A tíz héten át tartó szeminárium, október 10-én kezdődik. A soron következő alkalmak minden csütörtökön este 6 órától lesznek megtartva. Várnak mindenkit, hogy a Szentlélek tüze járja át egész életünket és ezt tudjuk továbbadni környezetünknek is. Ez egyaránt jó alkalom a bérmálkozásra készülők számára, de azoknak is akik már részesültek ebben a szentségben de még nem kamatoztatták a Szentlélek ajándékait életükben.

Szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat lesz október 7-13 között. A lelkigyakorlat elemei: 4 személyes elmélkedés, közös ima, észlelési testgyakorlatok, naponta személyes beszélgetés a kísérővel, szentmise, gyónási lehetőség, csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, igény szerint svéd masszázs. Legtöbb 6, 20-60 év közötti személy jelentkezését várják szeptember 30-ig a 0743 753 494-es telefonszámon.

Időjárás: Ma is marad a meleg, nyári idő sok napsütéssel. Egyre nagyobb területen feltámad az északira-északnyugatira forduló szél.  A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kapnikbányán a Szent Borbála- templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Papok labdarúgó bajnoksága Nyolc csapat játékosai csapnak össze kedden és szerdán Szatmárnémetiben, az országos katolikus papi teremfoci bajnokságon. Csapatot indít a Szatmári, Temesvári, Gyulafehérvári, Nagyváradi, Jászvásári Római Katolikus Egyházmegye és a Kolozsvár-Szamosújvári, Lugosi, Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye. Kedden reggel kilenc órától, a Both Katalin Sportteremben veszi kezdetét a bajnokság az ünnepélyes kezdőrúgással, majd kétszer tízperces félidőkkel váltják egymást a mérkőzések, délutánig rúgják a bőrt a papok. A bajnokság elődöntőit szerdán reggel fél tíztől játsszák, azt követően kerül sor a döntőre. A selejtezőkörök párosítását hétfőn este sorsolják, ezután derül ki az is, hogy melyik csapat mikor lép pályára. A mérkőzéseket hivatásos bírók vezetik, szeretettel várnak mindenkit a szurkolóközönség soraiba, a belépés ingyenes.

Engesztelő imavirrasztás Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában szeptember 4.-én, szerdán egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden nap reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában Csütörtökön, szeptember 5.-én szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. 14 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Gyógynövényes nyílt nap A Civitas Alapítvány által elindított Erdélyi gyógynövénykert elnevezésű programsorozat egy újabb rendezvényére kerül sor szeptember 6-án, pénteken Lókodon. Célja ráirányítani a figyelmet Udvarhelyszék - és más tájak - természeti értékeire, a gyógynövényekben rejlő lehetőségekre. A nyílt napnak a szabadtéri táborozóhely ad otthont, rossz idő esetén a Szabadidőközpont nagyterme. Délelőtt fél 10 órakor nyitó beszédekkel kezdődik a program, majd ezt követően előadásokat hallhatnak az érdeklődők, valamint kézműves foglalkozásokon és kerekasztal beszélgetéseken is részt vehetnek.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián Szeptember 6.-án, elsőpénteken 17 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Élő rózsafüzér zarándoklat A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak hitünk megerősödéséért, Székelyudvarhely város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével  fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Lelkipásztori munkatársképzés A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága újra meghirdeti a főegyházmegyei lelkipásztori munkatársképzést idén októbertől, Sepsiszentgyörgyön. A felhívással az elkötelezett vagy magukat elkötelezni vágyó keresztényeket szólítják meg, azokat, akik Istennel és az egyházzal kapcsolatos ismereteiket szeretnék elmélyíteni, valamint – egyházi közösségeink aktív tagjaiként – a közösségen belül szolgálatot is vállalnak. Az érdeklődők szeptember 12-ig jelentkezhetnek a gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com email címen, egyéb információért Molnár Izabellát lehet keresni a +40 753 869 706-os telefonszámon.

Házaspárok lelki hétvégéje Az őszi családpasztorációs konferenciák nyomán létrejött lelki program célja, hogy a házastársak újra egymásra találjanak, és Istenben feltöltődve, megerősödve vállalják a házasság küldetését, hogy a szerelmükben fogant álmaikat megvalósíthassák, házas- és családi életüket még szebbé, még értelmesebbé, gyümölcsözőbbé alakíthassák. A hétvége tervezett témái: A házasság apró varázsai, Az újrakezdés öröme egy párkapcsolatban és Mennyit jelent egy cseppnyi idő a házasságban. A program szeptember 20-22. között lesz Csíksomlyón a Jakab Antal tanulmányi házban. Jelentkezni lehet szeptember 17-ig a csalad.ro oldalon.

Időjárás: Ma is marad a meleg, nyári idő sok napsütéssel. Egyre nagyobb területen feltámad az északira-északnyugatira forduló szél.  A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. erős lesz az UV-sugárzás, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 02.

About the author

Majoros Gabriella