2019. szeptember 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Munkácsy Más/Kép(p) A festő pályájának termékeny időszakát bemutató tárlat nyílt Debrecenben a Déri Múzeumban. A kiállítás apropóját részben az adta, hogy a művész 175 évvel ezelőtt született, részben pedig az, hogy több mint száz év kálvária után Munkácsy Krisztus-trilógiája végleg megtalálta helyét a múzeumban. A tárlat időutazásra hívja a látogatókat. A művész 1874 és 1896 közötti éveibe enged betekintést. Az érdeklődők megismerhetik a festő párizsi műtermét, festményein, személyes tárgyain keresztül pedig közelebb kerülhetnek Munkácsy életéhez. A korabeli lapok beszámolói, a fennmaradt fotók, valamint Pataky László akvarelljei segítségével alakul át a múzeumi tér, amelyben tanúi lehetünk Munkácsy Mihály élete egy-egy érdekes eseményének. A kiállítás történeteket mesél, amelyek végül a Munkácsy Teremben található Trilógiához vezetnek. A kiállítás december 31-ig látogatható. Hétfő kivételével minden nap 11-től este 7 óráig. Bővebb információk a derimuzeum.hu oldalon.

Első csütörtöki szentségimádások Szeptember 5-én tartjuk a szokásos csendes szentségimádást rádiónk stúdiójának kápolnájában. Reggel fél 9-től szentmise lesz, majd délután 3 óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat. Szintén csütörtökön, szentségimádást tartanak az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzéreket, majd az isteni irgalmasság rózsafüzérét is. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Erdélyi körúton Karen Daveyan atya A Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület, a Terézvárosi és Budaörsi Örmény Önkormányzatok vezetőinek meghívására Erdélybe érkezik Karen Daveyan örmény katolikus atya, a Ghiumri (Örményország) egyházmegye papja. Szeptember 6-án, pénteken délután 5 órakor Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtárban tart előadást „Az anyaországi örmény katolikus egyház életéről”, amelyet vetített képes előadás követ „Uratru, az ősi örmény birodalom” címmel. A körút további programjáról a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen A Mária-tisztelő imacsoportok szeptember 8-án, vasárnap élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak hitünk megerősödéséért, a város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Családi nap A biharszentjánosi református egyházközség, szeptember 8-án egy családi nap keretében szeretné megünnepelni a vakáció utolsó napját, hálát adva a vakációban gyűjtött élményekért, a feltöltődésért, Isten gondviseléséért. A program délután 5 órakor kezdődik, ahova szeretettel várnak kicsiket és nagyokat, hogy kincset keressenek, kézimunkázzanak, együtt játszanak. A belépő egy-két gyümölcs.

Könyvbemutató Szabó Elvira száz éve, 1919. szeptember 10-én született. Az emlékirataiból készült könyv visszaemlékezés nemcsak a Szabó család, hanem Székelyudvarhely és környékének története is – egyfajta tudósítás a múltból, ami igen aprólékosan szól az egykori város mindennapjairól, polgárairól. A könyv bemutatóját szeptember 9-én, hétfőn délután 6 órától tartják a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében, a könyvet méltatja Kovács Árpád művészettörténész és Katona Zoltán, a kötet szerkesztője. Fellép az Alla Breve vegyeskar, vezényel Kovács László karnagy.

Veni Sancte Tanévkezdő szentmise és iskolatáskák megáldása lesz, szeptember 8-án, vasárnap a nagyváradi Szent László templomban a délelőtt 11 órás szentmise után. Kérjük Isten kegyelmét a tanévkezdő diákokra, tanárokra, szülőkre! A diákok hozzák magukkal a szentmisére az iskolatáskájukat, hogy megszenteljék, így Isten áldásával kezdhetik az új tanévet!

Időjárás: A mai napon az északnyugati, nyugati és keleti tájakra hidegfront hoz frissítő záporokat, zivatarokat, másutt sokáig kitart a meleg, napos idő, a legtovább délkeleten, keleten. Egyre nagyobb területen feltámad az északnyugatira forduló szél, majd többfelé erőssé, viharossá fokozódik. Délutánra nyugaton, északnyugaton 20-23, máshol 29-36 fokig emelkedik a hőmérséklete.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Magyarszarvaskenden és Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A Krisztus Király-templomban reggel 8 órakor teszik ki a Szentséget imádásra, a záró szentmise délután 6 órakor kezdődik. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elsőszombat Csíksomlyón A csíksomlyói kegytemplomban szeptember 7-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután hat órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd hét órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Váradszőllősi zenei estek A váradszőllősi plébánia templomban az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezik a komolyzenei koncert sorozatot, péntek esténként 7 órától. A nyitó előadás szeptember 7-én, szombaton este 7 órától lesz hallható, közreműködik Varga Petra budapesti művésznő.

Búcsú Szentjobbon Szeptember 8-án, vasárnap déli 12 órától Kisboldogasszony tiszteletére tartanak búcsút Szentjobbon. Az ünnep szónoka Kis Albert, bihari plébános, kanonok lesz. Szeptember 15-én, vasárnap egyházmegyei zarándoknap lesz Szentjobbra. Az ünnep keretében délelőtt 11 órától kezdődik a búcsús szentmise melynek szónoka Várszegi Asztrik, nyugalmazott pannonhalmi főapát lesz.

Szerelem tanösvény Böjte Csaba ferences atya egy lelkigyakorlatra hív minden párkeresőt és párokat is egyaránt, a magyar irodalom legszebb szerelmes verseit megfogalmazó költővel, Petőfi Sándorral és az ő szerelmét viszonzó drága feleségével, Szendrei Júliával. Ez a tanösvény Nagyváradtól egészen Koltóig tart, hol a Petőfi házaspár nászútját töltötte. A zarándok úton, állomásról állomásra haladnak a résztvevők, céljuk önmaguk megismerésén túl, a szerelem veszélyes zsákutcáinak számbavétele és az, hogy jobban megismerhessék azt, akit Teremtő nekik szánt. A lelkigyakorlat, október 10-13 között lesz Székelyhídon. Bővebb információkat kérni és jelentkezni lehet Nagyfalusi Évánál a 0756-941307-es telefonszámon vagy a gyermekjezus.szekelyhid@gmail.com e-mail címen.

Ima nemzetünk, családjaink egységéért Szeptember 14-én, szombaton Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén, déli 12 órakor szentmise lesz Hargitafürdőn a relé közelében felállított keresztnél és romoknál. Délelőtt 10 órától lesz a gyülekezés, majd negyed 11-kor indulás a Hotel Ózontól. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzünk!

Nyitott templomok napja Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a Nyitott Templomok Napján, mely idén szeptember 14-én lesz. Adja Isten, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy a hívek bepillanthassanak a megszentelt falak mögé.

Nyitott akadémia Az elmúlt hónapok legnépszerűbb magyar pszichológiai sikerkönyvének szerzője első alkalommal tart előadást Nagyváradon, a Nyitott Akadémia szervezésében. Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus "Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai" című előadását szeptember 27-én délelőtt 9 órától hallhatják a Szakszervezetek Művelődési Házában. Jegyek már kaphatók online, nyitottakademia.hu oldalon.

Időjárás: A mai napon az északnyugati, nyugati és keleti tájakra hidegfront hoz frissítő záporokat, zivatarokat, másutt sokáig kitart a meleg, napos idő, a legtovább délkeleten, keleten. Egyre nagyobb területen feltámad az északnyugatira forduló szél, majd többfelé erőssé, viharossá fokozódik. Délutánra nyugaton, északnyugaton 20-23, máshol 29-36 fokig emelkedik a hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 03.

About the author

Majoros Gabriella