2019. szeptember 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Dr. Papp Lajos szívsebész előadása Az Arbor szövetség és a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia „Védd, amíg van” előadás sorozat keretében, ma este 7 órakor dr. Papp Lajos szívsebész „Az örök tűz” címmel tart előadást, a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában ma egész éjszakás virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Elsőszombat Csíksomlyón A csíksomlyói kegytemplomban szeptember 7-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután hat órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd hét órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen A Mária-tisztelő imacsoportok szeptember 8-án, vasárnap élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak hitünk megerősödéséért, a város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Erdélyi Táncháztatlálkozó Az elmúlt évekhez hasonlóan, szeptember 13-15 között idén is megrendezésre kerül a három napos program Székelyudvarhelyen. A néptánc előadások mellett, prímás koncert, kirakodóvásár és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket, és persze nem maradhat el az esti táncház sem. Pénteken délután fél 6 órától gyülekeznek a táncosok a város három pontjában majd táncos-muzsikás sétával érkeznek a Patkóba. További programok az esemény facebook oldalán olvashatóak.

Ima nemzetünk, családjaink egységéért Szeptember 14-én, szombaton Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén, déli 12 órakor szentmise lesz Hargitafürdőn a relé közelében felállított keresztnél és romoknál. Délelőtt 10 órától lesz a gyülekezés, majd negyed 11-kor indulás a Hotel Ózontól. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzünk!

Filmvetítés Csíksomlyón A IV. Szakrális Művészetek hete keretében, szeptember 17-én, kedden este 6 órától Dóczy Péter filmje lesz látható a Jakab Antal Tanulmányi Házban, amely tiszteletreméltó Marton Marcell atya naplója alapján készült. A film után lelki elmélyítést vezet Darvas Piroska segítő nővér.

Iránytű a munka világába A Gyulafehérvári Caritas új projektje a korai iskola elhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. A projekt azon – hátrányos helyzetű – fiataloknak nyújt többszintű támogatást, akik kiestek az iskolai rendszerből vagy akiknél fennáll a korai iskolaelhagyás lehetősége, illetve azokat, akik elvégezték a tanulmányaikat, de nem dolgoznak. A projekttel kapcsolatosan érdeklődni lehet Füzi Imolánál a 0744-335272-es telefonszámon, vagy az imola.fuzi@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: Ma hűvös reggelre ébredtünk, 7-14 fokig hűl le a levegő. Az ország nagy részén várható csapadék, majd délután északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, kitisztul az ég. Az északias szél többfelé erős, viharos marad. Délután nyugaton, délnyugaton még 22-28, máshol 18-23 fok várható. Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére, köztük Székelyföldre is. Az elsőfokú viharriadó kedden 13 órakor lépett érvénybe, és szerdán 10 óráig tart. A jelzett időszakban az érintett régiókban villámlásoktól és viharos erejű széllökésektől kísért záporok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége helyenként az 50-60 litert is elérheti négyzetméterenként. A viharos időjárás Moldvától közeledik Erdély felé.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyszenttamás filiájában, Fancsalban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Papok labdarúgó bajnoksága Szatmárnémetiben mérkőznek meg egymással az ország különböző katolikus egyházmegyéinek papi futballcsapatai. A Both Katalin Sportteremben ma délelőtt fél tíztől játsszák a bajnokság elődöntőit, azt követően kerül sor a döntőre. A mérkőzéseket hivatásos bírók vezetik, szeretettel várnak mindenkit a szurkolóközönség soraiba, a belépés ingyenes.

Örmény Művészeti Fesztivál Háromnapos ünnepségen ismerkedhetnek meg a gyergyószentmiklósiak és az ide érkező vendégek az örmény örökséggel és kultúrával, és az itt élő más nemzetek értékeivel. Szeptember 6-8 között színes kínálattal, kulturális, gasztronómiai és egyházi rendezvényekkel zajlik a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Örmény Művészeti Fesztivál. A program szeptember 6-án, pénteken délután 5 órakor koszorúzással kezdődik, majd kiállítás megnyitó és könyvbemutató következik, az estét komolyzenei koncert zárja. Másnap vásáron és kulturális programokon keresztül ismerhetik meg az itt élő nemzetiségek hagyományait, gasztronómiáját. Szeptember 8-án, vasárnap déli 12 órakor búcsús szentmisét mutatnak be az örmény katolikus templomban, szentbeszédet mond Karen Dayevan atya Örményországból.

Barátság nap „Ne félj! Tárd szélesre az ajtókat Krisztus előtt!” mottóval a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária plébánia néhány fiatalja Barátság Napot szervez szeptember 7-én, szombaton. A délután háromnegyed 4 órakor kezdődő alkalom helyszíne a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház. Ez a néhány óra nemcsak szórakozási lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hanem segít abban, hogy a hasonló értékrendű személyek találkozhassanak, és elmélyüljenek a barátság témájában. Várnak minden 14 és 22 év közötti érdeklődőt, jelentkezni lehet az esemény facebook oldalán.

Járjunk együtt A zarándoklat évszázadok óta a megtisztulás, az önismeret útja. A Csíksomlyót átszövő ferences meditációs utak a Erdélyi Mária Út rövid szakaszai, amelyek során a zarándok fél nap vagy egy egész nap erejéig a természetben sétálva, megízlelhet egy más látásmódot, és „más szemüvegen keresztül” közelíthet a természet, önmaguk és embertársaik világához. Szeptember 22-én, vasárnap egy tematikus zarándok napra hívnak mindenkit a Kájoni Jánosról elnevezett úton, amely megközelítőleg félnapos, közepes nehézségű út. Hátizsák, elemózsia, víz, esőkabát, időjárásnak megfelelő öltözet szükséges. Reggel 9 órakor a kegytemplom előtti térről indulnak a zarándokok Molnár Sándor vezetésével, aki az Erdélyi Mária Út koordinátora. Jelentkezni lehet a 0730-711745-ös telefonszámon.

Élet a Lélekben szemináriumok A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában szeptember 23-án este 7 órától, a csíkszeredai Szent Ágoston templomban szeptember 26-án este fél nyolctól kezdődik az Élet a Lélekben szeminárium. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Bejelentkezni a szemináriumra a kezdés időpontján lehet.

Átkelni a Jordánon "Az Úr, aki vezérel titeket, maga lesz veled, nem marad el tőled s nem hagy el téged" mottóval szervezik meg Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Házban a nők, feleségek, édesanyák lelkigyakorlatát. A bizalom, biztonság elvesztése és újra megtalálása lesz a témája a szeptember 27-29 között zajló programnak. A lelkigyakorlatot Bakó Marika lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. A programban lesznek nemcsak az észnek, hanem a léleknek, testnek szóló részek, valamint mozgás, beszélgetés, kapcsolat, ima, tapasztalatok megosztása, játék és öröm. Jelentkezni lehet szeptember 23-ig, a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál valamint a csalad.ro oldalon.

Időjárás: Ma hűvös reggelre ébredtünk, 7-14 fokig hűl le a levegő. Az ország nagy részén várható csapadék, majd délután északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, kitisztul az ég. Az északias szél többfelé erős, viharos marad. Délután nyugaton, délnyugaton még 22-28, máshol 18-23 fok várható. Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére, köztük Székelyföldre is. Az elsőfokú viharriadó kedden 13 órakor lépett érvénybe, és szerdán 10 óráig tart. A jelzett időszakban az érintett régiókban villámlásoktól és viharos erejű széllökésektől kísért záporok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége helyenként az 50-60 litert is elérheti négyzetméterenként. A viharos időjárás Moldvától közeledik Erdély felé.

MRE Hírszolgálat - 2019. szeptember 04.

About the author

Majoros Gabriella