2019. szeptember 05. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megküzdöttek egymással Izgalmas meccsek helyszíne volt szeptember 3-án és 4-én a szatmárnémeti Both Katalin Sportterem, ott szervezték ugyanis a Calix Sacerdotum című labdarúgó bajnokságot. Nyolc romániai katolikus egyházmegye küldött papokból álló csapatot a megmérettetésre, amelyen kedden a selejtezőket, szerdán az elődöntőket, illetve a döntőt játszották. A küzdelmek eredményéről a mai déli magazinban hallhatnak.

Jótékonysági előadás Holnap, szatmárnémetiben este 7 órai kezdettel rendkívüli jótékonysági gálát szervez a Harag György Társulat egy leukémiában szenvedő tízéves kisfiú, Barna Tamás gyógykezelésének támogatására. Ez alkalomból az elmúlt évadot lezáró gála nagy sikerű produkcióit tűzi újra műsorra a Társulat, Bessenyei Gedő István rendezésében. A műsort musical- és operettrészletek, vidám jelenetek, szavalatok és tánc színesíti. A jótékonysági gálára jegyek kaphatók az Északi Színház jegypénztárában és az előadás előtt egy órával, a helyszínen.

Örmény Művészeti Fesztivál Háromnapos ünnepségen ismerkedhetnek meg a gyergyószentmiklósiak és az ide érkező vendégek az örmény örökséggel és kultúrával, és az itt élő más nemzetek értékeivel. Szeptember 6-8 között színes kínálattal, kulturális, gasztronómiai és egyházi rendezvényekkel zajlik a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Örmény Művészeti Fesztivál. A program szeptember 6-án, pénteken délután 5 órakor koszorúzással kezdődik, majd kiállítás megnyitó és könyvbemutató következik, az estét komolyzenei koncert zárja. Másnap vásáron és kulturális programokon keresztül ismerhetik meg az itt élő nemzetiségek hagyományait, gasztronómiáját. Szeptember 8-án, vasárnap déli 12 órakor búcsús szentmisét mutatnak be az örmény katolikus templomban, szentbeszédet mond Karen Dayevan atya Örményországból.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen A Mária-tisztelő imacsoportok szeptember 8-án, vasárnap élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak hitünk megerősödéséért, a város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Zarándoklat Máriaradnára „Mária, Béke Királynője, segíts bennünket, hogy minden nap, minden környezetben a találkozás és a béke hiteles kultúráját építsük!” (Ferenc pápa) Az előző évekhez hasonlóan szeptember 8-án, vasárnap Szűz Mária születésének ünnepén a nagyváradi egyházmegye papjai és hívei az Arad-megyei Máriaradnára zarándokolnak. A 11 órakor kezdődő szentmisét Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatja be. A szentmisét követően a zarándokok keresztúti ájtatosságon vesznek részt a kegytemplom mögötti hegyen.

Családi nap A biharszentjánosi református egyházközség, szeptember 8-án egy családi nap keretében szeretné megünnepelni a vakáció utolsó napját, hálát adva a vakációban gyűjtött élményekért, a feltöltődésért, Isten gondviseléséért. A program délután 5 órakor kezdődik, ahova szeretettel várnak kicsiket és nagyokat, hogy kincset keressenek, kézimunkázzanak, együtt játszanak. A belépő egy-két gyümölcs.

Veni Sancte Tanévkezdő szentmise és iskolatáskák megáldása lesz, szeptember 8-án, vasárnap a nagyváradi Szent László templomban a délelőtt 11 órás szentmise után. Kérjük Isten kegyelmét a tanévkezdő diákokra, tanárokra, szülőkre! A diákok hozzák magukkal a szentmisére az iskolatáskájukat, hogy megszenteljék, így Isten áldásával kezdhetik az új tanévet!

Könyvbemutató Szabó Elvira száz éve, 1919. szeptember 10-én született. Az emlékirataiból készült könyv visszaemlékezés nemcsak a Szabó család, hanem Székelyudvarhely és környékének története is – egyfajta tudósítás a múltból, ami igen aprólékosan szól az egykori város mindennapjairól, polgárairól. A könyv bemutatóját szeptember 9-én, hétfőn délután 6 órától tartják a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében, a könyvet méltatja Kovács Árpád művészettörténész és Katona Zoltán, a kötet szerkesztője. Fellép az Alla Breve vegyeskar, vezényel Kovács László karnagy.

Időjárás: Ma országszerte napos, száraz időre készülhetünk, csak kevés felhő lesz az égen. Csapadék keleten és dékeleten fordul elő. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 5-14, délután 21-27 fokot mérhetünk. A hétvégére visszatér a meleg, jövő héttől pedig az évszaknak megfelelő értékekre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat következő két hétre vonatkozó előrejelzéséből.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Óradnán, a Szentháromság-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Első csütörtöki szentségimádások Ma tartjuk a szokásos csendes szentségimádást rádiónk stúdiójának kápolnájában. Reggel fél 9-től szentmise lesz, majd délután 3 óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat. Szentségimádást tartanak ma az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzéreket, majd az isteni irgalmasság rózsafüzérét is. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Élményterápia. Recept nélkül adható A MOL Gyermekgyógyító programot a Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. A kezdeményezés 2009-ben indult, és olyan civil szervezetek vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek élmény-, vagy művészetterápiás programokat. Szeptember 12-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor a nagyváradi Emanuel egyetemen hirdetik meg a pályázatokat, ahol egyben a tavalyi nyertes szervezetek bemutatják a megvalósított munkákat. Érdeklődni lehet Pap Zsuzsánál a 0752-018760-as és András Imrénél a 0755-045699-es telefonszámokon.

Gyógynövényes nyílt nap A Civitas Alapítvány által elindított Erdélyi gyógynövénykert elnevezésű programsorozat egy újabb rendezvényére kerül sor holnap Lókodon. Célja ráirányítani a figyelmet Udvarhelyszék - és más tájak - természeti értékeire, a gyógynövényekben rejlő lehetőségekre. A nyílt napnak a szabadtéri táborozóhely ad otthont, rossz idő esetén a Szabadidőközpont nagyterme. Délelőtt fél 10 órakor nyitó beszédekkel kezdődik a program, majd ezt követően előadásokat hallhatnak az érdeklődők, valamint kézműves foglalkozásokon és kerekasztal beszélgetéseken is részt vehetnek.

Nunciusi látogatás Szeptember 7-én, szombaton Nagyváradra érkezik Miguel Maury Buendía, Románia apostoli nunciusa. Böcskei László megyéspüspök meghívására a délutáni órákban ellátogat a római katolikus püspöki palotába is, ahol megtekinti a folyamatban lévő felújítási munkálatokat.

Tanévnyitó a Gerhardinumban A 2019-2020-as iskolai év kezdete alkalmából szeptember 9-én, hétfőn a Gerhardinum Római Katolikus Líceum tantestülete, a nevelők és a tanulók délelőtt 10 órakor a temesvár-erzsébetvárosi templomban ünnepélyes tanévnyitón, ezt követően pedig Veni Sancte szentmisén vesznek részt. A liturgiát Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be.

Interaktív élménykiállítás A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban szeptember 14-22 között lesz megtekinthető a „Saru” című kiállítás, amely Ferenc pápa enciklikáiból merítette a témáját. Az interaktív kiállítás résztvevői négy, fotókkal kialakított teremben egy időutazáson vehetnek részt a szolidaritás, emberi méltóság, evangélium örömhíre jegyében. Célja az együttérzés növelése önmagunk, felebarátaink, és a természet iránt. A kiállítás megtekinthető egyénileg és kiscsoportokban csoportvezető kíséretével minden nap délelőtt 10 és délután 6 óra között.

Egyházmegyei zarándoknap Szentjobbra Böcskei László nagyváradi megyéspüspök 2016-ban kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy minden évben közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét. Szeptember 15-én, vasárnap ide zarándokolnak az egyházmegye papjai és hívei, ahol a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén, amelynek főcelebránsa Várszegi Asztrik nyugalmazott püspök, volt pannonhalmi főapát lesz, a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérik közösségeink, családjaink megújulásáért. Az áldást követően Szentjobb utcáin körmenetet tartanak a zarándokok a Brünn-i Fekete Madonna felújított kegyképével.

Időjárás: Ma országszerte napos, száraz időre készülhetünk, csak kevés felhő lesz az égen. Csapadék keleten és dékeleten fordul elő. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 5-14, délután 21-27 fokot mérhetünk. A hétvégére visszatér a meleg, jövő héttől pedig az évszaknak megfelelő értékekre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat következő két hétre vonatkozó előrejelzéséből.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 05.

About the author

Majoros Gabriella