2019. szeptember 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják délután 5 órától a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Erdélyi körúton Karen Daveyan atya
A Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület, a Terézvárosi és Budaörsi Örmény Önkormányzatok vezetőinek meghívására Erdélybe érkezik Karen Daveyan örmény katolikus atya, a Ghiumri (Örményország) egyházmegye papja. Ma Székelyudvarhelyen délután 5 órakor a Városi Könyvtárban tart előadást „Az anyaországi örmény katolikus egyház életéről”, amelyet vetített képes előadás követ „Uratru, az ősi örmény birodalom” címmel. Holnap Csíkszépvízen délelőtt 10 órakor látogatást tesz az örmény katolikus templomnál, majd előadást tart 11 órakor a helybéli örmény klubban. A körút további programjáról a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Virrasztás az Úrral
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban ma este 10 órától egész éjszakás imavirrasztást tartanak, amelyet a rádiónk élőben közvetít.

Családok zarándoklata
A Gyulafehérvári Pasztorációs Iroda és a Családpasztorációs Központ által szervezett holnapi családos zarándoklat az előző tervektől eltérően nem Fitódról, hanem Csíkszereda központjából indul. Ha kedvező az időjárás, és nem esik az eső, a Szabadság térről, Márton Áron püspök szobrától indulnak a családok délelőtt fél 10 órakor, a Kossuth Lajos-, Márton Áron- és Szék-utcákon haladva a csíksomlyói kegytemplomig. Ha esik az eső az indulás 10 órakor lesz a kegytemplomhoz vezető Szék utcából, a „Csíksomlyó” feliratú táblától, a haranglábtól.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban holnap tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről autóbusz indul holnap délután fél 4 órakor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Koncert Déván
A csíkszeredai Role zenekar tanévnyitó koncertet tart a Déva Csángó Telepi Páduai Szent Antal-plébániatemplomban szeptember 7-én, szombaton este fél 8 órától. Kisboldogasszony napján, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő tanévnyitó szentmisén szintén a Role zenekar teljesít zenei szolgálatot.

Házaspárok lelki hétvégéje
Szeptember 20-22-ke között kerül megrendezésre a házaspárok lelki hétvégéje Csíksomlyón a Jakab Antal tanulmányi házban. A lelki program célja, hogy a házastársak újra egymásra találjanak, és Istenben feltöltődve, megerősödve vállalják a házasság küldetését. Jelentkezni lehet szeptember 17-ig a csalad.ro oldalon. Részletek hamarosan a magazinunkban.

Átkelni a Jordánon
“Az Úr, aki vezérel titeket, maga lesz veled, nem marad el tőled s nem hagy el téged” mottóval szervezik meg Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Házban a nők, feleségek, édesanyák lelkigyakorlatát. A bizalom, biztonság elvesztése és újra megtalálása lesz a témája a szeptember 27-29 között zajló programnak. A lelkigyakorlatot Bakó Marika lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. A programban lesznek nemcsak az észnek, hanem a léleknek, testnek szóló részek, valamint mozgás, beszélgetés, kapcsolat, ima, tapasztalatok megosztása, játék és öröm. Jelentkezni lehet szeptember 23-ig, a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál valamint a csalad.ro oldalon.

Gyerekutaztatási program
Az idei ősszel is utazásra bátorítja a középiskolásokat a Rákóczi Szövetség azzal a céllal, hogy a diákok az október 23-i ünnephez kapcsolódva egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak. A pályázat feltétele, hogy az utazó csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával közös programot szervezzen október 23-hoz kapcsolódóan. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat a pályázat keretében, amelyhez a Rákóczi Szövetség – az utazásban résztvevő diákok számától és a megtett távolságtól függően utazási támogatást ajánl fel, illetve igény szerint segít a fogadó iskola közvetítésében. Az online pályázati adatlapok beérkezésének határideje október elseje. További információk a rakocziszovetseg.org oldalon olvashatóak.

Időjárás: Holnap újabb hidegfront okozhat több helyen erős szelet. Több lesz a felhő fölöttünk, napközben csak kevés zápor fordulhat elő, este nyugaton, délnyugaton viszont több helyen eleredhet az eső. A legmelegebb órákban 24-30 fok valószínű. Hétvégén túlnyomóan felhős lesz az idő, csak rövid napos időszakok lesznek. Sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosjárai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Családok zarándoklata
A Gyulafehérvári Pasztorációs Iroda és a Családpasztorációs Központ által szervezett holnapi családos zarándoklat az előző tervektől eltérően nem Fitódról, hanem Csíkszereda központjából indul. Ha kedvező az időjárás, és nem esik az eső, a Szabadság térről, Márton Áron püspök szobrától indulnak a családok délelőtt fél 10 órakor, a Kossuth Lajos-, Márton Áron- és Szék-utcákon haladva a csíksomlyói kegytemplomig. Ha esik az eső az indulás 10 órakor lesz a kegytemplomhoz vezető Szék utcából, a „Csíksomlyó” feliratú táblától, a haranglábtól.

Kisboldogasszony-napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a szászrégeni plébániatemplomban holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnep főcelebránsa Balla Árpád ezüstmisés plébános, szónoka pedig Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes.
Déva filiájában, Nagyágon a Kisboldogasszony templom búcsúünnepét szintén holnap délelőtt 11 órakor tartják. A szentmise után megáldják azt az emléktáblát, amelyet Lönhart Ferenc erdélyi püspök 200 éves születési évfordulója tiszteletére állítottak.
A csíksomlyói kegytemplomban a szeptember 8-án, vasárnap fél 11 órakor kezdődő szentmisét Timár Sándor-Asztrik ferences atya, kaplonyi házfőnök mutatja be, aki az idei évben ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját.
A Kisboldogasszony tiszteletére szentelt gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepén szeptember 8-án, déli 12 órakor a szent liturgiát Jakubinyi György érsek, örmény katolikus kormányzó elnökli a környék papsága és Karen Daveyan örményországi örmény katolikus pap koncelebrálásával. Jelen lesz Datev Hagopian, a romániai Örmény Apostoli Egyház püspöke.
Zetelakán vasárnap reggel 9 és délután fél 1 órakor tartanak búcsús szentmisét.
lövétei egyházközség búcsúünnepén, vasárnap délután fél 1 órakor Pál Vilmos-Barna alcsík-kászoni főesperes, csíkszentgyörgyi plébános tartja a homíliát.
csíkrákosi templom búcsús szentmiséje szintén délután fél 1 órakor kezdődik, szónoka Szecsete Zoltán balánbányai plébános.
Aninószán ugyancsak vasárnap, délután 1 órakor mutatják be a szentmisét. Az ünnep szónoka Voiculescu Cristinel vajdahunyadi segédlelkész.
Jobbágytelkén vasárnap, szintén délután 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise főcelebránsa Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, szónoka pedig Rózsa Gáspár deményházi plébános lesz. A liturgián közreműködik a gyergyóremetei egyházi kórus.
Jegenye filiájában, az egeresi templom búcsúünnepén a szentmise délután 2 órakor kezdődik.
Székelyudvarhelyen, az Ugron kápolna búcsúját szeptember 8-án délután 5 órakor ünneplik. A szentmise előtt 4 órától keresztúti ájtatosságot végeznek a Székely Kálvárián. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Csintalan László nyugalmazott plébános.
A temesvári egyházmegyében a temesvár-gyárvárosi plébániához tartozó Győrödön a Kisboldogasszony tiszteletére szentelt templom búcsúja holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A liturgia főcelebránsa Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános.
A temesvár-józsefvárosi római katolikus közösség szeptember 8-án, vasárnap ünnepli a templombúcsút. A délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisét Barazsuly István szálvátoriánus atya, temesvár-erzsébetvárosi plébános mutatja be. A szentmisét követően közös ebédre és együttlétre van lehetőség a plébánia udvarán.
A krassócsörgői plébániához tartozó Dognácskán a templom felszentelésének 278. évfordulóját ünneplik vasárnap. A szentmisét délelőtt 11 órakor Ebenspanger Ferenc nyugalmazott lelkipásztor mutatja be.
A boksánbányai plébániához tartozó Királykegyén szintén vasárnap tartják a templombúcsút. A szentmise a helyi Szent Anna Házban délután 2 órakor kezdődik.
A nagyváradi egyházmegyében holnap déli 12 órakor a bélfenyéri Kisboldogasszony tiszteletére szentelt plébániatemplomban Kuglis Gábor székelyhídi plébános mutat be búcsús szentmisét.
Vasárnap déli 12 órától Kisboldogasszony tiszteletére tartanak búcsút Szentjobbon is. Az ünnep szónoka Kis Albert, bihari plébános, kanonok lesz.
Krasznán szintén vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, melyet Bărbuț Péter, Szent József-telepi plébános
mutat be.
A szatmári egyházmegyében Láposbányán vasárnap délelőtt 11 órától lesz a búcsúmise Dr. Vik János, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja prédikációjával.
Szaniszlón szintén szeptember 8-án ,vasárnap délelőtt fél 12-től lesz a búcsú, Kühn Pál tiszteletbeli kanonok szentbeszédével.
Turcbányán vasárnap délután egy órától Román János, az Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója ünnepi szónoklatával tartják a búcsúmisét, amelyen elsőáldozást is tartanak.
Körvtélyesen vasárnap délután 2 órától kezdődik a búcsúmise, amelyen Teffenhart István nyugalmazott egyházmegyés pap tart homíliát.
Nagybocskón vasárnap este 6-tól kerül sor a búcsúmisére Bajik Medárd hosszúmezői görögkatolikus parókus szentbeszédével.

Időjárás: Ma újabb hidegfront okozhat több helyen erős szelet. Több lesz a felhő fölöttünk, napközben csak kevés zápor fordulhat elő, este nyugaton, délnyugaton viszont több helyen eleredhet az eső. A legmelegebb órákban 24-30 fok valószínű. Hétvégén túlnyomóan felhős lesz az idő, csak rövid napos időszakok lesznek. Sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar.

MRE – hírszolgálat, 2019. szeptember 06.

About the author

majoros gabriella