2019. szeptember 07. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsi Jézus Szent Szíve-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a tövisi templomban valamint Hegyköztótteleken és Értarcsán lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Mária neve búcsú
A gyulafehérvári egyházmegyében a szencsedi kápolnában holnap délután 1 órakor, Jakab Lajos vágási plébános mutatja be a búcsús szentmisét
A nagyváradi egyházmegyében holnap tartják a tasnádi plébániatemplom búcsúját. A déli 12 órakor kezdődő szentmise szónoka Pálos István főesperes-kanonok, apát lesz.

Kisboldogasszony-napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban holnap szentmisék reggel 8, fél 11 és este 7 órától lesznek. A fél 11 órakor kezdődő szentmisét Timár Sándor-Asztrik ferences atya, kaplonyi házfőnök mutatja be, aki az idei évben ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját.
A Kisboldogasszony tiszteletére szentelt gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepén holnap, déli 12 órakor a szent liturgiát Jakubinyi György érsek, örmény katolikus kormányzó elnökli a környék papsága és Karen Daveyan örményországi örmény katolikus pap koncelebrálásával. Jelen lesz Datev Hagopian, a romániai Örmény Apostoli Egyház püspöke.
Zetelakán holnap reggel 9 és délután fél 1 órakor tartanak búcsús szentmisét.
lövétei egyházközség búcsúünnepén, szintén holnap délután fél 1 órakor Pál Vilmos-Barna alcsík-kászoni főesperes, csíkszentgyörgyi plébános tartja a homíliát.
csíkrákosi templom búcsús szentmiséje szintén délután fél 1 órakor kezdődik, szónoka Szecsete Zoltán balánbányai plébános.
Aninószán ugyancsak holnap, délután 1 órakor mutatják be a szentmisét. Az ünnep szónoka Voiculescu Cristinel vajdahunyadi segédlelkész.
Jobbágytelkén holnap, szintén délután 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise főcelebránsa Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, szónoka pedig Rózsa Gáspár deményházi plébános lesz. A liturgián közreműködik a gyergyóremetei egyházi kórus.
Jegenye filiájában, az egeresi templom búcsúünnepén a szentmise délután 2 órakor kezdődik.
Székelyudvarhelyen, az Ugron kápolna búcsúját holnap 5 órakor ünneplik. A szentmise előtt 4 órától keresztúti ájtatosságot végeznek a Székely Kálvárián. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Csintalan László nyugalmazott plébános.
A temesvári egyházmegyében a temesvár-józsefvárosi római katolikus közösség is holnap ünnepli a templombúcsút. A délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisét Barazsuly István szálvátoriánus atya, temesvár-erzsébetvárosi plébános mutatja be. A szentmisét követően közös ebédre és együttlétre van lehetőség a plébánia udvarán.
A krassócsörgői plébániához tartozó Dognácskán a templom felszentelésének 278. évfordulóját ünneplik. A szentmisét holnap délelőtt 11 órakor Ebenspanger Ferenc nyugalmazott lelkipásztor mutatja be.
A boksánbányai plébániához tartozó Királykegyén szintén holnap tartják a templombúcsút. A szentmise a helyi Szent Anna Házban délután 2 órakor kezdődik.
A nagyváradi egyházmegyében szintén holnap, déli 12 órától Kisboldogasszony tiszteletére tartanak búcsút Szentjobbon is. Az ünnep szónoka Kis Albert, bihari plébános, kanonok lesz.
Krasznán déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, melyet Bărbuț Péter, Szent József-telepi plébános mutat be.
A szatmári egyházmegyében Láposbányán holnap délelőtt 11 órától lesz a búcsúmise Dr. Vik János, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja prédikációjával.
Szaniszlón szintén holnap délelőtt fél 12-től lesz a búcsú, Kühn Pál tiszteletbeli kanonok szentbeszédével.
Turcbányán délután egy órától Román János, az Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója ünnepi szónoklatával tartják a búcsúmisét, amelyen elsőáldozást is tartanak.
Körvtélyesen holnap délután 2 órától kezdődik a búcsúmise, amelyen Teffenhart István nyugalmazott egyházmegyés pap tart homíliát.
Nagybocskón este 6-tól kerül sor a búcsúmisére Bajik Medárd hosszúmezői görögkatolikus parókus szentbeszédével.

Veni Sancte
Tanévkezdő szentmise és iskolatáskák megáldása lesz, a nagyváradi Szent László templomban holnap a délelőtt 11 órás szentmise után. Kérjük Isten kegyelmét a tanévkezdő diákokra, tanárokra, szülőkre!

Családi nap
A biharszentjánosi református egyházközség, holnap egy családi nap keretében szeretné megünnepelni a vakáció utolsó napját, hálát adva a vakációban gyűjtött élményekért, a feltöltődésért, Isten gondviseléséért. A program délután 5 órakor kezdődik, ahova szeretettel várnak kicsiket és nagyokat, hogy kincset keressenek, kézimunkázzanak, együtt játszanak. A belépő egy-két gyümölcs.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban:
Ma este 6 órától a csíksomlyói kegytemplomból közvetítjük az engesztelő imaórát, majd 7 órától a Mária köszöntő szentmiséjét, ezt követően a rózsafüzért és a gyertyás körmenetet.
Holnap délelőtt 11 órától Szaniszlóról közvetítjük a rózsafüzért, majd 12 órakor kezdődik a szentmise. Délután 5 órától a székelyudvarhelyi Ugron kápolna búcsúünnepéről közvetítjük a szentmisét, majd este 7 órától ismét a csíksomlyói kegytemplomból hallhatnak szentmisét. Tartsanak velünk!

Időjárás: Visszafordíthatatlanul itt az ősz, és ezt nemcsak a naptár tudatja velünk, hanem a természet is. A hűvösebb levegő miatt egyre gyakrabban találkozhatunk majd párás, ködös reggelekkel. Ma, túlnyomóan felhős lesz felettünk az ég, csak rövid napos időszakok lesznek. Többfelé várható átmeneti jelleggel eső, zápor. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. A csúcshőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Holnap is több tájegységünkön kell számítani esőre, futó záporokra, zivatarokra. + HŐM  

MRE – Hírszolgátal, 2019. szeptember 07.

About the author

majoros gabriella