2019 szeptember 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Őszi felvételi
Szeptember 11-én, szerdán a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem újból megnyitja kapuit az őszi felvételi idejére mindazon középiskolát és alapképzést végzett jelentkezők előtt, akik egyetemi tanulmányaikat és mesterképzésüket szeretnék elkezdeni. Bővebb információk az admitere.ubbcluj.ro/hu oldalon olvashatóak.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére szeptember 13-án, pénteken délután 6 órakor szentségimádást, ezt követően 7 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, a szentmise után pedig körmenetet. A szentmise főcelebránsa és szónoka Vakon Zsolt püspöki titkár lesz.

Erdélyi Táncháztalálkozó
Az elmúlt évekhez hasonlóan, szeptember 13-15 között idén is megrendezésre kerül a három napos program Székelyudvarhelyen. A néptánc előadások mellett, prímás koncert, kirakodóvásár és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket, és persze nem maradhat el az esti táncház sem. Pénteken délután fél 6 órától gyülekeznek a táncosok a város három pontjában majd táncos-muzsikás sétával érkeznek a Patkóba. További programok az esemény facebook oldalán olvashatóak.

Ifjúsági keresztény fesztivál
„Ő az út!” mottóval rendeznek keresztény ifjúsági fesztivált Maroszentgyörgyön, a Maros-parton szeptember 14-én, szombaton. A fesztivál főképp a fiatalokat célozza, mert szeretnék, ha minél többen megtapasztalnák, hogy Istennel élni feltöltő, örömteli és kalandos. A szervezők Isten örök igazságait szeretnék átadni a sátorprogramok, koncertek, tanúságtételek, versenyek, táncok, kihívások, közös agapé és jó beszélgetések által. A program délután 5 órakor kezdődik, fellépnek a Shalom Budapest zenekar, Eddy és Csiszér László. A programról részletesebben a www.oazut.ro oldalon olvashatnak.

Egyházmegyei zarándoknap
Szeptember 15-én, vasárnap Szentjobbra zarándokolnak az egyházmegye papjai és hívei, ahol a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén, amelynek főcelebránsa Várszegi Asztrik nyugalmazott püspök, volt pannonhalmi főapát lesz, a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérik közösségeink, családjaink megújulásáért. Az áldást követően Szentjobb utcáin körmenetet tartanak a zarándokok a Brünn-i Fekete Madonna felújított kegyképével.

Könyvbemutató Margittán
Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író harmadik könyve magyarul, melynek címe „A határtalan együttérzés imái.” A szervita szerzetes-szerző műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs lelki társ vonásainak egyensúlya jellemzi. A Margitta Nagyboldogasszony-templomban mutatják be a könyvet szeptember 17-én, kedden délután fél 6 órától. Lelki utakról és útkeresésről Bereczki Silvia segítő nővérrel, Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum kiadó igazgatója beszélget. A kötet egyéb kiadványokkal együtt megvásárolható lesz a bemutató helyszínén!

Háló Találkozó
A nagybányai Háló Mozgalom szeretettel meghív mindenkit a XV. Háló Találkozóra szeptember 28-án, szombaton a nagybányai Szent József templomba. A program reggel háromnegyed 8 órakor regisztrációval kezdődik, majd a nyitó szentmisét Ambrus István kapnikbányai plébános mutatja be 10 órától. A nap folyamán több előadást is meghallgathatnak a résztvevők, kiscsoportos beszélgetésen és komolyzenei koncerten is részt vehetnek. Jelentkezni szeptember 23-ig lehet Uglár Sándornál a 0746-014930-as telefonszámon vagy a nagyb_2004@yahoo.com e-mail címen.

Egyházmegyei Ministránstalálkozó
Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Margittai Római Katolikus Plébánia szeptember 28-án, szombaton a X. Egyházmegyei Ministránstalálkozót. A találkozó egyik fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát.

Időjárás: A következő napokban már sehol sem kell hőségre számítani, a hét közepén kellemes időben, sok napsütésben lesz részünk hűvös hajnalokkal, mérsékelten meleg nappalokkal. Kedden a csapadék lassan elvonul. Száraz, napos idő várható, de az ország középső részén még előfordul csapadék. Fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 5-14, napközben 23-29 fok várható.

H Í R E K   R E G G  E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosvásárhelyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Folytatódik az erdélyi körút
Karen Daveyan örmény katolikus atya, a Ghiumri (Örményország) egyházmegye papja ma Erzsébetvárosba látogat el, ahol az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban délelőtt 10 órakor mutatják be a szentmisét, utána az örmény közösségi házban lesz a találkozás és előadás.

Élményterápia. Recept nélkül adható
A MOL Gyermekgyógyító programot a Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. A kezdeményezés 2009-ben indult, és olyan civil szervezetek vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek élmény-, vagy művészetterápiás programokat. Szeptember 12-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor a nagyváradi Emanuel egyetemen hirdetik meg a pályázatokat, ahol egyben a tavalyi nyertes szervezetek bemutatják a megvalósított munkákat. Érdeklődni lehet Pap Zsuzsánál a 0752-018760-as és András Imrénél a 0755-045699-es telefonszámokon.

Mária neve búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 12-én, csütörtökön ünneplik. A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órakor lesznek.
A Kőhalomhoz tartozó homorródaróci filíában a Mária Szent neve búcsú szeptember 12-én, déli 12 órakor lesz. A szentbeszédet Máthé Vilmos, a brassói Szent Kereszt felmagasztalása egyházközség plébános tartja.
A temesvári egyházmegyében a krassócsörgői római katolikus templomot 1846. szeptember 12-én, Szűz Mária Szent Neve napján szentelték fel, a titulusa azonban Szent Fülöp és Szent Jakab apostol. A közösség minden évben ezen a napon a templom felszentelésének évfordulóját ünnepli. Idén a szentmise déli 12 órakor kezdődik. A szentmisét követően esperességi gyűlést tartanak.

Szentségimádás Nagyváradon
Szeptember 12-én, csütörtökön este 7 órától „Jöjjetek hozzám mindnyájan, én felüdítelek titeket” mottóval ifjúsági szentségimádást tartanak a nagyváradi Szent Katalin-telepi plébániatemplomban.
Keressük a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét. A szentségimádás után kötetlen beszélgetés, teázás lesz a plébánia közösségi termébe.

Udvarhelyszéki gyümölcsfesztivál
Szeptember 13-15 között ismét az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a székelyudvarhelyi park és minifocipálya, hiszen idén is megrendezik az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált, a Kárpát-medence legízesebb fesztiválját.
A közösségek bemutatják az idei gyümölcstermést és a gyümölcsből, gyógynövényekből készített termékeiket. Idén sem fognak hiányozni az ízléses megmérettetések, a szakmai bemutatók, a kézművesek és alkotásaik, valamint a zenével, tánccal tarkított hagyományos programok. A Gyümölcsfesztivál társrendezvénye az Erdélyi Táncháztalálkozó.

Gyergyói méhész és méznap
Szeptember 14-én, szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a gyergyói családi méhész és méznapot a Caritas gyergyószentmiklósi Varga Katalin utcai székhelyén. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, amely keretében lesz mézmegáldás és mézlovag avató, az érdeklődők előadásokat hallhatnak a méz jótékony hatásairól és meg is vásárolhatják a különböző fajtákat. A gyerekeket mézeskalács kóstolás, arcfestés és bábszínház várja.

Interaktív élménykiállítás
A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban szeptember 14-22 között lesz megtekinthető a „Saru” című kiállítás, amely Ferenc pápa enciklikáiból merítette a témáját. Az interaktív kiállítás résztvevői négy, fotókkal kialakított teremben egy időutazáson vehetnek részt a szolidaritás, emberi méltóság, evangélium örömhíre jegyében. Célja az együttérzés növelése önmagunk, felebarátaink, és a természet iránt. A kiállítás megtekinthető egyénileg és kiscsoportokban csoportvezető kíséretével minden nap délelőtt 10 és délután 6 óra között.

Időjárás: A következő napokban már sehol sem kell hőségre számítani, a hét közepén kellemes időben, sok napsütésben lesz részünk hűvös hajnalokkal, mérsékelten meleg nappalokkal. Kedden a csapadék lassan elvonul. Száraz, napos idő várható, de az ország középső részén még előfordul csapadék. Fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 5-14, napközben 23-29 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 10.

About the author

majoros gabriella