2019. szeptember 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Elkezdődött a beiratkozás a teológia karon
Didaktikai teológia szakra iratkozhatnak az érettségi oklevéllel rendelkező tanulni vágyók szeptember 11-18. között Kolozsváron. A Római Katolikus Teológia Kar minden diák számára bentlakást biztosít. Azok a diákok, akik a teológia mellett más szakon is tanulnának, magánösztöndíjat igényelhetnek, ami a másik szak tandíját fedezi. Több információ a plébániákon, a 0264-590715 telefonszámon, a kar honlapján vagy a facebook oldalán található.

Mária neve búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban holnap ünneplik Szűz Mária szent neve búcsúját A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órakor lesznek. A fél 11 órakor kezdődő szentmisét Göthér Gergely csíksomlyói plébános tartja.
A Kőhalomhoz tartozó homorródaróci filíában holnap, déli 12 órakor kezdődik a búcsú. A szentbeszédet Máthé Vilmos, a brassói Szent Kereszt felmagasztalása egyházközség plébános tartja.
A temesvári egyházmegyében a krassócsörgői római katolikus templomot 1846 Szűz Mária szent neve ünnepén szentelték fel, a titulusa azonban Szent Fülöp és Szent Jakab apostol. A közösség minden évben ezen a napon a templom felszentelésének évfordulóját ünnepli. A szentmise holnap déli 12 órakor kezdődik, ezt követően esperességi gyűlést tartanak.

Szentségimádás Csíksomlyón
Szeptember 13-án, este fél 8 órától várnak mindenkit a csíksomlyói kegytemplomba zenés áhítatra az Oltáriszentség előtt. A zenei szolgálatot a Band'Ora zenekar biztosítja.

Ünnepség Újpécsen
A temesvári egyházmegyéhez tartozó Újpécsen 25 évvel ezelőtt, 1994-ben hozta létre az Esseni Egyházmegyei Caritas Szervezet az első családi típusú gyermekotthont. A projekt azóta a temesvári egyházmegyei Caritas szervezet keretében működik, és jelentősen kibővült: a négy házban jelenleg 21 gyermek és fiatal talált szeretetteljes otthonra. A 25 éves jubileumot a közösség szeptember 14-én, szombaton ünnepli. Ez alkalomból a szentmisét a helyi templomban 11 órai kezdettel Dirschl Johann általános helynök celebrálja.

Rendhagyó látogatás
Szeptember 18-án, szerdán Bernád Rita-Magdolna főegyházmegyei főlevéltáros és kollégái fogadják délelőtt 10 órától délután 5 óráig, nyitott intézményként a környékbeli látogatókat a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár Csíkszeredai Gyűjtőlevéltárába és Gyűjtőkönyvtárába, valamint Restaurátor Műhelyébe. Előzetes bejelentkezés szükséges, a 0744-18-22-73 vagy a 0726-122-808-es telefonszámok valamelyikén. Délelőttre osztályok is jelentkezhetnek.

Olvasd el és játssz velünk
25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében hatodik alkalommal szervezik meg az „Olvasd el, és játssz velünk” olvasás-népszerűsítő játékot. Kitűnő lehetőséget biztosítva arra, hogy az olvasni szerető gyerekek és ifjak újabb igényes kortárs művekkel ismerkedjenek meg, illetve azok körében is megszerettesse a nyomtatott betűket és a könyv illatát, akik kevésbe szeretnek olvasni.
A jelentkezőknek az olvasás-népszerűsítő játék szervezői által kijelölt műveket kell elolvasniuk, majd olyan játékos feladatokat kell megoldaniuk, amelyek lehetőséget biztosítanak az olvasói élmények megosztására.
Jelentkezni lehet 3 fős csapatokban szeptember 20-ig. Bővebb információk az esemény facebook oldalán találhatóak.

A családok ünnepe Magyarláposon
A kolozsvár-szamosújvári görög katolikus egyházmegye szervezésében szeptember 21-én, szombaton Magyarláposon kerül sor a családok egyházmegyei találkozójára. A rendezvényen részt vesz és előadást tart Pál József Csaba megyéspüspök. A Főpásztor értekezésének témája Szentatyánk, Ferenc pápa romániai látogatásának mottójához kapcsolódik: Járjunk együtt.

Átkelni a Jordánon
"Az Úr, aki vezérel titeket, maga lesz veled, nem marad el tőled s nem hagy el téged" mottóval szervezik meg Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Házban a nők, feleségek, édesanyák lelkigyakorlatát. A bizalom, biztonság elvesztése és újra megtalálása lesz a témája a szeptember 27-29 között zajló programnak. A lelkigyakorlatot Bakó Marika lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. További információk hamarosan a magazinban.

Időjárás: Már sehol sem kell hőségre számítani. A következő napokban kellemes időben, sok napsütésben lesz részünk hűvös hajnalokkal, mérsékelten meleg nappalokkal. Ma az Erdélyi medence térségében lehet felhősebb, borongósabb az idő, míg nyugaton sok napsütésre kell számítani. Helyenként megélénkül a délkeleti szél. Délután 20-29 fok valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a homoródszentpáli templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Folytatódik az erdélyi körút
Karen Daveyan örmény katolikus atya, a Ghiumri (Örményország) egyházmegye papja ma Szamosújváron meglátogatja az örmény katolikus székesegyházat és múzeumot, majd a közösségi házban déli 12 órától lesz a találkozó és az előadás. Kolozsváron délután fél 6 órakor az örmény közösségi házban tart előadást, utána lehetőség lesz beszélgetésre is. A találkozósorozat Budapesten, az első szeptember 13-16. között megrendezett örmény katolikus konferenciával, majd szentmisével zárul.

Előadás Sepsiszentgyörgyön
„A plasztikai sebészet egy olyan szakterület, ami a funkció és a forma harmóniájának elérésére törekszik. A rekonstrukciós ága főként a betegség vagy baleseti traumás sérülésekre fókuszál, míg az esztétikai ága a test karaktervonásait alakítja át.” A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete ingyenes előadást szervez holnap délután 6 órától. Meghívott Dr. Jankó Botond a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház plasztikai sebésze, aki a szakterület alapjaiba avatja be az érdeklődőket, helyszín a Szeretetszolgálat új előadó terme.

Nyitott templomok napja
Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül a Nyitott Templomok Napján, szeptember 14-én szombaton a székelykeresztúri Szent Kereszt Felmagasztalása templomban délután 5 órától Szilágyi István idegenvezetővel lesz templom látogatás. A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom szintén 5 órától nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Idegenvezetők Magyari István, Fórika Sebestyén és Gál Hunor plébános. A nagybányai Szentháromság templomban este 7 órától Trifoi Izolda vezetésével várják a látogatókat.

75 éve bombázták Szatmárt
A második világháború talán legnagyobb csapása Szatmárnémetire az 1944. szeptember 16-án bekövetkezett bombázás volt. A város épületeinek jelentős része vált akkor törmelékké, még több rongálódott meg, és persze sokkal súlyosabb volt az emberéletekben esett kár. Az óvóhelyekre menekültek közül sokan a bombabecsapódásokkor vagy a romok szorításában lelték halálukat.
A Püspöki Palotát is találat érte, melynek következtében több, mint harmada bedőlt, és vele az óvóhely is megsemmisült. Huszonketten próbálták ott átvészelni a rettenetet, de közülük csak egy maradt életben, Tircsi István szeminarista. Értük és minden a bombázásban elhunyt lelki üdvéért mondanak imát a tragédia 75. évfordulóján, szeptember 16-án, hétfőn déli 12 órakor a Püspöki palota kapualjában elhelyezett emléktáblánál. Az alkalomra szeretettel várnak mindenkit, aki a helyszínen csatlakozna a közös imához.

Filmvetítés Márton Áronról
Márton Áron püspök nem csak a székelyek nagy püspöke volt, de az erdélyi magyarok, románok, zsidók érdekeit is képviselte. A becsületéről, tartásáról híres püspök mindig felemelte hangját az elnyomottakért, a kisemmizettekért, a meghurcoltakért legyen az bármilyen nemzetiségű, vagy vallású. A Kaptár Dokumentumfilm Szemle anyagából származó film azt mutatja be, hogy milyen szépen emlékeznek róla a görög katolikus vallásúak, román nemzetiségű paptársai, és milyen tiszta ember rajzolódik ki a Securitate Irattárának róla készült aktáiból. A filmvetítés szeptember 17-én, kedden este 7 órától kezdődik a Hargita Megyei Kulturális Központban, a film után beszélgetésre kerül sor.

Könyvbemutató Nagybányán
Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író harmadik könyve magyarul, melynek címe „A határtalan együttérzés imái.” A szervita szerzetes-szerző műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs lelki társ vonásainak egyensúlya jellemzi. A nagybányai Krisztus Király plébániával együttműködésben, a Philia rendezvényteremben. mutatják be a könyvet szeptember 18-án, szerdán délután 6 órától. Lelki utakról és útkeresésről Bereczki Szilvia segítő nővérrel, Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum kiadó igazgatója beszélget. A kötet egyéb kiadványokkal együtt megvásárolható lesz a bemutató helyszínén!

Időjárás: Már sehol sem kell hőségre számítani. A következő napokban kellemes időben, sok napsütésben lesz részünk hűvös hajnalokkal, mérsékelten meleg nappalokkal.
Ma az Erdélyi medence térségében lehet felhősebb, borongósabb az idő, míg nyugaton sok napsütésre kell számítani. Helyenként megélénkül a délkeleti szél. Délután 20-29 fok valószínű.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 11.

 

About the author

majoros gabriella