2019. szeptember 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a borszéki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Szent Gellért búcsú A gyulafehérvári egyházmegyében Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján a Szent Gellért védelmébe ajánlott templom búcsúját ma déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Tamás Barna a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági főlelkésze. A sepsiszentgyörgyi Szent Gellért plébánia búcsú ünnepét is ma tartják. A szentmise délután 6 órakor kezdődik, melynek szónoka Vencser László atya lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. A temesvári egyházmegyében ma délelőtt 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban Roos Márton nyugalmazott püspök mutat be szentmisét. Magyar, román és német nyelven is mondanak szentbeszédet, Kondé Lajos szeged-csanádi pasztorális püspöki helynök, Lunic Daniel herkulesfürdői plébános és Cădărean Ion lelkipásztor, a máriaradnai múzeum adminisztrátora. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű tájegységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

Hálaadó szentmise A Szent Családról Nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek 1999 óta, éppen 20 éve végzik intézményesített formában odaadó és gyümölcsöző szolgálatukat Nagyvárad legszegényebbjei között, ezzel a szolgálattal pedig szorosan összenőtt Renáta (Renate Elisabeth Meier) nővér neve, aki 19 éven keresztül vezette a Kis Szent Teréz házat. A szegények iránti töretlen elkötelezettsége, derűs reménye és Krisztus-sürgette szeretete által egyházi és világi közösségek egyaránt tapasztalhatták Isten gyógyító jelenlétét, gondoskodását. Ma délután fél 5 órakor Böcskei László megyéspüspök, az egyházmegye papjaival és szerzeteseivel közösen szentmisét mutat be a püspöki kápolnában, hálát adva a Jóistennek a nagyváradi közösségtől búcsúzó nővér hivatásáért, jelenlétéért, szolgálatáért. A szentmisét követően, fél 6 órától a Püspöki Palota dísztermében tartandó hálaadó ünnepségre várják mindazokat, akik személyesen is szeretnének köszöntet mondani Renáta nővérnek.

Imalánc Az „Imalánc Szent László lovasszobráért” elnevezésű megmozdulásra a nagyváradi Szent László téren kerül sor, ma délután 5 órától a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében. Az imalánc célja, hogy a kezdeményezők elérjék: a városalapító Szent László király lovasszobra helyet kapjon a Szent László téren.

A lélek évszakai Kolozsváron, a Vallásszabadság Háza konferenciatermében bemutatják Vincze-Dallos Csilla A lélek évszakai című könyvét. A kötet méltatja Bodó Márta, felszólal Veres Stelian plébános-helyettes és szaval Marosán Csaba színművész. Zenei meglepetést szolgáltat Potyó István, a Szent Cecília kórus karnagya, a Szent Mihály-templom kántora és a szerző. A könyvbemutató ma este 7 órától lesz.

Medjugorjei imaest A csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében medjugorjei imaestet tartanak, holnap délután 5 órától. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, majd szentmisével folytatódik és szentségimádással zárul.

Püspökkari konferencia A Romániai Püspökkari Konferencia idei őszi ülését a máramarosi görög katolikus püspökség szervezésében Nagybányán tartják, szeptember 26-27.-én. Ez alkalommal az ország katolikus püspökei az egyház aktuális ügyeiről tárgyalnak és az egymás közötti testvéri kapcsolatot erősítik. A konferencia a tárgyalásokon kívül közös imaalkalmakat, szentmiséket és kulturális programokat is tartalmaz.

Kelemen Didák emléktúra Böjte Csaba ferences atya Kelemen Didák emléktúrára hívja az érdeklődőket, szeptember 29.én, vasárnap. A túra az esztelneki ferences kolostortól indul és a lemhényi plébániatemplomig tart, az esemény egyeben a dévai Szent Ferenc Alapítvány háromszéki gyermekeinek tanévnyitó ünnepsége is lesz.

Időjárás: Megérkezett a csapadékot okozó ciklon hidegfrontja. Országszerte esőre kell számítani. A szél északira-északnyugatira fordul. Átlagos hőmérsékletű őszi időre, délután 17-22 fokra készülhetünk. Jó hír, hogy a hajnali órákban már sehol sem kell számítani fagyokra sem két méteres magasságban, sem a talaj közelében, és a nappali órákban is kellemesen alakul a hőmérséklet.

MRE- Hírszolgálat, 2019. szeptember 24.

About the author

Majoros Gabriella