2019. szeptember 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszeredai Szent kereszt-templomban tartanak örökös szentségimádási napot, reggel 8-10 óráig, és 12-18 óráig. Holnap a gyergyószentmiklósi örmény templomban valamint Hegyközcsatárban és a nagyváradi premontrei templomban lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Tordatúron a búcsús szentmise ma délután 1 órakor kezdődik. A szentmise szónoka László István, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze.
Délután 4 órától kezdődik Válaszúton a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Kémenes Lóránt Zoltán, kolozsvári főesperes-plébános.
Nagysármáson délután 6 órakor kezdődik az ünnepi szentmise.
Bonchidán szintén ma délután 6 órától tartják a templombúcsút. Itt a szentmise szónoka László István kolozsvári segédlelkész.
A csernakeresztúri egyházközségben a búcsús szentmise holnap déli 12 órakor lesz. A szentmise szónoka: Tódor Attila, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa.
A zabolai templomban a búcsús szentmise szintén holnap déli 12 órától kezdődik. Az ünnep meghívott szónoka Kovács József, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze.
Fancsalban, Székelyszentkirály leányegyházközségében, holnap a délután fél 1 órakor kezdődő búcsús szentmisén a szentbeszédet Bálint Emil felcsíki főesperes, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa tartja.
Zeteváralja filiájában, Libánban holnap délután 1 órakor lesz a búcsú. A szentmisén Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános prédikál.
A borbándi plébániatemplomban holnap délután 6 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka: Farkas Ervin, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum prefektusa.
Az oraviczabányán is ma ünneplik a templom búcsúját, a szentmise délután 5 órakor kezdődik. Mrghívott szónok Sima M. Mihai Milan lelkipásztor.
A temesvári egyházmegyében ma van a temesvári piarista templom felszentelésének emléknapja. Ez alkalomból a szentmisét délután 6 órai kezdettel Miklós Csaba majláthfalvi plébános mutatja be.
Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén tartják a verseci hegyi kápolna búcsúünnepét. A nagytemplomban délután 2 órakor bűnbánati liturgia, 3 órakor szentségimádás, 4 órakor rózsafüzér ájtatosság, 5 órakor pontifikális szentmise, főcelebráns dr. Német László nagybecskereki megyés püspök.

Koncert Nagyváradon
A Kájoni János emlékévhez kapcsolódóan ma este hét órától a nagyváradi Szent Anna (Orsolya) templomban zenei estre kerül sor. Kájoni János ferences szerzetes gyűjteményeiből, az Organo missale, Kájoni kódex és a Cantionale Catolicum egyházi énekes könyvből tudományos ismertető keretében zenei szemelvények hangzanak el Szeghalmi Emese előadásában.

Böjte Csaba atya videó sorozata
Egy hónappal ezelőtt, a szintén hagyományteremtő szándékú zöldzarándoklaton jelentette be Böjte Csaba testvér, hogy Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozatot indít a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. Ez a videósorozat azzal a céllal indul el, hogy ne csak védjük a kereszténységet, hanem ismerjük is, és átjárjon minket a keresztény tanítás. Egy mondás szerint a keresztények sokszor olyanok, mint a folyómederben a kövek, kívülről vizesek, látszik, hogy nedvesek, de ha eltöröd, belül tiszta szárazak. Nem járja át őket a keresztény tanítás. Azt szeretném, hogy a mélyebb pórusainkba is jussanak el a keresztény alapigazságok. Negyven héten keresztül hetente három percben jelennek meg a tanítások, ami a világhálón lesz elérhető.

75 éve bombázták Szatmárt
A második világháború talán legnagyobb csapása Szatmárnémetire az 1944. szeptember 16-án bekövetkezett bombázás volt. A város épületeinek jelentős része vált akkor törmelékké, még több rongálódott meg, és persze sokkal súlyosabb volt az emberéletekben esett kár. Az óvóhelyekre menekültek közül sokan a bombabecsapódásokkor vagy a romok szorításában lelték halálukat.
A Püspöki Palotát is találat érte, melynek következtében több, mint harmada bedőlt, és vele az óvóhely is megsemmisült. Huszonketten próbálták ott átvészelni a rettenetet, de közülük csak egy maradt életben, Tircsi István szeminarista. Értük és minden a bombázásban elhunyt lelki üdvéért mondanak imát a tragédia 75. évfordulóján, szeptember 16-án, hétfőn déli 12 órakor a Püspöki palota kapualjában elhelyezett emléktáblánál. Az alkalomra szeretettel várnak mindenkit, aki a helyszínen csatlakozna a közös imához.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap délelőtt fél 11 órától rózsafüzért, majd 11 órától búcsús szentmisét közvetítünk Szentjobbról. Este 6 órakor Kolozsvárról, a Monostori Kálvária templomból primíciás búcsús szentmisét hallhatnak.

Időjárás: A napokban előreláthatólag egy hidegfront hozhat néhány fokos lehűlést. Szombaton helyenként alakulhat ki kisebb zápor. Az északias szél feltámad, sokfelé erős lehet. 24-30 fok között alakul a csúcshőmérséklet, délen lesz melegebb.

MRE – Hírszolgálat, 2019. szeptember 14.

About the author

majoros gabriella