2019. szeptember 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bodolai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Kiállítás Márton Áronról Csíkszeredában, a Csíki Játékszín melletti parkban tekinthető meg a Márton Áron életét és munkásságát bemutató kiállítás. A közösség szolgálatában című kiállítás célja a püspök életét megismertetni, mivel életpályája minden időben vezetni tud minket napi küzdelmeinkben. – A nehéz időkben a Jóisten mindig küld olyan vezetőket, akik utat mutatnak. A magyarság számára a 20. században Márton Áron ilyen vezető volt, aki sok nehézséget kiállt az üldözöttekért, sorsközösséget vállalt velük. A kiállítás október 21-ig lesz megtekinthető. Ünnep Kaplonyban Ma este a 6 órakor kezdődő szentmisében ünneplik a kaplonyi Szent József templom felszentelésének 20. évfordulóját és egyben ekkor áldja meg Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök a felújított templomot.

Filmvetítés Csíkszeredában Ma este 7 órától mutatják be Rátz Géza „Miért könnyezik mindenki Csíksomlyón?” című kisfilmjét. Csíksomlyó a legnagyobb magyar búcsújáróhely a Székelyföld szívében, melyet egyaránt magáénak érez katolikus, református és unitárius. A csíksomlyói pünkösdi búcsú pedig a hosszú évek alatt a magyarságot összetartó erejű, ökumenikus nemzeti ünneppé vált. Ez a film a pünkösdszombati búcsújárás eredetét meséli el: végigkövethetjük benne útjukon a gyergyóalfalvi zarándokokat, a hosszú gyalogút során az alfalviak kitartását legfőbb céljuk mellett: hogy eljussanak a Csíksomlyói Szűzanyához, és a szombati misén együtt énekeljék a székely és a magyar himnuszt több százezer testvérükkel, majd hitükben megerősödve vigyék haza falujukba Mária áldását. A vetítés a Hargita Megyei Kulturális Központban lesz, utána beszélgetésre hívnak minden érdeklődőt.

Könyvbemutató Nagybányán Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író harmadik könyve magyarul, melynek címe „A határtalan együttérzés imái.” A szervita szerzetes-szerző műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs lelki társ vonásainak egyensúlya jellemzi. A nagybányai Krisztus Király plébániával együttműködésben, a Philia rendezvényteremben. mutatják be a könyvet ma délután 6 órától. Lelki utakról és útkeresésről Bereczki Szilvia segítő nővérrel, Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum kiadó igazgatója beszélget. A kötet egyéb kiadványokkal együtt megvásárolható lesz a bemutató helyszínén!

Ezüstmise Hargitafürdőn A hargitafürdői Szent István templomban ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Bátor Botond pálos atya. Az ünnepi szentmise szeptember 22-én, vasárnap délután fél egy órától kezdődik, melyen részt vesz Tamás József püspök is.

Élet a lélekben szemináriumok A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában és a Marosvásárhely-remeteszegi plébánián Élet a Lélekben szeminárium kezdődik szeptember 23-án, hétfőn. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Regisztrálni a helyszínen a kezdés időpontjában lehet.

Jótékonysági koncert Szeptember 26-án, csütörtökön a temesvár-erzsébetvárosi templomban az este 7 órakor kezdődő jótékonysági koncert keretében az érdeklődők és a hívek adományaikkal támogathatják a templom orgonájának felújítását. Fellép Téglás Márta (hegedű), Gabriela Dodean (brácsa), Gianluca Vanzelli (fuvola), Marius Bernecker (cselló).

Szakrális Maraton Hatodik alkalommal szervez Szakrális Maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület a keresztény értékekért és a békéért, az Úz völgyében gyalog – szaladva – kerékpárral – lóháton szeptember 29-30-án. Bővebb információk és jelentkezés a szakralismaraton.ro oldalon oldalon.

Időjárás: A hidegfront meghozta az őszi időt, sőt az első talajmenti fagyok is megérkeztek. A hidegfront mögött tartósabb északnyugati áramlásra kell számítani, melynek köszönhetően 10-12 fokkal hidegebb levegő érkezik, mely hatással lesz a talajmenti és a talajközeli hőmérsékletre is. Ma sokfelé szeles lesz az idő, megnövekszik a felhőzet, délután és este délen és keleten futó záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 18.

About the author

Majoros Gabriella