2019. szeptember 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Pio-napi búcsú
Aszékelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház ma délután 5 órától tartanak ünnepi búcsús szentmisét. Főcelebráns és szónok: Bereczki Attila-Szabolcs újmisés, gelencei segédlelkész.

Papi szenátus őszi ülése
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Papi Szenátusának újraválasztását követően, holnap az alvinci Pongrácz Szent Istvánról nevezett tanulmányi házba tartják a szenátus alakuló és egyben őszi rendes ülését. Fő napirendi pont: A legújabb szentszéki kérések és azok alkalmazása  főegyházmegyénkben.

Előadás Gyergyószentmiklóson
Az Arbor szövetség és a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia Jó ha tudunk róla előadás sorozat keretében A hitoktatás helye az iskolai tantárgyak között címmel Ferenczi Julianna vallástanárnő tart előadást, szeptember 26.-án, csütörtökön este 9 órától a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében.

Bibliamaraton
A marosszentgyörgyi római katolikus templomban bibliamaratont tartanak, szeptember 27.-én, pénteken. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen olvasná vagy csak hallgatná, hogy miként szól Isten a szentíráson keresztül. A bibliaolvasására Baricz Lajos plébánosnál lehet jelentkezni, vagy a buba_fogarasi@yahoo.com e-mail-címen.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja szeptember 27-28.-án tizenharmadik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért konferenciát. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény helyszínéül az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szolgál (Csíkszereda, Taploca utca 20. szám). Jelentkezni az rmpsz.ro oldalon lehet.

Előadás Sepsiszentgyörgyön
Minden szülő számára új korszak kezdődik, amikor a gyereke óvodába / iskolába kezd járni. Pozitív és negatív élményekkel egyaránt fognak gazdagodni, azonban a csoportba való beilleszkedés nem mindig zajlik zökkenőmentesen, különböző problémák merülhetnek fel. Máté-Szentkirályi Orsolya pszichológus előadásában a következő kérdésekre próbál választ adni: Milyen problémákkal szembesülhetünk?, Mit tehet a szülő, ha a gyereke szorong, nem érzi jól magát az adott környezetben, ha a társai piszkálják, kiközösítik? Az előadás szeptember 28-án, szombaton délután 6 órától lesz a a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat új előadó termében.

Nyílt nap Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány nyílt napot tart a magyarózdi Terápiás Otthonban, szeptember 28.-án, szombaton. A program délelőtt fél 11 órától kezdődik. A nyílt napon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
Ma még lehet jelentkezni az alábbi telefonszámok egyikén: 0265-254460, 0787-691845, 0743-039255.

Lelkinap édesanyáknak és nőknek Ditróban
A ditrói Fészek és az Imával Gondoskodó Édesanyák csoportjának közös szervezésében lelkinapot tartanak édesanyáknak és nőknek szeptember 28.-án, szombaton a ditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház konferenciatermében. Jelentkezni lehet szeptember 26.-ig Molnár Emíliánál a 0743-803216-os telefonszámon.

Háló Találkozó
A nagybányai Háló Mozgalom szeretettel meghív mindenkit a XV. Háló Találkozóra szeptember 28.-án, szombaton a nagybányai Szent József templomba. A program reggel háromnegyed 8 órakor regisztrációval kezdődik, majd a nyitó szentmisét Ambrus István kapnikbányai plébános mutatja be 10 órától. A nap folyamán több előadást is meghallgathatnak a résztvevők, kiscsoportos beszélgetésen és komolyzenei koncerten is részt vehetnek. Ma még lehet jelentkezni Uglár Sándornál a 0746-014930-as telefonszámon vagy a nagyb_2004@yahoo.com e-mail címen.

Szakrális Maraton
Hatodik alkalommal szervez Szakrális Maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület a keresztény értékekért és a békéért, az Úz völgyében
gyalog – szaladva – kerékpárral – lóháton szeptember 29-30.-án. Bővebb információk és jelentkezés a szakralismaraton.ro oldalon oldalon.

Időjárás: Csapadékosan, borongósan indul a hét. Nyugat felől nedvesebb légtömegek érkeznek, így a csillagászati ősz első napján a megvastagodó felhőzetből egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra. A délnyugati országrészben és az Erdélyi medence térségében zivatarok is kialakulhatnak, melyek környezetében viharossá fokozódhat a légmozgás. Enyhébb lesz a hajnal, délután a kissé szeles időben 14-23 fok valószínű.

H Í R E K   D É L B E N

Emlékkönyv a Szentatyának
A csíksomlyói pápalátogatást szervező bizottság küldöttségében 12 ember – 8 pap és 4 laikus -, Tamás József püspök atya vezetésével római zarándokúton jár. Tegnap részt vettek a pápai audiencián, ahol átadták a szentatyának a csíksomlyói pápalátogatásról készült emlékkönyvet. Hamarosan erről hallhatnak beszámolót.

Ministráns iskola
Az szentmisén való oltárszolgálat talán egyszerűnek és hétköznapinak tűnő dolog. Azonban mégsem így van! A liturgián való részvétel áhítatot és összeszedettséget kíván minden jelenlévőtől, de még inkább a ministránsoktól. Ebből a megfontolásból a csíkszentdomokosi római katolikus plébánián ministráns hit órákat tartanak.
Várnak minden ministránst és ministrálni vágyót, főleg nagyobb fiúkat 12. osztályig a Ministráns Iskola képzéseire szeptember 21-tól szombatonként 11 órától.

Szent Gellért búcsú
A gyulafehérvári egyházmegyében szeptember 21-én, szombaton Szent Gellért-búcsú lesz a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnepi szentbeszédet Koncsag László szentkeresztbányai plébános tartja. A búcsús szentmisére 9 órakor autóbusz indul Felszegből és a szentkeresztbányai templomtérről.
Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján a Szent Gellért védelmébe ajánlott templom búcsúját szeptember 24-én, kedden déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Tamás Barna a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági főlelkésze.
A sepsiszentgyörgyi Szent Gellért plébánia búcsú ünnepét is szeptember 24-én, kedden tartják. A szentmise délután 6 órakor kezdődik, melynek szónoka Dr. Vencser László atya lesz. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A temesvári egyházmegyében szeptember 24-én, kedden, Szent Gellért ünnepén délelőtt 11 órai kezdettel Roos Márton nyugalmazott püspök mutat be szentmisét. Magyar, román és német nyelven is mondanak szentbeszédet, Kondé Lajos szeged-csanádi pasztorális püspöki helynök, Lunic Daniel herkulesfürdői plébános és Cădărean Ion lelkipásztor, a máriaradnai múzeum adminisztrátora. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű tájegységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

Lelkinap édesanyáknak és nőknek Ditróban
A ditrói Fészek és az Imával Gondoskodó Édesanyák csoportjának közös szervezésében lelkinapot tartanak édesanyáknak és nőknek szeptember 28.-án, szombaton a ditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház konferenciatermében. Jelentkezni lehet szeptember 26.-ig Molnár Emíliánál a 0743-803216-os telefonszámon.

Zarándoklat Medjugorjéba
Szeptember 29 – október 4 között zarándoklat lesz Medjugorjéba Scheck László atya vezetésével. Gyergyóalfalu – Csíkszereda – Bereck – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Nagyvárad – Szeged útvonalon. Érdeklődni és jelentkezni lehet Berecz Ibolyánál a 0745-184962-es telefonszámon.

Egymillió gyermek imádkozik a békéért
Október 18-án, pénteken délelőtt 10 órától világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Maga a kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek együtt imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra ez a tömeges áhítat nemcsak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt. Kiinduló gondolata az a Szent Piotól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

Gyerekutaztatási program
Az idei ősszel is utazásra bátorítja a középiskolásokat a Rákóczi Szövetség azzal a céllal, hogy a diákok az október 23-i ünnephez kapcsolódva egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak. A pályázat feltétele, hogy az utazó csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával közös programot szervezzen október 23-hoz kapcsolódóan. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat a pályázat keretében, amelyhez a Rákóczi Szövetség – az utazásban résztvevő diákok számától és a megtett távolságtól függően utazási támogatást ajánl fel, illetve igény szerint segít a fogadó iskola közvetítésében. Az online pályázati adatlapok beérkezésének határideje október elseje. További információk a rakocziszovetseg.org oldalon olvashatóak.

Időjárás: Ismét Csíkszereda volt az ország leghidegebb pontja, ahol mínusz négy fokot mutattak a hőmérők ma reggel 8 órakor. Fagypont alatti hőmérsékleteket jegyeztek más Hargita megyei településeken is: Gyergyóalfaluban és Maroshévízen mínusz három fok volt. Két Kovászna megyei
településen, Baróton és Bodzafordulón is fagypontra hűlt le a levegő a meteorológiai szolgálat hőtérképe szerint. Az időjárás-előrejelzések szerint ma az egész országban a sokéves szeptember közepi átlagnál alacsonyabbak lesznek a hőmérsékletek. Péntektől a hideg elszórtan esővel is párosul. A meteorológusok szerint jövő héttől ismét felmelegszik az idő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyszebeni Szent Orsolya-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

A katolikus egyház nyugdíjpénztárának vezetőtanácsa Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében szeptember 18-20. között Nagyváradon tartja éves ülését a katolikus egyház nyugdíjpénztárának vezetőtanácsa. A program keretében ma este fél 7 órakor Böcskei László megyéspüspök hálaadó szentmisét mutat be a püspöki kápolnában.

Régi idők ezer lánya
Ma este 7 órától a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozat keretén belül, ismét filmvetítésre hívják az érdeklődőket a Hargita Megyei Kulturális Központba. Ezúttal Daczó Katalin filmjét láthatják „Ezer Székely Leány Napja 1931-1940 között” címmel.

Kájoni és a könyvtár
A Kájoni János emlékévhez kapcsolódóan holnap délben 12-14 óra között műhelymunkát tart Kádár Kincső I-IV. osztályos gyerekek számára. Kájoni János erdélyi polihisztor ezer szállal kötődik Gyergyószárhegyhez, azért is választották a helyi Bethlen Gábor Általános Iskolát a program helyszínéül. A gyerekek kreatív módon ismerkednek a hajdani Kájoni nyomdában és könyvtárban is alkalmazott könyvkötési technikával.

Váradszöllősi zenei estek
Holnap este 7 órakor folytatódik a Váradszőllősi Zenei Estek című programsorozat idei évada. Az est előadói Nagy Judit Noémi és Józsa Domokos nagyváradi orgonaművészek.

Veni Sancte
Tanévnyitó szentmisét tartanak szeptember 22-én, vasárnap délelőtt 10 órától Margittán is, a szentmise keretében megáldják az iskolatáskákat. Hívnak mindenkit, hogy imádkozzunk közösen az új tanévben gyermekeinkért, tanárainkért és családjainkért, hogy a Szentlélek gyújtsa lángra azt a tüzet, amely bennünk van. A táskáinkba ne csak az iskola tankönyveket tegyük, hanem a lelki töltekezés kellékeit is.

Harangláb és kápolna megáldása
Szeptember 22-én, vasárnap délelőtt 11 órakor Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be a barlomlaki római katolikus templomban, majd megáldja a plébániához tartozó Blágaréten állított haranglábat, illetve a foglási temetőkápolnát.

Hálós ifjúsági és gyermek misék
Szeptember 22-től minden hónap harmadik vasárnapján gyermek- és ifjúsági misét tartanak délután 6 órától a nagyváradi Barátok templomában. A zenei szolgálatot a hálós fiatalok végzik, így a szentmise során többségében keresztény ifjúsági dalok hangzanak el, mely a legkisebbek és a fiatalok számára is közelebb hozza a szentmise élményét. Mindemellett a Szentlélek plébánia jóvoltából a templom hátuljában játékokat is találnak a gyermekek, melyek segítségével a mozgékonyabbak is könnyebben figyelhetnek.

Ifjúsági szentmise
Szeptember 22-én, vasárnap délután 6 órakor az iskolás gyermekeket, fiatalokat és egyetemistákat várják a temesvár-erzsébetvárosi templomba, ahol szentmise keretében megáldják őket és az iskolatáskákat. Énekel a Juventus Salvator énekkar és a temesvári máltai önkéntes fiatalok kórusa.

Együtt a fogyatékkal élőkért
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja tizenharmadik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciát szeptember 27-28 között. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény helyszínéül az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szolgál.

Időjárás: Országszerte lehűlés várható a következő napokban, jövő héttől azonban ismét felmelegszik az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptember 29-éig tartó előrejelzéséből. A meteorológusok szerint Erdélyben hétvégére fokozatosan 15 Celsius-fokig csökken a nappali átlagos csúcshőmérséklet, aztán ismét felmelegedés várható, szeptember 25-ére a maximumok elérik a 24 fokot, és ez kitart a hónap végéig. Kisebb esőzésekre még a mai nap kell számítani. A Bánságban, a Körösök vidékén és Máramarosban is lehűlés várható a következő napokban.
Jövő héten itt is felmelegszik az idő, 23-26 Celsius-fokra is lehet számítani nappal. A hegyekben szeptember 20-ára 6 Celsius-fokig esik vissza a nappali átlagos csúcshőmérséklet, éjszaka pedig – 2 fok is lehet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. szeptember 19.

About the author

majoros gabriella