2019. szeptember 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Két kereszt között A Jakab Antal Házban, Csíksomlyón ma délután 5 órától portréfilmet vetítenek Olasz Ferenc fotográfusról, filmrendezőről, aki a „lélek fényét” közvetíti sugárzó képeivel, filmjeivel és könyveivel évtizedek óta. Próbálja megörökíteni azt, akiről tudjuk, hogy létezik, van, mégis csupán csak érzékelhetjük. Ezt a sejtést próbálja megidézni, 52 percbe sűríteni filmjével Mohi Sándor rendező.

Könyvbemutató Ma este fél 7 órától a Kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében kerül sor Mezey Katalin „Régi napok rendje” című novelláskötetének bemutatójára, ahol jelen lesz a szerző valamint Bálint Márta Kossuth-díjas színművész, az est házigazdája Czilli Aranka magyartanárnő.

Ministráns iskola Az szentmisén való oltárszolgálat talán egyszerűnek és hétköznapinak tűnő dolog. Azonban mégsem így van! A liturgián való részvétel áhítatot és összeszedettséget kíván minden jelenlévőtől, de még inkább a ministránsoktól. Ebből a megfontolásból a csíkszentdomokosi római katolikus plébánián ministráns hit órákat tartanak. Várnak minden ministránst és ministrálni vágyót, főleg nagyobb fiúkat, 12. osztályig a Ministráns Iskola képzéseire szombatonként 11 órától. Az első találkozót holnap tartják.

Interaktív élménykiállítás A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban szeptember 22-ig, vasárnapig lesz megtekinthető a „Saru” című kiállítás, amely Ferenc pápa enciklikáiból merítette a témáját. Az interaktív kiállítás résztvevői négy, fotókkal kialakított teremben egy időutazáson vehetnek részt a szolidaritás, emberi méltóság, evangélium örömhíre jegyében. Célja az együttérzés növelése önmagunk, felebarátaink, és a természet iránt. A kiállítás megtekinthető egyénileg és kiscsoportokban csoportvezető kíséretével minden nap délelőtt 10 és délután 6 óra között.

Szent Gellért búcsú A gyulafehérvári egyházmegyében holnap Szent Gellért-búcsú lesz a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnepi szentbeszédet Koncsag László szentkeresztbányai plébános tartja. A búcsús szentmisére 9 órakor autóbusz indul Felszegből és a szentkeresztbányai templomtérről.

Szent Pio-napi búcsú Erzsébetbányán a Pietrelcinai Szent Pio tiszteletére épült plébániatemplom szeptember 22-én, vasárnap fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Ambrus István kapnikbányai plébános. A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában szeptember 23-án, hétfőn délután 5 órától tartanak ünnepi szentmisét. Főcelebráns és szónok: Bereczki Attila-Szabolcs újmisés, gelencei segédlelkész.

Nyílt nap Magyarózdon A Bonus Pastor Alapítvány nyílt napot tart a magyarózdi Terápiás Otthonban, szeptember 28-án, szombaton. A program délelőtt fél 11 órától kezdődik. A nyílt napon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet szeptember 23-ig az alábbi telefonszámok egyikén: 0265-254460, 0787-691845, 0743-039255. További részletek a mai déli magazinban.

Háló Találkozó A nagybányai Háló Mozgalom szeretettel meghív mindenkit a XV. Háló Találkozóra szeptember 28-án, szombaton a nagybányai Szent József templomba. A program reggel háromnegyed 8 órakor regisztrációval kezdődik, majd a nyitó szentmisét Ambrus István kapnikbányai plébános mutatja be 10 órától. A nap folyamán több előadást is meghallgathatnak a résztvevők, kiscsoportos beszélgetésen és komolyzenei koncerten is részt vehetnek. Jelentkezni szeptember 23-ig lehet Uglár Sándornál a 0746-014930-as telefonszámon vagy a nagyb_2004@yahoo.com e-mail címen.

„Két jó barát” zarándokút Október 17-22. között autóbuszos zarándoklat indul Csíkszeredából Częstochowába, a Fekete Madonna kegyhelyére. A híres kegyhely, Jasna Góra megtekintésén kívül a zarándokok ellátogatnak Pálosszentkúton és Budapesten a pálos kolostorokhoz, Kalwaria Zebrzydowska híres búcsújáróhelyére, Szent II. János Pál pápa szülővárosába, Wadowicébe. Ez alkalommal a II. világháború leghírhedtebb haláltáborába, Auschwitzba is elmennek. A zarándoklat lelkivezetője Bátor Botond pálos szerezetes. Jelentkezni lehet a 0740-047064-es telefonszámon.

Időjárás: Ma a naposabb délelőtt után főként keleten, délkeleten erősebben megnövekedhet a felhőzet, de számottevő csapadék sehol sem várható. Az északnyugati szelet néhol élénk lökések kísérhetik. Hajnalban helyenként ismét előfordulhat talajmenti fagy, gyenge fagy. Délután 14-20 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyszebeni Terezianum-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Ünnepélyes tanévnyitó A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ tanévnyitó ünnepségére ma délután 3 órától a Városháza Szent István-dísztermében kerül sor. Az ünnepségen magyarországi egyetemek képviselői is részt vesznek, valamint az Alla Breve Ifjúsági Vegyeskar is fellép.

ForrásPont A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága „ForrásPont – Még egy nap Jézussal” címmel ifjúsági eucharisztikus napra hívja a 15 és 30 év közötti fiatalokat holnap a budapesti BOK Csarnokba. Ez az alkalom jó találkozási lehetőség Jézussal, aki velünk maradt az Oltáriszentségben. A rendezvényen való részvétel ingyenes, a helyek korlátozott száma miatt azonban regisztrációhoz kötött! További részletekről a iec2020.hu/hu/forraspont oldalon olvashatnak.

Kájoni és a könyvtár A Kájoni János emlékévhez kapcsolódóan ma délben 12-14 óra között műhelymunkát tart Kádár Kincső I-IV. osztályos gyerekek számára. Kájoni János erdélyi polihisztor ezer szállal kötődik Gyergyószárhegyhez, azért is választották a helyi Bethlen Gábor Általános Iskolát a program helyszínéül. A gyerekek kreatív módon ismerkednek a hajdani Kájoni nyomdában és könyvtárban is alkalmazott könyvkötési technikával.

Mária áhítat Kovásznán Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket holnap eset 7 órakor a helyi plébániatemplomba. A szentmise szónoka Sebestyén Domokos ákosfalvi plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Gyermek és ifjúsági lelkinap Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum tornatermébe várnak minden 6-15 éves gyermeket, a holnapi gyermek- és ifjúsági napra, aminek témája Isten és a környezetvédelem. A program délelőtt fél 10 órakor kezdődik.

A családok ünnepe Magyarláposon A kolozsvár-szamosújvári görög katolikus egyházmegye szervezésében holnap Magyarláposon kerül sor a családok egyházmegyei találkozójára. A rendezvényen részt vesz és előadást tart Pál József Csaba megyéspüspök. A Főpásztor értekezésének témája Szentatyánk, Ferenc pápa romániai látogatásának mottójához kapcsolódik: Járjunk együtt.

Koncert Máriaradnán Az Eufonia kamarazenei fesztivál keretében The Sound of Classics címmel klasszikus zenei koncertre kerül sor a máriaradnai kegytemplomban szeptember 22-én, vasárnap délután 6 órától. Fellépnek az Abel Tomàs Realp hegedűművész által vezetett vonósnégyes és hegedű Masterclass zenei kurzus résztvevői.

Temesvári egyházmegyei zarándoklat Szeptember 24-én, kedden, Szent Gellért ünnepén 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét celebrál. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű tájegységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

Zarándoklat Medjugorjéba Szeptember 29 - október 4 között zarándoklat lesz Medjugorjéba Scheck László atya vezetésével. Gyergyóalfalu – Csíkszereda – Bereck – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Nagyvárad – Szeged útvonalon. Érdeklődni és jelentkezni lehet Berecz Ibolyánál a 0745-184962-es telefonszámon.

Szívtől szívig A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánián október 12-én, szombaton anya-lánya lelkinap lesz. Felpörgött életünkben egyre nehezebben tudunk megállni, elcsendesedni, minőségi időt tölteni a számukra fontos emberekkel. Pedig az élményeknek meghatározó szerepük van személyes fejlődésünkben. Az anya-lánya lelkinap épp erre ad lehetőséget: építeni a mély, szerető anya-lánya kapcsolatot, amely elsősorban Istentől kapott ajándék, komoly erőforrás, nagyon fontos tényező a lány nővé válása szempontjából. A lelkinap szombaton 9 órakor kezdődik és 18 órakor szentmisével ér véget. További információk és bejelentkezés a család.ro oldalon.

Időjárás: Ma a naposabb délelőtt után főként keleten, délkeleten erősebben megnövekedhet a felhőzet, de számottevő csapadék sehol sem várható. Az északnyugati szelet néhol élénk lökések kísérhetik. Hajnalban helyenként ismét előfordulhat talajmenti fagy, gyenge fagy. Délután 14-20 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 20.

About the author

Majoros Gabriella