2019. szeptember 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jótékonysági koncert
Szeptember 26-án, csütörtökön a temesvár-erzsébetvárosi templomban az este 7 órakor kezdődő jótékonysági koncert keretében az érdeklődők és a hívek adományaikkal támogathatják a templom orgonájának felújítását. Fellép Téglás Márta (hegedű), Gabriela Dodean (brácsa), Gianluca Vanzelli (fuvola), Marius Bernecker (cselló).

Előadás Brassóban
A Brassó-Belvárosi Római Katolikus Plébánia és Pax Romana egyesület szervezésében szeptember 27.-én, pénteken, délután 6 órától az Áprily Lajos Főgimnáziumban, Farkas Ibolya szociális testvér előadást tart hivatásáról, a Hivatások évében: „Meghívás és válasz – Igenek” címmel.

Váradi egyházmegyei Ministránstalálkozó
Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Margittai Római Katolikus Plébánia szeptember 28.-án, szombaton szervezi meg a X. Egyházmegyei Ministránstalálkozót. A találkozó egyik fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők reggel 9 órától várják a résztvevőket.

Magyar Népmese Napja
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szeptember 28.-án, szombaton a Magyar Népmese Napjához kapcsolódva gálaműsort szervez, ahol Muravidékről, Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról, Székelyföldről, valamint a Partiumból érkeznek a regionális mesemondó versenyek díjazottjai, akik előadásaikkal kápráztatják el a népmese, a néphagyomány iránt érdeklődő közönséget. A műsor keretében a környéken élő hagyományőrzők előadásait is láthatják az érdeklődők. A gála délelőtt 10 órától kezdődik, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Motorosok szezonzáró találkozója
Október 6.-án, vasárnap lesz a motorosok szezonzáró közös imádsága. Délelőtt 11 órakor szentmise lesz Hargitafürdőn a Szent István templomban, majd fél egy órakor a Tolvajos tetőn (Hármaskeresztnél) hálaadó imádságot végeznek az elmúlt motoros szezonért, majd megáldják a motorosokat és járműveiket.

Egymillió gyermek imádkozik a békéért
Október 18-án, pénteken délelőtt 10 órától világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. A kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek együtt imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra ez a tömeges áhítat nemcsak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt. Kiinduló gondolata az a Szent Piotól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

Kiállítás Márton Áronról
Csíkszeredában, a Csíki Játékszín melletti parkban tekinthető meg a Márton Áron életét és munkásságát bemutató kiállítás.
„A közösség szolgálatában” című kiállítás célja a püspök életét megismertetni, mivel életpályája minden időben vezetni tud minket napi küzdelmeinkben. – A nehéz időkben a Jóisten mindig küld olyan vezetőket, akik utat mutatnak. A magyarság számára a 20. században Márton Áron ilyen vezető volt, aki sok nehézséget kiállt az üldözöttekért, sorsközösséget vállalt velük. A kiállítás október 21-ig lesz megtekinthető.

Gyerekutaztatási program
Az idei ősszel is utazásra bátorítja a középiskolásokat a Rákóczi Szövetség azzal a céllal, hogy a diákok az október 23-i ünnephez kapcsolódva egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak. A pályázat feltétele, hogy az utazó csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával közös programot szervezzen október 23-hoz kapcsolódóan. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat a pályázat keretében, amelyhez a Rákóczi Szövetség – az utazásban résztvevő diákok számától és a megtett távolságtól függően utazási támogatást ajánl fel, illetve igény szerint segít a fogadó iskola közvetítésében. Az online pályázati adatlapok beérkezésének határideje október elseje. További információk a rakocziszovetseg.org oldalon olvashatóak.

Időjárás: Megérkezett a csapadékot okozó ciklon hidegfrontja. Országszerte esőre kell számítani. A szél északira-északnyugatira fordul. Átlagos hőmérsékletű őszi időre, délután 17-22 fokra készülhetünk. Jó hír, hogy a hajnali órákban már sehol sem kell számítani fagyokra sem két méteres magasságban, sem a talaj közelében, és a nappali órákban is kellemesen alakul a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az ajnádi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Pio-napi búcsúk
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház ma délután 5 órától tartanak ünnepi búcsús szentmisét. Főcelebráns és szónok: Bereczki Attila-Szabolcs újmisés, gelencei segédlelkész.

Élet a Lélekben szemináriumok
Ma este 7 órától Élet a Lélekben szeminárium kezdődik a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában és a Marosvásárhely-remeteszegi plébánián. A szemináriumok segítséget tudnak nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segítenek az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.

Szent Gellért-napi búcsúk
Holnap Szent Gellért ünnepe lesz. A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján a Szent Gellért védelmébe ajánlott templom búcsúját déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Tamás Barna a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági főlelkésze.
A temesvári egyházmegyében Szent Gellért ünnepén 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét celebrál. A liturgiára érkező zarándokcsoportok soknemzetiségű tájegységüket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

A lélek évszakai – Könyvbemutató Kolozsváron
Holnap etse 7  órától Kolozsváron, a Vallásszabadság Háza konferenciatermében bemutatják Vincze-Dallos Csilla A lélek évszakai című könyvét.
A kötetet méltatja Bodó Márta, felszólal Veres Stelian plébános-helyettes és szaval Marosán Csaba színművész. Zenei meglepetést szolgáltat Potyó István, a Szent Cecília karnagya, a Szent Mihály-templom kántora és a szerző.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja szeptember 27-28.-án tizenharmadik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciát. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény helyszínéül az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szolgál (Csíkszereda, Taploca utca 20. szám). Jelentkezni az rmpsz.ro oldalon lehet.

Segítség a gyászban – Gyászfeldolgozó csoport indul Csíkszeredában
Önsegítő gyászfeldolgozó csoport indul Csíkszeredában, amelyre várják mindazokat, akik régebben vagy a közelmúltban veszítették el szeretett hozzátartozójukat, akiknek segítség, ha van kivel megosztani gondjaikat, bánatukat, hogy együtt keressék a továbblépés lehetőségét.
A csoport tagjai kéthetente találkoznak, összesen 10 alkalommal, alkalmanként két órás időtartamban. Az első alkalom időpontja: szeptember 27, péntek 17.00 óra az Albert-atya házban (Müller László utca 3/C/2.)
Csoportvezető: Bálint Blanka, szociológus, gyászcsoportvezető, mentálhigiénés szakember. A csoportban való részvétel díjtalan, de előzetes bejelentkezés szükséges a blanka.balint@yahoo.com e-mail-címen, vagy a 0745 396 079-es telefonszámon.

Zarándoklat Medjugorjéba
Szeptember 29 – október 4 között zarándoklat lesz Medjugorjéba Scheck László atya vezetésével. Gyergyóalfalu – Csíkszereda – Bereck – Kézdivásárhely – Sepsiszentgyörgy – Nagyvárad – Szeged útvonalon. Érdeklődni és jelentkezni lehet Berecz Ibolyánál a 0745-184962-es telefonszámon.

Motorosok szezonzáró hálaadása a Tolvajos tetőn
Október 6-án lesz a motorosok szezonzáró közös imádsága. 11 órakor szentmise lesz Hargitafürdőn a Szent István templomban, majd 12.30-kor a Tolvajos tetőn (Hármaskeresztnél) hálaadó imádságot végeznek az elmúlt motoros szezonért, majd megáldják a motorosokat és járműveiket. Mindenkit szeretettel várnak!

Szívtől szívig
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánián október 12-én, szombaton anya-lánya lelkinap lesz. Felpörgött életünkben egyre nehezebben tudunk megállni, elcsendesedni, minőségi időt tölteni a számukra fontos emberekkel. Az anya-lánya lelkinap épp erre ad lehetőséget: építeni a mély, szerető anya-lánya kapcsolatot, amely elsősorban Istentől kapott ajándék, komoly erőforrás, nagyon fontos tényező a lány nővé válása szempontjából. A lelkinap szombaton 9 órakor kezdődik és 18 órakor szentmisével ér véget. Információk és bejelentkezés a család.ro oldalon.

Időjárás: Csapadékosan, borongósan indul a hét. Nyugat felől nedvesebb légtömegek érkeznek, így a csillagászati ősz első napján a megvastagodó felhőzetből egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra. A délnyugati országrészben és az Erdélyi medence térségében zivatarok is kialakulhatnak, melyek környezetében viharossá fokozódhat a légmozgás. Enyhébb lesz a hajnal, délután a kissé szeles időben 14-23 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2019. szeptember 23.

About the author

majoros gabriella