2019. szeptember 25 – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató Holnap délután 5 órai kezdéssel a Károlyi-kastély lovagtermében Vonház István „A Szatmár vármegyei német telepítés” című kétnyelvű könyvének a bemutatójára kerül sor. A bemutató keretében a Karoler Trió kedveskedik sváb zenével.

Szentségimádási iskola „Uram, taníts minket imádkozni” mottóval holnap délután 6 órától, folytatódik a Szentségimádási iskola a veresvízi Krisztus Király plébánián. A 12 alkalmas találkozó minden hónap utolsó csütörtökén lesz.

Előadás Gyergyószentmiklóson Az Arbor szövetség és a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia Jó ha tudunk róla előadás sorozat keretében A hitoktatás helye az iskolai tantárgyak között címmel Ferenczi Julianna vallástanárnő tart előadást, holnap este 9 órától a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében.

Bibliamaraton A marosszentgyörgyi római katolikus templomban bibliamaratont tartanak, szeptember 27.-én, pénteken. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen olvasná vagy csak hallgatná, hogy miként szól Isten a szentíráson keresztül. A bibliaolvasására Baricz Lajos plébánosnál lehet jelentkezni, vagy a buba_fogarasi@yahoo.com e-mail-címen.

Átkelni a Jordánon “Az Úr, aki vezérel titeket, maga lesz veled, nem marad el tőled s nem hagy el téged” mottóval szervezik meg Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Házban a nők, feleségek, édesanyák lelkigyakorlatát. A bizalom, biztonság elvesztése és újra megtalálása lesz a témája a szeptember 27-29 között zajló programnak. A lelkigyakorlatot Bakó Marika lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. Jelentkezni szeptember 26-án délután fél 4 óráig lehetséges. Információk a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál.

Lelkinap pedagógusoknak „Tekintés a jövőbe” mottóval a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián lelkinapot tartanak szeptember 27.-én, pénteken délután 4 és este 8 óra között pedagógusok részére. Várnak minden érdeklődő pedagógust az együttgondolkodásra, lelki feltöltődésre a plébánia termébe. Lesz előadás, élménymegosztás, játék, agapé.

Együtt a fogyatékkal élőkért A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja tizenharmadik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciát szeptember 27-28 között. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény helyszínéül az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza szolgál.

A Bolyai János Szakkollégium megáldása Október 2-án, szerdán délután 2 órai kezdettel kerül sor a temesvári Bolyai János Szakkollégium épületének ünnepélyes megáldására és felavatására. A szertartást Pál József Csaba megyéspüspök celebrálja.

Lelkigyakorlat orvosoknak és orvostanhallgatóknak A székelyudvarhelyi Szent Pio Házban lelkigyakorlat lesz „Menny és pokol az afrikai orvosmisszióban-menny és pokol az életemben” címmel október 4-6 között. Meghívott dr. Fodor Réka családorvos tanúságot tesz Istenre találásáról, az afrikai orvosi missziós küldetésén tapasztaltakról. További meghívottak Greguss Sándor író, rendező, valamint Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános. Előzetes bejelentkezés szükséges október 1-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Szobor avatás Czetz János örmény származású honvédtábornok első erdélyi szobrának felavatására kerül sor a gyergyószentmiklósi örmény templomkertben október 5-én, délután 5 órától az Aradi Vértanúk emlékünnepség keretében. A rendezvény díszvendége Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. A szobor Blaskó János művész alkotása. Ünnepi köszöntőt mond Darvas-Kozma József esperes.

Időjárás: Országszerte az időszaknak megfelelő hőmérsékleti értékek várhatók a szeptember 23. - október 6. közötti időszakban, nappal 22-23 Celsius-fokos maximumokra lehet számítani, de esős napok is lesznek, tájékoztatott hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. A mai napon eleinte keleten, északkeleten, majd elszórtan fordulhat elő eső, zápor. Többnyire borongós időre készülhetünk. Gyenge, mérsékelt lesz a déli, délnyugati szél. Délután 15-20 fokig melegszik a levegő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vajolai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Medjugorjei imaest A csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében medjugorjei imaestet tartanak, ma délután 5 órától. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, majd szentmisével folytatódik és szentségimádással zárul.

Szent Kozma és Damján ünnepe Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján-plébánia templomban a búcsús szentmise szeptember 26.-án, csütörtökön délután 6 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Balla Árpád ezüstmisés plébános Szászrégenből.

Élet a lélekben szeminárium Csíkszeredában is A csíkszeredai Szent Ágoston-templomban Élet a Lélekben szeminárium kezdődik, holnap este fél 8 órakor. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Bejelentkezni a szemináriumra a kezdés időpontján lehet.

Segítség a gyászban Önsegítő gyászfeldolgozó csoport indul Csíkszeredában, amelyre várják mindazokat, akik régebben vagy a közelmúltban veszítették el szeretett hozzátartozójukat, akiknek segítség, ha van kivel megosztani gondjaikat, bánatukat, hogy együtt keressék a továbblépés lehetőségét. A csoport tagjai kéthetente találkoznak, összesen 10 alkalommal, alkalmanként két órás időtartamban. Az első alkalom időpontja: szeptember 27, péntek délután 5 óra az Albert-atya házban (Müller László utca 3/C/2.) Csoportvezető Bálint Blanka, szociológus, gyászcsoportvezető, mentálhigiénés szakember. A csoportban való részvétel díjtalan, de előzetes bejelentkezés szükséges a blanka.balint@yahoo.com e-mail-címen, vagy a 0745-396079-es telefonszámon.

Hol nem volt Mesefesztivál Szeptember 27.-október 4. között negyedik alkalommal kerül megszervezésre a Hol nem volt Székelyföldi Mesefesztivál a sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület szervezésében. Idén a tervek szerint négy megyében Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyében is mesélnek a rendezvény meghívottjai. A népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulóján ünnepeljük, a fesztivál méltó folytatója kíván lenni Elek apó munkásságának a mesék éltető erejének népszerűsítésében és a mesék bölcsességének átadásában. A részletes program megtalálható az esemény facebook oldalán.

Családi nap Csíkszeredában A csíkszeredai Szent Ágoston plébánia szeptember 27.-én, szombaton családi napot szervez. A program délelőtt 10 órakor Kertész Tibor és Marika előadásával kezdődik, ezt követően kiscsoportos beszélgetésekre kerül sor. Délben közös ima lesz a templomban majd ebéd. A gyerekek a programok alatt játékos foglalkozásokon vehetnek részt.

Szent Mihály napok A kolozsvári Szent Mihály plébánia az egyházközség búcsúnapja előtt, szeptember 28-án, szombaton vár minden érdeklődőt a plébánia udvarán és hittantermében, illetve a Nőszövetség dísztermébe. A program keretében lesznek gyerek foglalkozások, mese délután, táncbemutató, szentmise, zenei áhítat a Szent Cecília kórus közreműködésével és Kulcsár-Székely Attila színművész egyéni előadását is megtekinthetik az érdeklődők. További részletek a romkat.ro oldalon olvashatóak.

„Két jó barát” zarándokút Október 17-22. között autóbuszos zarándoklat indul Csíkszeredából Czestochowába, a Fekete Madonna kegyhelyére. A híres kegyhely, Jasna Góra megtekintésén kívül a zarándokok ellátogatnak Pálosszentkúton és Budapesten a pálos kolostorokhoz, Kalwaria Zebrzydowska híres búcsújáróhelyére, Szent II. János Pál pápa szülővárosába, Wadowicébe. Ez alkalommal a II. világháború leghírhedtebb haláltáborát, Auschwitzot is felkeresik. A zarándoklat lelkivezetője Bátor Botond pálos szerzetes. Jelentkezni lehet a 0740-047064-es telefonszámon.

Időjárás: Országszerte az időszaknak megfelelő hőmérsékleti értékek várhatók a szeptember 23. - október 6. közötti időszakban, nappal 22-23 Celsius-fokos maximumokra lehet számítani, de esős napok is lesznek, tájékoztatott hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. A mai napon eleinte keleten, északkeleten, majd elszórtan fordulhat elő eső, zápor. Többnyire borongós időre készülhetünk. Gyenge, mérsékelt lesz a déli, délnyugati szél. Délután 15-20 fokig melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 25.

About the author

Majoros Gabriella