2019. szeptember 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Kozma és Damján ünnepe Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján plébánia templomban a búcsús szentmise ma délután 6 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Balla Árpád ezüstmisés plébános Szászrégenből.

Nyitott akadémia Az elmúlt hónapok legnépszerűbb magyar pszichológiai sikerkönyvének szerzője első alkalommal tart előadást Nagyváradon, a Nyitott Akadémia szervezésében. Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus “Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai” című előadását holnap délelőtt 9 órától hallhatják a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Bibliamaraton Holnap a marosszentgyörgyi római katolikus templomban bibliamaratont tartanak. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen olvasná vagy csak hallgatná, hogy miként szól Isten a szentíráson keresztül. A bibliaolvasására Baricz Lajos plébánosnál lehet jelentkezni, vagy a buba_fogarasi@yahoo.com e-mail-címen. Gyergyószentmiklóson a Katolikus Magyar Bibliatársulat szeptember 29-én, vasárnap szervez Bibliamaratont. A Szent Miklós templomban reggel fél 9 és este 7 óra között, a Szent István templomban pedig déli 12 és délután 6 óra között.

Szent Mihály főangyal ünnepe A gyulafehérvári egyházmegyében Székelykeresztúr filiájában, az etédi templomban szeptember 28-án, szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be a búcsús szentmisét, szónoka Lukács János nyárádselyei plébános. A jegenyei Szent Mihály templomban szintén szombaton, ünnepelnek. A déli 12 órakor kezdődő szentmisén Székely Dénes teológiai tanár, kolozsmonostori plébános tartja a homíliát. Székelypálfalván, Farkaslaka filiájában, ugyancsak szeptember 28-án, szombaton déli 12 órakor ünnepelnek. A szentmise főcelebránsa Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános, szónoka pedig András Attila jezsuita atya Dobógőkőről. A liturgia után megáldják az újonnan épült kántori lakást. Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, főegyházmegyénk és főszékesegyházunk védőszentjének ünnepén, szeptember 29-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi búcsú, melynek keretében megtartják Hittudományi Kar tanévnyitó Veni Sancte-ját is. A lemhényi plébániatemplom búcsúját vasárnap déli 12 órakor tartják. A szentmisén Fazakas Attila Szeged-móravárosi plébános prédikál. Erre az alkalomra Esztelnekről gyalogos zarándoklat indul. Vasárnap déli 12 órakor a vadadi templomban az anyaegyházközség, Jobbágyfalva plébánosa, Csüdör Imre prédikál a búcsús szentmisén. A csíkszentmihályi egyházközségben vasárnap délután fél 1 órától kezdődik a szentmise. A búcsús szónok: Farkas Árpád csíkkarcfalvi plébános. A málnási Szent Mihály-templomban vasárnap délután 1 órakor Bakó Ferenc nyugalmazott plébános lesz a búcsús szentmise szónoka. Szentdemeter filiájában, Szásznádason a templom búcsúját szintén vasárnap délután 1 órakor ünneplik. A szentmise homíliáját Simon Imre segesvári segédlelkész tartja. A Jobbágytelkéhez tartozó székelyhodosi templom búcsúján vasárnap délután 1 órakor a szentmise főcelebránsa Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, szónoka pedig Birton Róbert-Attila székelykáli plébános. A türkösi plébániatemplomban is Szent Mihály napján délután 5 órakor tartják a búcsút. A szentbeszédet Benedek Róbert-Károly brassó-bolonyai segédlelkész mondja. Kolozsváron, a Szent Mihály plébániatemplom búcsúja szeptember 29-én, vasárnap délután 6 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Urbán Erik ferences atya, a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke. A búcsús szentmisén az egyházzenei szolgálatot a Szent Cecília kórus és zenekar, illetve a Báthory István Elméleti Líceum kórusa végzi. Sinfalva filiájában, Szentmihályon október 6-án, vasárnap délután 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Fábián László györgyfalvi plébános tartja. A temesvári egyházmegyében szeptember 29-én, vasárnap délután 5 órakor kezdődik a Szent Mihály főangyal tiszteletére felszentelt kisjenői templom búcsúja. Az ünnepi szentmisét Bakos Gábor érmihályfalvi segédlelkész celebrálja.

Időjárás: Az elmúlt héten megérkeztek az első őszi fagyok, de még nem kell hideg, őszi időre berendezkedni. Az előttünk álló 6 napban változó nedvességtartalmú, de az átlagosnál melegebb levegő áramlik térségünkbe nyugat, délnyugat felől. A hétvége kellemes kirándulóidőt hozhat 20 fok feletti maximumokkal, de már körvonalazódik a következő lehűlés. A mai napon kezdetben országszerte számíthatunk esőre, záporokra, majd délutánra a csapadékmező kelet felé halad. Helyenként élénk lesz az északias szél. Délután 16-20 fok várható.

H Í R E K   R E G G E  L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a görgényszentimrei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Taizéi imaóra „Nyugalmat talál lelketek.” mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok templomában ma este 7 órától.

Szent Vince ünnepe Holnap ünnepeljük Páli Szent Vincét a lazaristák és a vincés nővérek alapítóját. Nagyváradon, a Katalin-telepi templomban délután 6 órától ünnepi szentmisét mutatnak be a lazarista atyák.

Váradszőlősi zenei estek Holnap etse 7 órakor folytatódik a Váradszőllősi Zenei Estek című programsorozat idei évada. Az est előadója Costea Marcel Octav bukaresti orgonaművész. Belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.

Továbbképzés Nagyszokondon A szatmári egyházmegye felnőttpasztorációs iroda szervezésében erőszakmentes kommunikáció témában lesz továbbképzés Nagyszokondon. A képzést Karl Luster-Haggeney-t, a Hamm-i (Németország) integrációs központ vezetője tartja. A szeptember 27-29 között zajló képzés előadásokból és csoportos beszélgetésekből áll. Jelentkezni lehet a 0261-715011-es telefonszámon.

Triduum Székelyudvarhelyen A Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja október 1-jén, kedden délután 5 órakor kezdődik, szónoka Veress Zoltán székelyudvarhelyi származású, jelenleg Magyarországon szolgáló plébános. Az ünnepet három napos lelkigyakorlat előzi meg szombat, vasárnap és hétfőn este fél 7-től, amelynek meghívott szónoka Csintalan László nyugalmazott plébános. A szentmiséket rádiónk élőben közvetíti.

Bezárják a Szent Mihály templomot A Kolozsvár szimbólumaként is ismert gótikus istenházát már jó ideje állványerdő borítja, most azonban, a szeptember 30.-án, vasárnap tartandó búcsú után bezárják, amíg véget nem érnek a felújítási munkálatok. A szentmiséket ez idő alatt a Szentháromság (Piarista) templomban fogják végezni.

Fux fesztivál Október 1-5 között negyedik alkalommal rendezik meg a Fux Fesztivált, az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját Nagyváradon. A fesztivál négy korosztály számára ajánl előadásokat: az óvodás-kisiskolás réteg mellett a középiskolások is megtalálják a kedvükre valót, emellett babaszínházi produkciók és felnőtteknek szóló előadások is színesítik a fesztiválprogramot. Jegyek a színház új helyszínen nyílt jegypénztárában, a Szigligeti Stúdióval szemben, a Moszkva utca 7. szám alatt válthatók. Az előadások programja az esemény facebook oldalán olvasható.

Szövőtanfolyam A Kalot Egyesület szövőtanfolyamot indít Csíkszeredában. A képzés egy bemutató, ingyenes foglalkozással kezdődik. Ezen az oktató részletesen bemutatja a képzés során tanított technikákat és vázolják azokat a követelményeket, amelyet a tanfolyam résztvevőinek teljesíteniük kell, ahhoz, hogy elsajátíthassák a képzési anyagot. A bemutató foglalkozás alapján az érdeklődők eldönthetik, hogy részt szeretnének-e venni a képzésen. A bemutató találkozás október 3-án, csütörtökön délután 5 órakor kezdődik. További információk a kalot.ro oldalon találhatóak.

Szerelem tanösvény Szeretettel várnak minden párkeresőt (és természetesen párokat is) október 11-12 között Székelyhídra, hogy Böjte Csaba testvér vezetésével, önmagunkat és egymást jobban megismerhessék. Csütörtök esti érkezés után, a lelkigyakorlat pénteken szentmisével kezdődik. A nap folyamán három előadás lesz: „Önismeret,” „Zsákutcák a szerelemben” és „Hogyan lehet a másikat megismerni” címekkel. Szombaton gyalogos zarándoklat lesz a gyerek otthonok lakóival Álmosdra, Magyarországra és látogatás a Kölcsey család emlék házában, valamint közös szabadtéri mise majd ebéd. Jelentkezni és érdeklődni lehet Nagyfalusi Évánál a 0036-303977062 vagy 0756-941307-es telefonszámon illetve a gyermekjezus.szekelyhid@gmail.com email címen.

Időjárás: Az elmúlt héten megérkeztek az első őszi fagyok, de még nem kell hideg, őszi időre berendezkedni. Az előttünk álló 6 napban változó nedvességtartalmú, de az átlagosnál melegebb levegő áramlik térségünkbe nyugat, délnyugat felől. A hétvége kellemes kirándulóidőt hozhat 20 fok feletti maximumokkal, de már körvonalazódik a következő lehűlés. A mai napon kezdetben országszerte számíthatunk esőre, záporokra, majd délutánra a csapadékmező kelet felé halad. Helyenként élénk lesz az északias szél. Délután 16-20 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. szeptember 26.

About the author

Majoros Gabriella