2019. szeptember 28 – Hírek és programajánló

H Í R E K  D É L B E N 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószentmiklósi Szent István-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap az iszlói templomban lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szentírás vasárnapja
Minden évben szeptember utolsó vasárnapján ünnepli az egyház a Szentírás vasárnapját. A biblia védőszentjének és pártfogójának, Szent Jeromosnak az ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon a katolikus egyház különös figyelmet szentel a Szentírásnak. A Szentírás üzenetének terjesztése céljából ezen a napon ebben az évben is főegyházmegyei gyűjtést rendelt el körlevelében Jakubinyi György érsek. A befolyó összeget az idén 25 éves Katolikus Magyar Bibliatársulat támogatására fordítják. Lehetőségeink szerint adakozzunk minél többen erre a szándékra.

Kelemen Didák emléktúra
Böjte Csaba ferences atya Kelemen Didák emléktúrára hívja az érdeklődőket. A túra, holnap, az esztelneki ferences kolostortól indul és a lemhényi plébániatemplomig tart, az esemény egyeben a dévai Szent Ferenc Alapítvány háromszéki gyermekeinek tanévnyitó ünnepsége is lesz.

Idősek napja Nagybányán
Holnap a Krisztus Király plébánián szeretettel várják az időseket reggel 9 órakor rózsafüzér imára, majd ünnepi szentmisére. Ezt követően zenés verses műsorral köszöntik a jelenlevőket.

Bérmálás Biharpüspökiben
Holnap a 10 órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyéspüspök 13 fiatalt részesít a keresztény nagykorúság szentségében a biharpüspöki plébániatemplomban. Felkészítésüket Varga Sándor plébános végezte.

Tanévnyitó a kolozsvári teológián
Szeptember 30-án, hétfőn délelőtt fél 12 órakor, a Babeș–Bolyai Tudomány Egyetem főépülete elől ünnepélyes felvonulásra indulnak az egyetem 21 karának tanárai és diákjai. A tanévnyitó délután 6 órától kezdődik a Teológia Kar épületének első emeletén a Márton Áron teremben. Ennek keretében Bodor Attila, gyulafehérvári teológiai tanár, kudzsiri plébános, 30 perces előadást tart „Teológia és interdiszciplinaritás” témában. Este negyed 8 órakor a teológia kar Szent Jeromos kápolnájában tanévkezdő Veni Sancte-szentmisét mutatnak be, ez egyben a kápolna búcsúünnepe is.

Fux fesztivál
Október 1-5 között negyedik alkalommal rendezik meg a Fux Fesztivált, az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját Nagyváradon. A fesztivál négy korosztály számára ajánl előadásokat: az óvodás-kisiskolás réteg mellett a középiskolások is megtalálják a kedvükre valót, emellett babaszínházi produkciók és felnőtteknek szóló előadások is színesítik a programot. Jegyek a színház új helyszínén nyílt jegypénztárában, , a Moszkva utca 7. szám alatt válthatók. Az előadások programja az esemény facebook oldalán olvasható.

A Missziós kereszt Nagyváradon
Október 2-án, szerdán érkezik a Missziós kereszt, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a nagyváradi Székesegyházba. Délután 5 órakor fogadják a keresztet, utána 6 órától szentmise majd szentségimádás lesz. Október 3-án, reggel fél 8 órától szentmise lesz, majd egész napos lelki programmal várják a híveket, akik ki szeretnék fejezni hódolatukat a kereszt előtt. Délután 6 órától egy újabb szentmise lesz majd ezt követően szentségimádás.

10 szó, amely szabaddá tesz
Október 7-től heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban egy új 10 parancsolat katekézis-sorozatot tartanak 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A tanítások a templomban lesznek megtartva, minden hétfőn este fél 9 órától.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Ma este fél 7 órától a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz templomból közvetítjük a búcsút megelőző triduum első szentmiséjét.
Holnap délelőtt 10 órától Kárásztelekről hallhatnak szentmisét, majd 11 órától a Gyulafehérvári székesegyház búcsú ünnepének szentmiséjét közvetítjük, amely egyben a Hittudományi Kar tanévnyitó Veni Sancte-ja is. Este fél 7 órától a triduum második szentmiséjét hallhatják a Kis Szent Teréz templomból.

Időjárás: A mai napon, délen változóan, máshol erősen felhős időre készülhetünk. Az északi, északkeleti és nyugati megyékben elszórtan, másutt helyenként kell számítani esőre, záporra. A szél időnként élénk lesz. Délután 18-27 fokot mérhetünk, délen lesz melegebb. Vasárnap délelőtt sok felhő lesz felettünk, majd délutánra egyre nagyobb területen felszakad a felhőzet. Sok napsütés ígérkezik, csapadék nem valószínű. Az élénk, északnyugaton erős délnyugati szélben 21-28 fokig melegszik a levegő, délen akár 30 fok is előfordulhat.

MRE Hírszolgálat, 2019. szeptember 28.

About the author

majoros gabriella