2020. augusztus 03. -Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Személyi változások a szatmári egyházmegyében
Augusztus 1-től személyi változások léptek érvénybe a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében. A Schönberger Jenő megyéspüspök által elrendelt változásokról a szatmariegyhazmegye.ro oldalon olvashatnak.

Templombúcsú Resicabányán
Augusztus 9-én, vasárnap, a resicabányai Havas Boldogasszony plébánia közössége a templombúcsút ünnepli. Pălie Veniamin helyi plébános meghívására a szentmisét délelőtt fél 11 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be. Szentbeszédet mond magyar nyelven Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi segédlelkész, román nyelven Iordache Gheorghe verbita szerzetes és német nyelven Walter Sinn evangélikus-lutheránus lelkész. A liturgia zenei szolgálatában közreműködik a Harmonia Sacra templomi énekkar prof. Colța George vezényletével, valamint a Fiamma ifjúsági kórus prof. Surdu Maria irányításával.

Megkülönböztetés kurzus
A Regnum Christi Alapítvány szervezésében megkülönböztetés kurzus lesz augusztus 20-23 között, melynek színhelye a hargitafürdői plébánia lelkigyakorlatos háza.
Ez a kurzus segít helyesen dönteni, megkülönböztetve belső szándékainkat, motivációinkat, érveinket, megvizsgálva a körülményeket Szent Ignác alapelvei szerint. Felismerni Isten akaratát az életünkre. Keresztény életünkben Isten igazságaiban növekedni.
A kurzuson azok vehetnek részt, akik elvégezték a Fülöp kurzust. Jelentkezni lehet augusztus 5-ig, további részletek a http://www.regnumchristi.ro oldalon olvashatóak.

Püspökszentelés Csíksomlyón
Ferenc Szentatyánk kinevezte a gyulafehérvéri főegyházmegye segédpüspökévé Ft. dr. Kerekes László kézdivásárhelyi plébánost, akinek a Tharros (Szardínia, Olaszország) címzetes püspöke címet adományozta.” Kerekes László püspökké szentelésére augusztus 29-én délelőtt fél 11 órai kezdettel kerül sor a Csíksomlyói Kegytemplomban.

Időjárás: A mai napon a legtöbb helyen derült idő ígérkezik, nyugaton és északnyugaton lehet kevés felhő az égen, de csapadék nem valószínű.
A csúcshőmérséklet 27-34 fok között alakul, a déli tájakon lesz a legmelegebb.
A nagy melegben általános lehet a tompaság, fáradékonyság, több helyen az éjszakák sem pihentetőek. Alvászavarok, álmatlanság jelentkezhet különösen a nagyvárosokban. Keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét is kialakulhat, különösen a szívbetegek körében.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Személyi változások a szatmári egyházmegyében
Augusztus 1-től személyi változások léptek érvénybe a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében. A Schönberger Jenő megyéspüspök által elrendelt változásokról a szatmariegyhazmegye.ro oldalon olvashatnak.

Népmisszió Nagybányán
A népmisszió a vallásosság fölélesztését és elmélyítését célzó prédikáció és ájtatosság sorozat, amely a keresztényeknek szól, szemben a külmisszióval, amely az evangélium hirdetése a nem keresztények között.
A nagybányai Szentháromság templomban, 35 év után, augusztus 16-23 között ismét népmissziót tartanak. Témaként az Eucharisztikus testvériség mottót választották, az Apostolok Cselekedeteiből. Hiszen a misszió szíve és lelke az Oltáriszentségben köztünk maradt Üdvözítő.
A szentmisékben elhangzó katekézisek mellett három napon keresztül tematikus műhelymunkák is lesznek, korcsoportok szerint, amelynek keretében lehetőség lesz a személyes találkozásra és a szentmise elmélkedésében elhangzó téma elmélyítésére.
A misszió részletes programjáról a Szentháromság templom facebook oldalán olvashatnak.

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány álltal szervezett júliusi programra való túljelentkezés miatt augusztus 31.- szeptember 11. között újabb rövidterápiás programot hirdetnek szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozók számára.
Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra.
Érdeklődni és jelentkezni lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Időjárás: A mai napon a legtöbb helyen derült idő ígérkezik, nyugaton és északnyugaton lehet kevés felhő az égen, de csapadék nem valószínű.
A csúcshőmérséklet 27-34 fok között alakul, a déli tájakon lesz a legmelegebb.
A nagy melegben általános lehet a tompaság, fáradékonyság, több helyen az éjszakák sem pihentetőek. Alvászavarok, álmatlanság jelentkezhet
különösen a nagyvárosokban. Keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét is kialakulhat, különösen a szívbetegek körében.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 03.

About the author

majoros gabriella