2020. augusztus 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Urunk színeváltozása A gyulafehérvári egyházmegyében A színében elváltozott Üdvözítő ünnepe, a csíksomlyói plébániához tartozó és a Kis-Somlyó-hegyen található Salvator-kápolna búcsúünnepe is egyben. A szentmisét augusztus 6-án, csütörtökön délelőtt 11 órától tartják a kápolnánál. Az ünnepi szónok Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági plébános. Atyhában a fogadalmi kápolna búcsúja szintén csütörtökön lesz. A szentmise, melynek szónoka Bordi János pálpataki plébános, augusztus 6-án, délelőtt 11 órakor kezdődik. Menaságújfaluban augusztus 9-én, vasárnap fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebránsa és szónoka Tamás József aranymisés plébános lesz Lázárfalváról. Csíkrákos filiájában, Csíkvacsárcsiban szintén vasárnap fél 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentbeszédet Kalányos Ottó újmisés, csíkszentkirályi segédlelkész, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs lelkésze tartja.

Tekergő mesetábor A nagybányai Scheffler házban, augusztus 24-28 között mesetábort szerveznek 9-12 éves gyerekek számára. A táborban résztvevők élőszavas mesemondásra, meseszövésre, színjátékra, izgalmas dráma-, élmény- és csapatjátékokra számíthatnak. Jelentkezni lehet Bodor Ágotánál a 0742-251840-es illetve Varga-Ilyés Orsolyánál a 0751-534473-as telefonszámok egyikén.

Telefonos Szeretetszolgálat Nagyváradon is A Telefonos Szeretetszolgálat Kolozsváron indult 11 évvel ezelőtt, majd Marosvásárhelyen is elindította szolgálatát. A Solidaris Egyesületen belül működő karitatív szervezet Nagyváradon is tervezi elindítani munkáját, melyre lelkes önkénteseket és lehetséges támogatókat keres. A Telefonos Szeretetszolgálat alapítója, Sajó Norbert augusztus 27-én, délután 6 órától a Stefan cel Mare utca 28. szám alá várja mindazok érdeklődését, akik valamilyen formában szeretnének bekapcsolódni a segítségnyújtás rejtelmeibe, és egy dinamikus csapatnak kívánnak tagjai lenni.

Jogászok Nemzetközi találkozója A fatimai Kármelhegyi Miasszonyunk-házban rendezik meg szeptember elején a Portugál Kánonjogi Társulat szervezésében a Jogászok XII. Nemzeti Találkozóját. Az összejövetel célja, hogy elmélyítsék a bírók, az ügyvédek és más jogot végzett személyek egyházjogi ismereteit. A fatimai tanácskozáson megvitatják azokat az antropológiai kihívásokat, amelyek a gender-elmélethez kapcsolódnak és azokat a következményeket, amelyekkel hatást gyakorol a polgárjogra és az egyházjogra.

H Í R E K    R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Szent József templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Gyengélkedik Benedek pápa Az emeritus pápa egy német újság híradása szerint nagyon gyenge. Peter Seewald, Benedek pápa életrajzírója elmondta, hogy a 93 éves Benedek pápa egy bakteriális bőrfertőzésben szenved, ugyanakkor Benedek nagyon törékeny, gyenge, mióta németországi látogatásáról hazatért. Az újságíró szerint betegsége ellenére Benedek pápa optimista, reméli, hogy ha jobban lesz, ismét ír majd. Seewald ugyanakkor elmondta, az idős emeritus pápa hangját alig lehet hallani. A híradás szerint Benedek pápa rendelkezett arról, hogy Szent II. János Pál korábbi sírhelyére temessék, a Szent Péter-bazilika alagsorába. Elődjéhez hasonlóan XVI. Benedek is megírta a spirituális végrendeletét, amelyet majd halála után tesznek közzé. Benedek pápa 2013-ban gyengülő erőnlétére hivatkozva mondott le: 600 éve nem volt ilyen lemondásra példa az egyháztörténetben.

Havas Boldogasszony ünnepe A gyulafehérvári egyházmegyében Kolozsváron a ferences templom búcsúját holnap tartják. Az ünnepi szentmise este 6 órakor kezdődik. A temesvári egyházmegyében augusztus 9-én, vasárnap, a resicabányai Havas Boldogasszony plébánia közössége a templombúcsút ünnepli. A szentmisét délelőtt fél 11 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be. Szentbeszédet mond magyar nyelven Váncsa Csaba Temesvár-gyárvárosi segédlelkész, román nyelven Iordache Gheorghe verbita szerzetes és német nyelven Walter Sinn evangélikus-lutheránus lelkész. A liturgia zenei szolgálatában közreműködik a Harmonia Sacra templomi énekkar Colța George vezényletével, valamint a Fiamma ifjúsági kórus Surdu Maria irányításával.

Érzelmi intelligencia fejlesztő tábor A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia Röptető címmel élmény, mozgás, valamint zene alapú érzelmi intelligenciafejlesztő tábort szervez augusztus 18-22 között 10-12 éves gyermekeknek. A tábor egy komplex fejlesztő tábor, ahol a gyermek önmaga megismerése és a társához való kapcsolódás révén fejleszti azon készségeit, amik által hatékonyabb és sikeresebb lehet a saját céljainak elérésében, kapcsolataiban, mint baráti, családi vagy iskolai téren. A tábor részvételi díja 300 lej/gyermek. Jelentkezni augusztus 12-ig lehet a 0742-025527-es telefonszámon

Rövidterápiás program A Bonus Pastor Alapítvány által szervezett júliusi programra való túljelentkezés miatt augusztus 31.- szeptember 11. között újabb rövidterápiás programot hirdetnek szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozók számára. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra. Érdeklődni és jelentkezni lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 04.

About the author

Majoros Gabriella