2020. augusztus 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Első csütörtöki szentségimádás
Minden hónap első csütörtökén, így ma is szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután 2 órakor kezdődik a rózsafüzérek imádkozása, majd 4 órától szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Koncert a Püspöki Palota kertjében
A nagyváradi püspöki palota kertjében holnap este 7 órától Paula Seling jótékonysági koncertet tart, amelynek bevételét a gerinceredetű izomsorvadásban szenvedő Ölyüs Noel kezelési költségeinek fedezésére fordítják. Az esemény jellegére való tekintettel a püspöki palota kertjében délután 5 órától csak azok a személyek tartózkodhatnak, akik a koncertre szóló meghívóval vagy a helyszínen váltott belépőjeggyel rendelkeznek. A szervezők a látogatók szíves megértését kérik.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban minden elsőpénteken imavirrasztást tartanak este 10 órai kezdéssel. Az imádkozni vágyók bekapcsolódhatnak az Élet a Lélekben imacsoport honlapján (www.eletalelkben.ro címen), valamint rádiónk hullámhosszán.

Pallium átadása Bukaresten
Augusztus 8-án, szombaton, a Szent József székesegyházban Miguel Maury Buendía apostoli nuncius átadja a bukaresti főegyházmegye folyó év január 11-én beiktatott főpásztorának, Aurel Percă érseknek a Ferenc pápa által megáldott palliumot, azaz a juhok gyapjából készült érseki jelvényt. A 10.30 órakor kezdődő szentmisén részt vesz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is.
Ferenc pápa hagyományosan június 29-én áldotta meg a palliumokat, amikor hangsúlyozta: „Ma megáldjuk a palliumokat, amelyeket a bíborosok testülete dékánjának és az elmúlt évben kinevezett metropolita érsekeknek adunk át. A pallium a juhok és a pásztor közötti egységre emlékeztet. A pásztor Jézushoz hasonlóan vállára veszi a báránykákat, hogy azok sose szakadjanak el tőle”.

Templombúcsú Biharpüspökiben
Vasárnap, augusztus 9-én tartják a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt biharpüspöki plébániatemplom búcsúünnepét. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor nagyvárad-újvárosi esperes-plébános.

Papszentelés Nagyváradon
A nagyváradi székesegyházban augusztus 21-én, pénteken délután 6 órától Böcskei László megyés püspök áldozópappá szenteli Vancoș Alex diakónust. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Bátorítjuk hallgatóinkat, imádkozzunk a szentelendőért, ugyanakkor kérjük az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába.

Időjárás: Ma is meleg, száraz, az évszaknak megfelelő időjárás várható, a nappali hőmérsékleti csúcsok 27-33 fok körül alakulnak. Csapadék nem valószínű. Az északias szelet több helyen erős, nyugaton, északnyugaton néhol viharos lökések kísérik.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében Fogarason a Szentháromság templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Szentmise a szlovák híveknek Máriaradnán
Augusztus 8-án, szombaton délelőtt 11 órakor a temesvári és a nagyváradi egyházmegye területén élő szlovák nemzetiségű hívek szentmisén és keresztúti ájtatosságon vesznek részt a máriaradnai bazilikában.

Új főesperes beiktatása Kolozsváron
Augusztus 2-án megtörtént a Szent Mihály plébánián az őrségváltás, és ennek nyomán az új plébános és segédlelkészek bemutatása.
László Attila, a Szent Mihály plébánia és a Kolozs-dobokai főesperesség új előljárójának hivatalos beiktatása augusztus 9-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén lesz, amelynek főcelebránsa Kovács Gergely érsek lesz.

Lelkigondozói képzés
A KALOT Egyesület 2020 október végétől újabb lelkigondozói képzést indít. Az 500 órás képzést sikeresen elvégzők a Munkaügyi és Szociális Minisztérium által akkreditált oklevelet kapnak.
A lelkigondozói szakképesítést a következő szakmában dolgozóknak ajánlják: lelkészeknek, szerzeteseknek, pedagógusoknak, hitoktatóknak, orvosoknak, szociális munkásoknak, lelkipásztori asszisztenseknek, a civil szférában, egészségügyben dolgozóknak, valamint azoknak, akik önmaguk, kapcsolataik, családi viszonyaik és a keresztény lelkiség mélyebb megértésére törekszenek.
Érdeklődni és jelentkezni augusztus 31-ig lehet a 0758-840279-es telefonszámon, valamint az kepzesek@kalot.ro e-mail-címen.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 06.

About the author

majoros gabriella