2020. augusztus 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

KlausenMusik
Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében elindult nyári hangverseny-sorozat holnap este 7 órától folytatódik. A járványügyi helyzet miatt a koncertek a Szent Mihály plébánia belső udvarán lesznek, de amint lehetségessé válik a Piarista (Szentháromság) templomban lesznek megtartva.
Ez alkalommal Sándor Csaba és Potyó István előadását hallgathatják meg.

Szent Rókus napi búcsú
A temesvár-szabadfalui közösség augusztus 16-án, vasárnap délelőtt 11 órától ünnepli a Szent Rókus-templom felszentelésének évfordulóját. Az ünnepi liturgiát Dirschl Johann általános helynök celebrálja, szentbeszédet mond Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános.
A szentmise zenei részében közreműködik Lucian Furda (hegedű), Eduard Ailenei (nagybőgő) és Cristian Roșoagă (orgona), akik a liturgia végén koncerttel örvendeztetik meg a jelenlévőket.

Ezüstmise Oroszhegyen
Szülőfalujában, az oroszhegyi Nagyboldogasszony-plébániatemplomban ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Bálint Emil felcsíki főesperes, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa. Az ünnepi szentmise augusztus 16-án délután fél 1 órakor kezdődik.

Koncert a püspöki palota kertjében
Nagyboldogasszony ünnepét követően, augusztus 16-án, vasárnap este 7 órakor Ave Maria címmel tartanak koncertet a nagyváradi püspöki palota kertjében. Közreműködik Costin Éva, Costin Albert, Anca Gîngă, Ioana Gîngă, Ichim Beáta, Kurucz Tibor, Kurucz Virág, Oláh Gabriella, Székely-Oláh Boglárka, Gyöngyi Țurcanu, Raluca Țurcanu, Vasile Vulturar.
Műsoron Bach, Händel, Mozart, Vivaldi és mások művei.

Papszentelés Nagyváradon
A nagyváradi székesegyházban augusztus 21-én, pénteken délután 6 órától Böcskei László megyés püspök áldozópappá szenteli Vancoș Alex diakónust. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Bátorítjuk hallgatóinkat, imádkozzunk a szentelendőért, ugyanakkor kérjük az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába.

Időjárás: Ma is marad a napos idő, csak egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő a  déli, délnyugati és középső tájakon. A délies szél nyugaton, északnyugaton megélénkül. Kicsit frissebb lesz a hajnal, 12-19 fok várható. Délután ismét 28-34 fokig melegszik a levegő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a somogyomi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Nagyboldogasszony napi búcsúk
A nagyváradi egyházmegyében a székesegyház búcsúünnepére készülve triduumot tartanak. Az első szentmiét tegnap este mutatták be, ma délután 6 órakor Fodor József általános helynök mutat be szentmisét, holnap este órakor szentségimádás lesz a székesegyház előtti téren.
Augusztus 15-én, szombaton délután 6 órakor főpapi szentmise lesz szintén a székesegyház előtti téren. Nagyboldogasszony napján déli 12 órakor kezdődik a szilágysomlyói plébániatemplom búcsús szentmiséje, főcelebránsa Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános lesz.
A zsibói plébániatemplom búcsúját szintén az ünnep napján déli 12 órakor tartják, főcelebránsa Nagy Tibor köröstarjáni plébános lesz.
A sülelmedi templom búcsú szentmiséje augusztus 15-én, szombaton délután 3 órakor kezdődik, főcelebránsa szintén Nagy Tibor köröstarjáni plébános.
Augusztus 16-án, vasárnap déli 12 órakor tartják a margittai kistemplom búcsúját. Főcelebránsa és szónoka Vass Csaba lazarista szerzetes.
Feketeerdőn két szentmisét is tartanak, délelőtt 11 órakor magyar nyelven Vilcsek Ferenc mezőtelegdi plébános mutat be szentmisét, délután 1 órakor szlovák nyelven Rolnik Márton magyarpataki plébános. A szentmisék szónoka Mlinárcsik János nagyváradi plébános.

Tekergő mesetábor
A nagybányai Scheffler házban, augusztus 24-28 között mesetábort szerveznek 9-12 éves gyerekek számára.
A táborban résztvevők élőszavas mesemondásra, meseszövésre, színjátékra, izgalmas dráma-, élmény- és csapatjátékokra számíthatnak.
Jelentkezni lehet Bodor Ágotánál a 0742-251840-es illetve Varga-Ilyés Orsolyánál a 0751-534473-as telefonszámok egyikén.

Telefonos Szeretetszolgálat Nagyváradon is
A Telefonos Szeretetszolgálat Kolozsváron indult 11 évvel ezelőtt, majd Marosvásárhelyen is elindította szolgálatát. A Solidaris Egyesületen belül működő karitatív szervezet Nagyváradon is tervezi elindítani munkáját, melyre lelkes önkénteseket és lehetséges támogatókat keres.
A Telefonos Szeretetszolgálat alapítója, Sajó Norbert augusztus 27-én, délután 6 órától a Stefan cel Mare utca 28. szám alá várja mindazok érdeklődését, akik valamilyen formában szeretnének bekapcsolódni a segítségnyújtás rejtelmeibe, és egy dinamikus csapatnak kívánnak tagjai lenni.

Kántorvizsga Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lesz augusztus 31-én.
Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0740 898 667-es vagy a 0266-372223-as telefonszámok egyikén, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen.
A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak el, akik a plébános ajánlásával jelentkeznek.

Időjárás: Ma is marad a napos idő, csak egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő a  déli, délnyugati és középső tájakon. A délies szél nyugaton, északnyugaton megélénkül. Kicsit frissebb lesz a hajnal, 12-19 fok várható. Délután ismét 28-34 fokig melegszik a levegő.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 13.

 

About the author

majoros gabriella