2020. augusztus 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Főpásztori szentmise Torontálkeresztesen Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén az óteleki plébániához tartozó torontálkeresztesi római katolikus közösség a templombúcsút ünnepli. Heinrich József óteleki plébános meghívására az ünnepi szentmisét csütörtök délelőtt 10 órakor Pál József Csaba megyéspüspök celebrálja.

Szemlélődő imadélután Szatmárnémetiben Elcsendesedésre, elmélyülésre, tudatosításra hív a szatmári egyházmegye világiak irodája által szerdánként megvalósuló szentignáci délután. A szemlélődő ima legtöbbször csendben történik és Isten hangjának a meghallására összpontosít. Így a világiak irodája által szervezett, Kujbus Márta referens által kísért lelki program is rövid ráhangoló elmélkedéssel kezdődött, majd attól indulva, kétszer huszonöt percet csendben töltöttek, befelé irányítva a figyelmüket, törekedve Isten megtapasztalására. A szemlélődés végén a résztvevők beszámolhattak tapasztalataikról. A lelki délutánt augusztus során még kétszer megtartják, bárki csatlakozhat 20-án és 27-én is a Szent István-teremben délután fél hattól találkozó csoporthoz.

Világi felnőtt hívek képzése A világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata február 21-22-én kezdődött. A tanfolyamon több mint 100 személy vett részt az egyházmegye különböző plébániáiról. A képzés célja a jézusi tanítványképzés. Vagyis olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez a kurzus, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni szeretnének egyházközségükben. Augusztus 21-én, pénteken délután 6 órakor a kurzus az internet segítségével folytatódik. Az előadást, amelynek témája a Szentírás, dr. Imogen Tietze referens tartja.

Tekergő mesetábor A nagybányai Scheffler házban, augusztus 24-28 között mesetábort szerveznek 9-12 éves gyerekek számára. A táborban résztvevők élőszavas mesemondásra, meseszövésre, színjátékra, izgalmas dráma-, élmény- és csapatjátékokra számíthatnak. Jelentkezni lehet Bodor Ágotánál a 0742-251840-es illetve Varga-Ilyés Orsolyánál a 0751-534473-as telefonszámok egyikén.

Rövidterápiás program A Bonus Pastor Alapítvány által szervezett júliusi programra való túljelentkezés miatt augusztus 31.- szeptember 11. között újabb rövidterápiás programot hirdetnek szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozók számára. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra. Érdeklődni és jelentkezni augusztus 25-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Kántorvizsga Csíksomlyón A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lesz augusztus 31-én. Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0740 898 667-es vagy a 0266-372223-as telefonszámok egyikén, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak el, akik a plébános ajánlásával jelentkeznek.

Időjárás: A mai napon főként az ország nyugati és középső tájain alakulhatnak ki záporok, zivatarok, máshol több lesz a napsütés, csak néhol fordulhat elő csapadék. Helyenként megélénkül a délies szél, de a zivatarok környezetében erős, viharos is lehet. 26 és 31 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári Szent Péter templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Papszentelés Nagyváradon A nagyváradi székesegyházban augusztus 21-én, pénteken délután 6 órától Böcskei László megyés püspök áldozópappá szenteli Vancoș Alex diakónust. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Bátorítjuk hallgatóinkat, imádkozzunk a szentelendőért, ugyanakkor kérjük az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába.

Pálos rendtörténeti vándorkiállítás Erdélyben Erdélybe érkezik egy autóbuszban kialakított vándorkiállítás, amely a pálosok történetét mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus, illetve a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem. Hisszük, hogy a Pálosan szép az élet! című kiállítás hozzájárul az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, illetve közös kulturális örökségünk jobb megismeréséhez! A pálosbusz erdélyi menetrendje: Augusztus 23. Hargitafürdő (Szent István búcsú, ünnepi szentmise 12.30-kor. A kiállítás a szentmise előtt és után is megtekinthető.) Augusztus 24-25. Székelyudvarhely (Városháza előtti téren) Augusztus 26-27. Csíkszereda Szent Kereszt plébánia, Millenniumi templom előtti tér Augusztus 28-29. Csíksomlyó, Kegytemplom közelében Augusztus 30. Kézdivásárhely, Boldog Özséb templom Augusztus 31 – Szeptember 2. Marosvásárhely – Marosszentgyörgy iskola udvar

Román nyelv és Biblia tábor A Szent Gellért Alapítvány román nyelv és biblia tábort szervez Szentegyházán augusztus 24 és 28 között, hétfőtől péntekig reggel 9 és délután 6 óra között. A délelőtti rész a nyelvtanulásé szakemberek segítségével, a délutánt bibliai történetek és kézműves foglalkozások színesítik. A gyerekek kapnak tízórait, ebédet és uzsonnát is. Jelentkezni és érdeklődni a 0742 830 506-os telefonszámon lehet. Időjárás: A mai napon főként az ország nyugati és középső tájain alakulhatnak ki záporok, zivatarok, máshol több lesz a napsütés, csak néhol fordulhat elő csapadék. Helyenként megélénkül a délies szél, de a zivatarok környezetében erős, viharos is lehet. 26 és 31 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE  - Hírszolgálat, 2020. augusztus 17.

About the author

Tunde Vidican Lokodi