2020. augusztus 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent István-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Perkőn augusztus 20-án, csütörtökön tartják a Szent István-napi búcsút. A zarándokok körmenete délelőtt fél 11-kor indul a kézdiszentléleki templomtól. Útközben elvégzik a keresztúti ájtatosságot. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Csintalan László nyugalmazott plébános, déli 12 órakor kezdődik. A liturgikus zenei szolgálatot a kézdiszentléleki egyházi énekkar biztosítja, Dávid István kántor vezénylése alatt.
A mikóújfalvi templomnak is Szent István király a titulusa. A búcsús szentmise csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik.
A hidegségi templom búcsúját is augusztus 20-án, csütörtökön délelőtt 11 órakor tartják. A szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott püspök, szónoka pedig Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész.
Kolozsváron, a Donát úti Szent István-templom búcsúünnepe augusztus 20-án, csütörtökön délután 5 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Oláh Zoltán teológiai tanár Gyulafehérvárról. A liturgia keretében megszentelik a helyi gazdák adományozta Magyarok kenyerét.
A gyergyószentmiklósi Szent István ereklyéinek átvitele egyházközség augusztus 20-án, kedden a délután 5 órakor kezdődő szentmisén a plébániatemplom felszentelésének tizenkettedik évfordulóját ünnepli. A szentmise főcelebránsa és szónoka Korom Imre, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József egyházközség plébánosa lesz.
A csíksomlyói kegytemplomban az Erdélyi Ferences Rendtartomány védőszentjének ünnepén, az este 6 órakor kezdődő ünnepélyes szentmisét P. Urbán Erik tartományfőnök mutatja be, a liturgia keretében kerül sor Fr. Csáki Fülöp akolitussá avatására.
A borszéki plébániatemplom búcsúját csütörtökön este 6 órakor ünneplik. A szentbeszédet Antal József gyergyótekerőpataki plébános tartja.
Szintén este 6 órától ünneplik a medgyesi Szent István-templom búcsúját. A szentmisén Varga Vince kiskapusi lelkész prédikál.

11 éves a Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója
Augusztus 22-én, Szűz Mária Királynő emléknapján ünnepeljük székelyudvarhelyi stúdiónk fennállásának 11-ik évfordulóját, mely egyben a rádió és a Szent Pio lelkigyakorlatos ház közös kápolnájának búcsú ünnepe is. A program délután 16:20-kor rózsafüzérrel kezdődik, majd azt követi 5 órától a szentmise, melyet Ambrus István székelyudvarhely-szombatfalvi plébános mutat be. Az ünnep előestéjén, pénteken este 8 órától a rádió kápolnájában szentségimádásban adnak hálát az elmúlt évekért. Mindkét eseményt élő adásban közvetítjük. Hívjuk kedves hallgatóinkat, kapcsolódjanak be a közös ünneplésbe, hálaadásba.

Román nyelv és Biblia tábor
A Szent Gellért Alapítvány román nyelv és biblia tábort szervez Szentegyházán augusztus 24-28 között, hétfőtől péntekig reggel 9 és délután 6 óra között. A délelőtti rész a nyelvtanulásé szakemberek segítségével, a délutánt bibliai történetek és kézműves foglalkozások színesítik. A gyerekek kapnak tízórait, ebédet és uzsonnát is. Jelentkezni és érdeklődni a 0742 830 506-os telefonszámon lehet.

Időjárás: A mai napon egy hidegfront hatására gyakran lesz erősen felhős az ég, északon és nyugaton zápor, zivatar várható. A szél több helyen élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lesz. Délután 26-31 fok valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csicsókeresztúri Szent István-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Papszentelés Nagyváradon és Máriaradnán
A nagyváradi székesegyházban augusztus 21-én, pénteken délután 6 órától Böcskei László megyéspüspök áldozópappá Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Bátorítjuk hallgatóinkat, imádkozzunk a szentelendőért, ugyanakkor kérjük az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába. Az felszentelt pap első szentmiséjét szintén a székesegyházban mutatja be augusztus 22-én, szombaton délután 6 órakor.
Pál József Csaba megyés püspök augusztus 22-én, szombaton a máriaradnai bazilikában áldozópappá szenteli a magyarszentmártoni születésű Hojda Ionuc-Vasile és a berestyei Radulov Piry diakónust. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.
Hojda Ionuc-Vasile újmisés lelkipásztor primíciájára augusztus 23-án, vasárnap 17 órakor kerül sor a magyarszentmártoni templom előtti téren.
Radulov Piry újmisés lelkipásztor primíciája augusztus 30-án, vasárnap lesz Berestyén.

Telefonos Szeretetszolgálat Nagyváradon is
A Telefonos Szeretetszolgálat Kolozsváron indult 11 évvel ezelőtt, majd Marosvásárhelyen is elindította szolgálatát. A Solidaris Egyesületen belül működő karitatív szervezet Nagyváradon is tervezi elindítani munkáját, melyre lelkes önkénteseket és lehetséges támogatókat keres.
A Telefonos Szeretetszolgálat alapítója, Sajó Norbert augusztus 27-én, délután 6 órától a Stefan cel Mare utca 28. szám alá várja mindazok érdeklődését, akik valamilyen formában szeretnének bekapcsolódni a segítségnyújtás rejtelmeibe, és egy dinamikus csapatnak kívánnak tagjai lenni.

Lelkigondozói képzés Csíksomlyón
A KALOT Egyesület október végétől újabb lelkigondozói képzést indít. Az 500 órás képzést sikeresen elvégzők a Munkaügyi és Szociális Minisztérium által akkreditált oklevelet kapnak.
A lelkigondozói szakképesítést a következő szakmában dolgozóknak ajánlják: lelkészeknek, szerzeteseknek, pedagógusoknak, hitoktatóknak, orvosoknak, szociális munkásoknak, lelkipásztori asszisztenseknek, a civilszférában, egészségügyben dolgozóknak, valamint azoknak, akik önmaguk, kapcsolataik, családi viszonyaik és a keresztény lelkiség mélyebb megértésére törekszenek.
Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840279-es telefonszámokon, valamint az kepzesek@kalot.ro e-mail címen lehet augusztus 31-ig.

Márton Áron megemlékezés Cs0kszentdomokoson
Augusztus 28-án, pénteken IX. alkalommal szervezik meg a Márton Áron megemlékezést. Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik a csíkszentdomokosi római katolikus templomban. Szentbeszédet mond Exc. Kovács Gergely érsek. A szentmise után Msgr. Marton József előadását hallgathatják meg a jelenlevők Márton Áron küzdelme Dél-Erdélyben 1940-1945 között címmel. Az előadás keretében elhangzik két, eddig ismeretlen vers a XX. század elején élt erdélyi orvos-költőtől, Bárd Oszkártól. A járványhelyzet megkövetelte intézkedések miatt kérjük tiszteletel, részvételi szándékát jelezze Bodó Andrenál a 0751-523114 vagy Lázár Csillánál a 0741-484716-os telefonszámok egyikén.

Időjárás: A mai napon egy hidegfront hatására gyakran lesz erősen felhős az ég, északon és nyugaton zápor, zivatar várható. A szél több helyen élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lesz. Délután 26-31 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2020. augusztus 18.

About the author

Tunde Vidican Lokodi