2020. augusztus 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyótölgyesi Nagyboldogasszony-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szemlélődő imadélután Szatmárnémetiben
Elcsendesedésre, elmélyülésre, tudatosításra hív a szatmári egyházmegye világiak irodája által szerdánként megvalósuló szentignáci délután. A szemlélődő ima legtöbbször csendben történik és Isten hangjának a meghallására összpontosít. Kujbus Márta referens által kísért lelki programot augusztus során még kétszer tartják meg, bárki csatlakozhat 19-én és 26-án is a Szent István-teremben délután fél hattól találkozó csoporthoz.

Világi felnőtt hívek képzése
A világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata február 21-22-én kezdődött. A tanfolyamon több mint 100 személy vett részt az egyházmegye különböző plébániáiról. A képzés célja a jézusi tanítványképzés. Vagyis olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez a kurzus, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni szeretnének egyházközségükben. Augusztus 21-én, pénteken délután 6 órakor a kurzus az internet segítségével folytatódik. Az előadást, amelynek témája a Szentírás, dr. Imogen Tietze referens tartja.

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány által szervezett júliusi programra való túljelentkezés miatt augusztus 31.- szeptember 11. között újabb rövidterápiás programot hirdetnek szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozók számára.
Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra.
Érdeklődni és jelentkezni augusztus 25-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Adományozz te is!
Bárhogyan is alakul az idei iskolakezdés, egy dolog biztos: tanszerre szüksége lesz minden gyermeknek. Főleg azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei nem tudják ezt megvásárolni. A csíkszeredai Juventutti Alapítvány jótékonysági tanszergyűjtő-akciót hirdet 2020. augusztus 17–31. között, hogy összefogással 110 csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő rászoruló gyermek kezdhesse az iskolát jól felszerelt, új füzetekkel és írószerekkel teli táskával.
A szervezők várnak minden olyan új és használt, de kifogástalan állapotban lévő tanszert és eszközt, ami iskolakezdésre szükséges lehet: iskolatáskákat, tolltartókat, tollakat, ceruzákat, színes ceruzákat, radírokat, hegyzőket, füzeteket, szövegkiemelőket, vonalzókat, körzőfelszereléseket, rajztömböket, vízfestékeket, ecseteket, füzet- és könyvborítókat is gyűjtenek.
A tanszeradományokat, augusztus 31-ig lehet leadni a Juventutti Alapítvány irodájában (Hunyadi János utca 33/A/4. szám, hétköznapokon 8-16 óra között).

Márton Áron-megemlékezés Csíkszentdomokoson
Kilencedik alkalommal szervez megemlékezést a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum a boldogemlékű püspökről. A megemlékezést minden évben Isten szolgája Márton Áron születésnapjához közel szokták megszervezni, az idei megemlékezés augusztus 28-án, pénteken lesz megtartva. A délelőtt 10 órától kezdődő szentmisén Kovács Gergely érsek mond homíliát, majd 11 órától Marton József professzor tart előadást Márton Áron küzdelme Dél-Erdélyben 1940–1945 között címmel. Az előadás keretében a közönség hallhat két, eddig nyomtatásban meg nem jelent verset Bárd Oszkártól (1893–1942). A megemlékezés egy online előadással is kiegészül: a megemlékezés napján a Márton Áron Múzeum honlapján, illetve a közösségi médiában közvetítik Marosán Csaba színművész Emberkatedrális. Főhajtás Isten szolgája Márton Áron emléke előtt című előadását. A megemlékezést követően lehetőség lesz a Márton Áron Múzeum megtekintésére.
A járványhelyzet megkövetelte intézkedések miatt kérik a szervezők, hogy az érdekeltek részvételi szándékukat jelezzék az alábbi elérhetőségeken: 0751 523114 (Bodó Andreánál), 0741 484716 (Lázár Csillánál), vagy e-mail címen a martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro.

Időjárás: A mai napon egy hidegfront hatására gyakran lesz erősen felhős az ég, több helyen valószínű zápor, zivatar. A szél több helyen élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lesz. Ma délután 13 óráig másodfokú (narancssárga) viharriasztás lesz érvényben a Bánságban, a Körösök vidékén, Nyugat-Erdélyben és Oltenia nyugati részén. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 30-40, elszórtan az 50-70 litert is négyzetméterenként. Napközben 21-28 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2020. augusztus 19.

About the author

Tunde Vidican Lokodi