2020. augusztus 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szűz Mária királynő búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsúünnepét Szűz Mária Királynő ünnepén, augusztus 22-én, szombaton tartják. Az ünnepre készülve pénteken este 8 órától szentségimádást tartanak. Szombaton délután 4 órától rózsafüzért imádkoznak, majd 5 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka Ambrus István, a székelyudvarhelyi Szent György egyházközség plébánosa. Ezen a napon emlékeznek arra is, hogy tizenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója.
Kosteleken a búcsús szentmise augusztus 22-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka: Salamon József gyimesbükki plébános.
Augusztus 22-én, szombaton délután 3 órától tartják a kovácspéteri kápolna búcsús szentmiséjét. A házszentelési szertartást augusztus 21-én, valamint a búcsú napján végzik. A Csíkszentkirályhoz tartozó Büdös-fürdőn a kápolna búcsúját vasárnap, augusztus 23-án ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kalányos Ottó helyi segédlelkész.

Papszentelés Nagyváradon
A nagyváradi székesegyházban holnap délután 6 órától Böcskei László megyéspüspök áldozópappá Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. Bátorítjuk hallgatóinkat, imádkozzunk a szentelendőért, ugyanakkor kérjük az aratás urát, küldjön munkásokat aratásába. Az felszentelt pap első szentmiséjét szintén a székesegyházban mutatja be augusztus 22-én, szombaton délután 6 órakor.

Pálosan szép az élet
Az egyetlen magyar alapítású, és az egész világon elterjedt férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020-at emlékévnek szentelték.
Az emlékév egyik leglátványosabb megvalósítása, a Kárpát-medencét jórészt bejáró, autóbuszban berendezett kiállítás, amely a rend történetét mutatja be. A Pálosan szép az élet című vándorkiállítás a napokban Erdélybe érkezik.
Augusztus 23-án, vasárnap a hargitafürdői Szent István-plébániatemplom búcsú ünnepén délután fél 1 órakor kezdődő szentmise előtt és után is megtekinthető lesz a kiállítás. Menetrendje szerint augusztus 24–25. között Székelyudvarhely főterén, 26–27 között Csíkszeredában a Millenniumi-templom előtti téren, 28–29 között a csíksomlyói kegytemplom közelében, 30-án Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb-templomnál és végül augusztus 31-e és szeptember 2-a között a marosszentgyörgyi iskolaudvaron állomásozik a kiállítóbusz.

Márton Áron megemlékezés Csíkszentdomokoson
Augusztus 28-án, pénteken IX. alkalommal szervezik meg a Márton Áron megemlékezést. Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik a csíkszentdomokosi római katolikus templomban. Szentbeszédet mond Exc. Kovács Gergely érsek. A szentmise után Msgr. Marton József előadását hallgathatják meg a jelenlevők Márton Áron küzdelme Dél-Erdélyben 1940-1945 között címmel. Az előadás keretében elhangzik két, eddig ismeretlen vers a XX. század elején élt erdélyi orvos-költőtől, Bárd Oszkártól. A járványhelyzet megkövetelte intézkedések miatt kérjük tiszteletel, részvételi szándékát jelezze Bodó Andrenál a 0751-523114 vagy Lázár Csillánál a 0741-484716-os telefonszámok egyikén.

Zenés áhitat Kaplonyban
Hálaadó zenés áhítatot tartanak Kaplonyban, augusztus 30-án, vasárnap délután 3 órától a Páduai Szent Antal templom kertjében. A szervezők közös imádságra hívnak az érkörtvélyesi kisfiú, Ölyüs Noel gyógyulásáért, akinek kezelése elkezdődött Budapesten a Bethesda kórházban. Imádságban hordozzák mindazokat a támogatókat is, akik Noel és családja segítségére voltak és vannak ebben a nehéz, küzdelmes időszakban. Közreműködnek: a kaplonyi P. Szabó Dömjén vegyeskar, Poósz István szólista és az ifjúsági csoportvezetők. Mindenkit szeretettel várnak!

Időjárás: Országszerte csapadékos idő várható. Tegnap este 9 órától ma reggel 10 óráig Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Beszterce-Naszód és Suceava megyére narancssárga viharriasztás érvényes, ma este 9 óráig pedig sárga riasztás alatt áll majd az ország északi, központi és keleti része, valamint a hegyvidéki térségek.
Többfelé élénk, erős lesz az északnyugati szél. A friss reggelt követően délután 24-29 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsmonostori templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent István-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Perkőn ma tartják a búcsút. A zarándokok körmenete délelőtt fél 11-kor indul a kézdiszentléleki templomtól. Útközben elvégzik a keresztúti ájtatosságot. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Csintalan László nyugalmazott plébános, déli 12 órakor kezdődik. A liturgikus zenei szolgálatot a kézdiszentléleki egyházi énekkar biztosítja, Dávid István kántor vezénylése alatt.
A mikóújfalvi templomnak is Szent István király a titulusa. A búcsús szentmise ma délelőtt 11 órakor kezdődik.
A hidegségi templom búcsúját is délelőtt 11 órakor tartják. A szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott püspök, szónoka pedig Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész.
Kolozsváron, a Donát úti Szent István-templom búcsúünnepe ma délután 5 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Oláh Zoltán teológiai tanár Gyulafehérvárról. A liturgia keretében megszentelik a helyi gazdák adományozta Magyarok kenyerét.
A gyergyószentmiklósi Szent István ereklyéinek átvitele egyházközség ma délután 5 órakor kezdődő szentmisén a plébániatemplom felszentelésének tizenkettedik évfordulóját ünnepli. A szentmise főcelebránsa és szónoka Korom Imre, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József egyházközség plébánosa lesz.
A csíksomlyói kegytemplomban az Erdélyi Ferences Rendtartomány védőszentjének ünnepén, az este 6 órakor kezdődő ünnepélyes szentmisét P. Urbán Erik tartományfőnök mutatja be, a liturgia keretében kerül sor Fr. Csáki Fülöp akolitussá avatására.
A borszéki plébániatemplom búcsúját szintén este 6 órakor ünneplik. A szentbeszédet Antal József gyergyótekerőpataki plébános tartja.
Szintén este 6 órától ünneplik a medgyesi Szent István-templom búcsúját. A szentmisén Varga Vince kiskapusi lelkész prédikál.
Ákosfalván augusztus 22-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános.
Imecsfalva filiájában, Szörcsén is szombaton ünnepelnek. A búcsús szentmise déli 12 órakor kezdődik.
Vasárnap délelőtt 9 órakor Székelykocsárdon, a felvinci anyaegyházközség plébánosa, Mihály Imre prédikál a búcsús szentmisén.
A borzonti Szent István-napi búcsús szentmisét is augusztus 23-án, vasárnap délelőtt 11 órától ünneplik. Kovásznán renoválták a Szent István tiszteletére épült plébániatemplomot. A megújult templombelsőt Kovács Gergely érsek augusztus 23-án, vasárnap a déli 12 órakor kezdődő búcsús szentmise keretében áldja meg.

Székelyszentkirályon ugyancsak vasárnap fél 1 órakor kezdődik a Szent István napi búcsús szentmise. A szentbeszédet Nagy László ezüstmisés lelkipásztor mondja. Augusztus 23-án, vasárnap fél 1 órakor tartják a csíkszentkirályi plébániatemplom búcsúját is. A szentmise szónoka Veres Stelian főegyházmegyei vagyonkezelő.

Hargitafürdőn augusztus 23-án, vasárnap a délután fél 1 órakor kezdődő szentmise keretében ülik meg Szent István király ünnepét és a templom búcsúját a pálos atyák. A szentmisét Tamás József nyugalmazott püspök atya mutatja be.
Augusztus 23-án, vasárnap délután fél 1 órától ünneplik a kapnikbányai templom névadóját. A búcsús szentbeszédet Fekete József aranymisés plébános tartja.
Augusztus 23-án, vasárnap délután 1 órakor Gyergyóbékáson, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József leányegyházközségében, Páll Antal kisegítő lelkész prédikál.
Hátszeg filiájában, a puji templomban augusztus 30-án, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A temesvári egyházmegyében Szent István király ünnepén az óteleki plébániához tartozó torontálkeresztesi közösség templombúcsút ünnepel. Az ünnepi szentmisét délelőtt 10 órakor Pál József Csaba temesvári megyés püspök celebrálja.

Időjárás: Országszerte csapadékos idő várható. Tegnap este 9 órától ma reggel 10 óráig Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Beszterce-Naszód és Suceava megyére narancssárga viharriasztás érvényes, ma este 9 óráig pedig sárga riasztás alatt áll majd az ország északi, központi és keleti része, valamint a hegyvidéki térségek.
Többfelé élénk, erős lesz az északnyugati szél. A friss reggelt követően délután 24-29 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 20.

About the author

majoros gabriella