2020. augusztus 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ünnepség Szent István-nap alkalmából
A temesvári Várbástya Egyesület Szent István napja alkalmából ma este 7 órai kezdettel kulturális műsorral egybekötött ünnepséget szervez a Bartók Béla Elméleti Líceum udvarán.
Az ünnepség keretében Szent István királyról, az ősi csanádi egyházmegye megalapítójáról Pál József Csaba megyéspüspök tart előadást.

Szent István-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Ákosfalván holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános.
Imecsfalva filiájában, Szörcsén is holnap ünnepelnek. A búcsús szentmise déli 12 órakor kezdődik.
Vasárnap délelőtt 9 órakor Székelykocsárdon, a felvinci anyaegyházközség plébánosa, Mihály Imre prédikál a búcsús szentmisén.
A borzonti Szent István-napi búcsús szentmisét is augusztus 23-án, vasárnap délelőtt 11 órától ünneplik. Kovásznán renoválták a Szent István tiszteletére épült plébániatemplomot. A megújult templombelsőt Kovács Gergely érsek augusztus 23-án, vasárnap a déli 12 órakor kezdődő búcsús szentmise keretében áldja meg.

Székelyszentkirályon ugyancsak vasárnap fél 1 órakor kezdődik a Szent István napi búcsús szentmise. A szentbeszédet Nagy László ezüstmisés lelkipásztor mondja. Augusztus 23-án, vasárnap fél 1 órakor tartják a csíkszentkirályi plébániatemplom búcsúját is. A szentmise szónoka Veres Stelian főegyházmegyei vagyonkezelő.

Hargitafürdőn augusztus 23-án, vasárnap a délután fél 1 órakor kezdődő szentmise keretében ülik meg Szent István király ünnepét és a templom búcsúját a pálos atyák. A szentmisét Tamás József nyugalmazott püspök atya mutatja be.
Augusztus 23-án, vasárnap délután fél 1 órától ünneplik a kapnikbányai templom névadóját. A búcsús szentbeszédet Fekete József aranymisés plébános tartja.
Augusztus 23-án, vasárnap délután 1 órakor Gyergyóbékáson, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József leányegyházközségében, Páll Antal kisegítő lelkész prédikál.
Hátszeg filiájában, a puji templomban augusztus 30-án, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A temesvári egyházmegyében Szent István király ünnepén az óteleki plébániához tartozó torontálkeresztesi közösség templombúcsút ünnepel. Az ünnepi szentmisét délelőtt 10 órakor Pál József Csaba temesvári megyés püspök celebrálja.

Papszentelés Máriaradnán
Pál József Csaba megyés püspök holnap a máriaradnai bazilikában áldozópappá szenteli a magyarszentmártoni születésű Hojda Ionuc-Vasile és a berestyei Radulov Piry diakónust. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.
Hojda Ionuc-Vasile újmisés lelkipásztor primíciájára augusztus 23-án, vasárnap délután 5 órakor kerül sor a magyarszentmártoni templom előtti téren.
Radulov Piry újmisés lelkipásztor primíciája augusztus 30-án, vasárnap lesz Berestyén.

Adományozz te is!
Bárhogyan is alakul az idei iskolakezdés, egy dolog biztos: tanszerre szüksége lesz minden gyermeknek. Főleg azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei nem tudják ezt megvásárolni. A csíkszeredai Juventutti Alapítvány jótékonysági tanszergyűjtő-akciót hirdet 2020. augusztus 17–31. között, hogy összefogással 110 csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő rászoruló gyermek kezdhesse az iskolát jól felszerelt, új füzetekkel és írószerekkel teli táskával.
A szervezők várnak minden olyan új és használt, de kifogástalan állapotban lévő tanszert és eszközt, ami iskolakezdésre szükséges lehet: iskolatáskákat, tolltartókat, tollakat, ceruzákat, színes ceruzákat, radírokat, hegyzőket, füzeteket, szövegkiemelőket, vonalzókat, körzőfelszereléseket, rajztömböket, vízfestékeket, ecseteket, füzet- és könyvborítókat is gyűjtenek.
A tanszeradományokat, augusztus 31-ig lehet leadni a Juventutti Alapítvány irodájában (Hunyadi János utca 33/A/4. szám, hétköznapokon 8-16 óra között).

Időjárás: Ma kevesebb felhőre, sok napsütésre kell számítani, jelentéktelen eső, zápor csak az ország középső részén fordulhat elő. Helyenként még élénk lesz az északi-északnyugati szél. A friss reggelt követően délután 26-30 fok körüli értékek lesznek. Délen lesz a legmelegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyernyei Mindenszentek-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Világi felnőtt hívek képzése
A világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata február 21-22-én kezdődött. A tanfolyamon több mint 100 személy vett részt az egyházmegye különböző plébániáiról. A képzés célja a jézusi tanítványképzés. Vagyis olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez a kurzus, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni szeretnének egyházközségükben. Ma délután 6 órakor a kurzus az internet segítségével folytatódik. Az előadást, amelynek témája a Szentírás, dr. Imogen Tietze referens tartja.

Szűz Mária királynő búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsúünnepét Szűz Mária Királynő ünnepén tartják. Az ünnepre készülve ma este 8 órától szentségimádást tartanak. Holnap délután 4 órától rózsafüzért imádkoznak, majd 5 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka Ambrus István, a székelyudvarhelyi Szent György egyházközség plébánosa. Ezen a napon emlékeznek arra is, hogy tizenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója.
Kosteleken a búcsús szentmise holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka: Salamon József gyimesbükki plébános.
Holnap délután 3 órától tartják a kovácspéteri kápolna búcsús szentmiséjét. A házszentelési szertartást ma valamint a búcsú napján végzik.
A Csíkszentkirályhoz tartozó Büdös-fürdőn a kápolna búcsúját vasárnap, augusztus 23-án ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kalányos Ottó helyi segédlelkész.

Pálosan szép az élet
Az egyetlen magyar alapítású, és az egész világon elterjedt férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020-at emlékévnek szentelték.
Az emlékév egyik leglátványosabb megvalósítása, a Kárpát-medencét jórészt bejáró, autóbuszban berendezett kiállítás, amely a rend történetét mutatja be. A Pálosan szép az élet című vándorkiállítás a napokban Erdélybe érkezik.
Augusztus 23-án, vasárnap a hargitafürdői Szent István-plébániatemplom búcsú ünnepén délután fél 1 órakor kezdődő szentmise előtt és után is megtekinthető lesz a kiállítás. Menetrendje szerint augusztus 24–25. között Székelyudvarhely főterén, 26–27 között Csíkszeredában a Millenniumi-templom előtti téren, 28–29 között a csíksomlyói kegytemplom közelében, 30-án Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb-templomnál és végül augusztus 31-e és szeptember 2-a között a marosszentgyörgyi iskolaudvaron állomásozik a kiállítóbusz.

Szemlélődő imadélután Szatmárnémetiben
Elcsendesedésre, elmélyülésre, tudatosításra hív a szatmári egyházmegye világiak irodája által szerdánként megvalósuló szentignáci délután. A szemlélődő ima legtöbbször csendben történik és Isten hangjának a meghallására összpontosít. Kujbus Márta referens által kísért lelki programhoz bárki csatlakozhat augusztus 26-án a Szent István-teremben délután fél hattól találkozó csoporthoz.

Zenés áhitat Kaplonyban
Hálaadó zenés áhítatot tartanak Kaplonyban, augusztus 30-án, vasárnap délután 3 órától a Páduai Szent Antal templom kertjében. A szervezők közös imádságra hívnak az érkörtvélyesi kisfiú, Ölyüs Noel gyógyulásáért, akinek kezelése elkezdődött Budapesten a Bethesda kórházban. Imádságban hordozzák mindazokat a támogatókat is, akik Noel és családja segítségére voltak és vannak ebben a nehéz, küzdelmes időszakban. Közreműködnek: a kaplonyi P. Szabó Dömjén vegyeskar, Poósz István szólista és az ifjúsági csoportvezetők. Mindenkit szeretettel várnak!

Időjárás: Ma kevesebb felhőre, sok napsütésre kell számítani, jelentéktelen eső, zápor csak az ország középső részén fordulhat elő. Helyenként még élénk lesz az északi-északnyugati szél. A friss reggelt követően délután 26-30 fok körüli értékek lesznek. Délen lesz a legmelegebb.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 21.

About the author

majoros gabriella