2020. augusztus 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Márton Áron megemlékezés Csíkszentdomokoson
Augusztus 28-án, pénteken IX. alkalommal szervezik meg a Márton Áron megemlékezést. Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik a csíkszentdomokosi római katolikus templomban. Szentbeszédet mond Exc. Kovács Gergely érsek. A szentmise után Msgr. Marton József előadását hallgathatják meg a jelenlevők Márton Áron küzdelme Dél-Erdélyben 1940-1945 között címmel. Az előadás keretében elhangzik két, eddig ismeretlen vers a XX. század elején élt erdélyi orvos-költőtől, Bárd Oszkártól. A járványhelyzet megkövetelte intézkedések miatt kérjük tisztelettel, részvételi szándékát jelezze Bodó Andreánál a 0751-523114 vagy Lázár Csillánál a 0741-484716-os telefonszámok egyikén.

Adományozz te is!
Bárhogyan is alakul az idei iskolakezdés, egy dolog biztos: tanszerre szüksége lesz minden gyermeknek. Főleg azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei nem tudják ezt megvásárolni. A csíkszeredai Juventuti Alapítvány jótékonysági tanszergyűjtő-akciót hirdet augusztus 17–31. között, hogy összefogással 110 csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő rászoruló gyermek kezdhesse az iskolát jól felszerelt, új füzetekkel és írószerekkel teli táskával.
A szervezők várnak minden olyan új és használt, de kifogástalan állapotban lévő tanszert és eszközt, ami iskolakezdésre szükséges lehet: iskolatáskákat, tolltartókat, tollakat, ceruzákat, színes ceruzákat, radírokat, hegyezőket, füzeteket, szövegkiemelőket, vonalzókat, körzőfelszereléseket, rajztömböket, vízfestékeket, ecseteket, füzet- és könyvborítókat is gyűjtenek.
A tanszeradományokat, augusztus 31-ig lehet leadni a Juventutti Alapítvány irodájában (Hunyadi János utca 33/A/4. szám, hétköznapokon 8-16 óra között).

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány által szervezett júliusi programra való túljelentkezés miatt augusztus 31.- szeptember 11. között újabb rövidterápiás programot hirdetnek szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozók számára.
Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra.
Érdeklődni és jelentkezni augusztus 25-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Lelkigondozói képzés Csíksomlyón
A KALOT Egyesület október végétől újabb lelkigondozói képzést indít. Az 500 órás képzést sikeresen elvégzők a Munkaügyi és Szociális Minisztérium által akkreditált oklevelet kapnak.
A lelkigondozói szakképesítést a következő szakmában dolgozóknak ajánlják: lelkészeknek, szerzeteseknek, pedagógusoknak, hitoktatóknak, orvosoknak, szociális munkásoknak, lelkipásztori asszisztenseknek, a civilszférában, egészségügyben dolgozóknak, valamint azoknak, akik önmaguk, kapcsolataik, családi viszonyaik és a keresztény lelkiség mélyebb megértésére törekszenek.
Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840279-es telefonszámokon, valamint az kepzesek@kalot.ro e-mail címen lehet augusztus 31-ig.

Kántorvizsga Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottság ebben az évben is, augusztus 31-én kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lesz.
Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0740-898667-es vagy a 0266-372223-as telefonszámok egyikén, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak el, akik a plébános ajánlásával jelentkeznek.

Időjárás: Egy hidegfront vonul át, kezdetben az ország nyugati felén, majd a középső és a keleti tájakon számíthatunk többfelé záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadással, jéggel. Az egyre többfelé északnyugatira forduló szelet élénk, néhol erős, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik. Napközben 22-33 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a széki Nepomuki Szent János-templombantartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elhunyt Ft. Vass Loránd
A Szatmári Római Katolikus Püspökség megrendült, de Isten rendelését engedelmes lélekkel elfogadva tudatja, hogy Ft. Vass Loránd, a szinérváraljai Szeplőtelen Fogantatás egyházközösség plébánosa 2020. augusztus 22-én, életének 34. és papságának 9. évében a végső szentségekkel megerősítve váratlanul elhunyt.
Paptestvérünk 1985. október 19-én született Szatmárnémetiben. Általános iskoláit szülővárosában, a teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 2011. július 9-én szentelte pappá Schönberger Jenő megyéspüspök. Segédlelkész volt Nagybányán a Szentháromság plébánián, Szatmárnémetiben a Kis Szent Teréz plébánián és a Szatmárnémeti Székesegyház plébánián. 2013-2015 között, egyházmegyei ifjúsági és ministránslelkész volt. Plébánosként 2015-től, a szinérváraljai Szeplőtelen Fogantatás plébánián működött. Egyéniségét áldozatkészség, közvetlenség és kötelességteljesítés jellemezte. Földi maradványait a szinérváraljai Szeplőtelen Fogantatás templomban ravatalozzuk fel, ahol közös szentmisét mutatunk be érte hétfő este 6 órakor.
Temetése 2020. augusztus 25-én, 12 órakor lesz a szatmárnémeti híd melletti római katolikus temetőkápolnából.

Pálosan szép az élet
Az egyetlen magyar alapítású, és az egész világon elterjedt férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020-at emlékévnek szentelték.
Az emlékév egyik leglátványosabb megvalósítása, a Kárpát-medencét jórészt bejáró, autóbuszban berendezett kiállítás, amely a rend történetét mutatja be. A Pálosan szép az élet című vándorkiállítás Erdélybe érkezett.
Menetrendje szerint augusztus 24–25. között Székelyudvarhely főterén, 26–27 között Csíkszeredában a Millenniumi-templom előtti téren, 28–29 között a csíksomlyói kegytemplom közelében, 30-án Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb-templomnál és végül augusztus 31-e és szeptember 2-a között a marosszentgyörgyi iskolaudvaron állomásozik a kiállítóbusz.

Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének találkozója
Augusztus 24-26 tartják meg a körülményekre való tekintettel a „távolságtartó” országos vezetőségi találkozót az erdélyi nőszövetségek Hidegségen. A találkozó mottója „Az egyház az eucharisztiából él”.

Szemlélődő imadélután Szatmárnémetiben
Elcsendesedésre, elmélyülésre, tudatosításra hív a szatmári egyházmegye világiak irodája által szerdánként megvalósuló szentignáci délután. A szemlélődő ima legtöbbször csendben történik és Isten hangjának a meghallására összpontosít. Kujbus Márta referens által kísért lelki programot augusztus során még kétszer tartják meg, bárki csatlakozhat augusztus 27-én a Szent István-teremben délután fél hattól találkozó csoporthoz.

Zenés áhitat Kaplonyban
Hálaadó zenés áhítatot tartanak Kaplonyban, augusztus 30-án, vasárnap délután 3 órától a Páduai Szent Antal templom kertjében. A szervezők közös imádságra hívnak az érkörtvélyesi kisfiú, Ölyüs Noel gyógyulásáért, akinek kezelése elkezdődött Budapesten a Bethesda kórházban. Imádságban hordozzák mindazokat a támogatókat is, akik Noel és családja segítségére voltak és vannak ebben a nehéz, küzdelmes időszakban. Közreműködnek: a kaplonyi P. Szabó Dömjén vegyeskar, Poósz István szólista és az ifjúsági csoportvezetők. Mindenkit szeretettel várnak!

Időjárás: Egy hidegfront vonul át, kezdetben az ország nyugati felén, majd a középső és a keleti tájakon számíthatunk többfelé záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadással, jéggel. Az egyre többfelé északnyugatira forduló szelet élénk, néhol erős, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik. Napközben 22-33 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 24.

About the author

majoros gabriella