2020. augusztus 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elhunyt Sima Mihai Milan temesvári egyházmegyés pap
Tegnap tragikus hirtelenséggel hunyt el a temesszlatinai plébános Sima Mihai Milan.
A krassóvári plébániához tartozó Nermeden született 1988. február 6-án.
Teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végezte. 2013. július 6-án szentelte pappá Roos Márton temesvári megyés püspök.
2013 és 2014 között a szerbiai Törökbecsén szolgált majd 2014-2015 között Temesváron a gyárvárosi plébánia segédlelkésze volt, 2015-től a temesszlatinai plébánián plébániai kormányzóként szolgált.
Az Örök Főpap fogadja be országába!

Pálosan szép az élet
Az egyetlen magyar alapítású, és az egész világon elterjedt férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020-at emlékévnek szentelték.
Az emlékév egyik leglátványosabb megvalósítása, a Kárpát-medencét jórészt bejáró, autóbuszban berendezett kiállítás, amely a rend történetét mutatja be. A Pálosan szép az élet című vándorkiállítás a napokban Erdélybe érkezett.
A kiállítóbusz ma még Székelyudvarhely főterén látogatható, 26–27 között Csíkszeredában a Millenniumi-templom előtti téren, 28–29 között a csíksomlyói kegytemplom közelében, 30-án Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb-templomnál és végül augusztus 31-e és szeptember 2-a között a marosszentgyörgyi iskolaudvaron állomásozik a kiállítóbusz.

Népfőiskola Bedében
A Solidaris Egyesület egy évtizedes Telefonos Szeretetszolgálati tapasztalatából kiindulva megpróbálja összegyűjteni azokat a témákat, problémás eseteket, amelyeket népfőiskolai keretben, nevelési célzattal alaposabban körbejárhatnak lehetséges megoldásokat keresve.
Küldetésüknek érzik azt, hogy az őket megkeresőket ne csupán kiszolgálják hanem a közösség szolgálatába állítsák, arra buzdítva, hogy mindenkire szükség van egy élő közösségen belül!
Az egyesület első alkalommal szervez népfőiskolai hétvégét a Maros megyei Bedében augusztus 29-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között. A találkozó témája Örökbefogadás városon és vidéken.
Kádár Annamária pszichológus és Bányai József ügyvéd próbálnak kézzelfogható útmutatást nyújthatnak ebben a sokak számára rendkívül szövevényes eljárásban, végezetül a Gyökérkeresők című dokumentumfilmmel zárják közös együttlétüket.
Előzetes bejelentkezés nem szükséges, bővebb információkért hívják a 0741-555555-ös szeretetszolgálati számot!

Templombúcsú Érmindszenten
Augusztus 30-án, vasárnap tartják az érmindszenti templom búcsúját. A Mindenszentek Királynéja tiszteletére emelt templomban Ozsváth József szilágysomlyói plébános mutatja be az ünnepi szentmisét délután 1 órai kezdettel.

Időjárás: Elsőfokú (sárga jelzésű) viharriasztást bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat ami ma este 11 óráig érvényes, és az ország délnyugati, középső, északi és északkeleti régiójára, valamint a hegyvidékre terjed ki. A fenti időszakban nagy erejű széllökésektől, villámlásoktól és jégesőtől kísért felhőszakadásra, villámlásokra lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40, elszigetelten a 50-70 litert négyzetméterenként.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a a széki Nepomuki Szent János-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

2021-re halasztották az idei Taizé-találkozót
A jelenlegi járvány miatt egy évvel elhalasztották a hagyományos évvégi Taizé-találkozót, amelyet idén 43. alkalommal rendeztek volna meg és amelynek helyszínéül Torinót választották. December 28–31. között tartották volna az észak-olasz városban, de az utóbbi hónapokban a vírusjárvány alakulásának bizonytalanságát figyelembe véve a rendezvényt szervező keresztény ökumenikus közösség és a torinói főegyházmegye úgy döntött, hogy 2021 decemberére halasztja a fiatalok hagyományos, évvégi európai találkozóját.
2019-ben az európai fiatalok legutóbbi 42. Taizé-találkozóját a lengyelországi Wrocław-ban tartották a „Mindig úton, de nem gyökértelenül” témáról. Az öreg kontinens minden részéről 15 ezer fiatal gyűlt össze és csatlakoztak hozzájuk Libanonból és Japánból érkezett társaik is.

Szemlélődő imadélután Szatmárnémetiben
Elcsendesedésre, elmélyülésre, tudatosításra hív a szatmári egyházmegye világiak irodája által szerdánként megvalósuló szentignáci délután. A szemlélődő ima legtöbbször csendben történik és Isten hangjának a meghallására összpontosít. Így a világiak irodája által szervezett, Kujbus Márta referens által kísért lelki program is rövid ráhangoló elmélkedéssel kezdődött, majd attól indulva, kétszer huszonöt percet csendben töltöttek, befelé irányítva a figyelmüket, törekedve Isten megtapasztalására. A szemlélődés végén a résztvevők beszámolhattak tapasztalataikról. A lelki délután augusztus 26-án a Szent István-teremben délután fél hattól kezdődik.

Papi továbbképző Gyulafehérváron
A gyulafehérvári főegyházmegyében az előző évekhez hasonlóan idén is meghirdetik a papi továbbképzőt augusztus 31 – szeptember 3 között, amelyre Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben kerül sor.
Jelentkezni augusztus 27-én délután 6 óráig lehet András István rektornál, a 0752-245060-as telefonszámon vagy a sis.rektor@gmail.com e-mail-címen.
Az idei papi továbbképző is a Főegyházmegyei Hatóság által előzetesen megállapított tanmenetet követi, mely három tematikát kínál az érdeklődőknek: homiletika, katekétika és filozófia.

Szabadtéri szimfonikus koncert
Augusztus 27-én este 7 órától várják a klasszikus zene kedvelői a Szatmárnémeti Tűzoltótorony melletti Fátyol Rudolf parkba, ahol a Dinu Lippati Filharmónia művészei szimfonikus hangversenyt tartanak.
A zenei eseményen ez alkalommal Mihnea Ignat lesz a karmester, szólistaként pedig az orosz születésű Artur Kaganovskiy hegedűművész lép fel.

Időjárás: Elsőfokú (sárga jelzésű) viharriasztást bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat ami ma este 11 óráig érvényes, és az ország délnyugati, középső, északi és északkeleti régiójára, valamint a hegyvidékre terjed ki. A fenti időszakban nagy erejű széllökésektől, villámlásoktól és jégesőtől kísért felhőszakadásra, villámlásokra lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 30-40, elszigetelten a 50-70 litert négyzetméterenként.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 25.

About the author

majoros gabriella