2020. augusztus 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hálaadás Nagybányán
Háromszáz évért adott hálát a nagybányai katolikus közösség az augusztus 23-án, a Szentháromság-templom cintermében bemutatott ünnepi szentmisében.
A kerek évforduló megünneplésére a nagybányai esperesség 2019. december 1-je és 2020. november 29-e között jubileumi évet ül, a rendezvénysorozat részeként pedig többek között rajz, fotó és videópályázatot, bibliodrámát, előadásokat, koncerteket, hagyományőrző tábort, jótékonysági estet, népmissziót tartottak, kiadtak egy, a templomról szóló albumot, megnyitottak egy egyházközségi kiállítótermet… A legfontosabb esemény azonban a Szent István-búcsús szentmise volt, amelyet Schönberger Jenő megyés püspök celebrált Vasile Bizău máramarosi görögkatolikus püspökkel, vendég- és egyházmegyés papokkal közösen, és amelynek tiszteletére elhozták Nagybányára a Szent Korona hiteles másolatát is.
„Ahhoz, hogy mi, most ünnepelhessünk, nagyon sokak áldozatára volt szükség. Mi valakiknek a gyermekei, az unokái, a dédunokái vagyunk. Mindenki meghozta a maga áldozatát és adja Isten, hogy ezután is meg tudja hozni. Kívánom, hogy ez a közösség, ez a város igazi családdá forrjon össze, és akkor nem csak múltja, hanem jövője is lesz.” – buzdította az ünneplőket a püspökatya.

KlausenMusik
Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében elindult nyári hangverseny-sorozat utolsó előadására augusztus 28-án, pénteken este 7 órától kerül sor. A járványügyi helyzet miatt a koncertek a Szent Mihály plébánia belső udvarán lesznek, de amint lehetségessé válik a Piarista (Szentháromság) templomban lesznek megtartva.
Ez alkalommal a Concerto Spiralis előadását hallgathatják meg.

Lelkigondozói képzés Csíksomlyón
A KALOT Egyesület október végétől újabb lelkigondozói képzést indít. Az 500 órás képzést sikeresen elvégzők a Munkaügyi és Szociális Minisztérium által akkreditált oklevelet kapnak.
A lelkigondozói szakképesítést a következő szakmában dolgozóknak ajánlják: lelkészeknek, szerzeteseknek, pedagógusoknak, hitoktatóknak, orvosoknak, szociális munkásoknak, lelkipásztori asszisztenseknek, a civilszférában, egészségügyben dolgozóknak, valamint azoknak, akik önmaguk, kapcsolataik, családi viszonyaik és a keresztény lelkiség mélyebb megértésére törekszenek.
Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840279-es telefonszámokon, valamint az kepzesek@kalot.ro e-mail címen lehet augusztus 31-ig.

Főtér fesztivál
15. alkalommal rendezik meg szeptember 7-13 között, Nagybányán a Főtér fesztivált. Ez alkalommal másképpen, kisebb méretben, új helyszínen kerül sor az eseményre, de a szervezők azt ígérik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok, képzőművészet és irodalom, de a gyerek és diákoknak szóló események sem fognak hiányozni – betartva az előírt szabályokat.
A különlegessége a 15. Főtér Fesztiválnak az lesz, hogy élőben, online is közvetítik, így akik nem lesznek jelen, az interneten keresztül követhetik az eseményeket.

Időjárás: A mai nap sok napsütés ígérkezik, csapadék nem valószínű.
Többfelé megélénkül, az északi tájakon néhol megerősödik a délire, délnyugatira forduló szél. A maximumok 25-32 fok között alakulnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a dési ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szabadtéri szimfonikus koncert
Holnap este 7 órától várják a klasszikus zene kedvelőit a Szatmárnémeti Tűzoltótorony melletti Fátyol Rudolf parkba, ahol a Dinu Lippati Filharmónia művészei szimfonikus hangversenyt tartanak.
A zenei eseményen ez alkalommal Mihnea Ignat lesz a karmester, szólistaként pedig az orosz születésű Artur Kaganovskiy hegedűművész lép fel.

Püspökszentelés Csíksomlyón
Kerekes Lászlónak a püspökké szentelése augusztus 29-én lesz délelőtt fél 11 órától a csíksomlyói kegytemplomban. Az eseményt a Duna World csatorna és az Erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti, a járványhelyzet és az óvintézkedések miatt leginkább itt követhető, a csoportos zarándoklatok szervezését nem ajánlja a főegyházmegye vezetése.

Népfőiskola Bedében
A Solidaris Egyesület egy évtizedes Telefonos Szeretetszolgálati tapasztalatából kiindulva megpróbálja összegyűjteni azokat a témákat, problémás eseteket, amelyeket népfőiskolai keretben, nevelési célzattal alaposabban körbejárhatnak lehetséges megoldásokat keresve.
Küldetésüknek érzik azt, hogy az őket megkeresőket ne csupán kiszolgálják hanem a közösség szolgálatába állítsák, arra buzdítva, hogy mindenkire szükség van egy élő közösségen belül!
Az egyesület első alkalommal szervez népfőiskolai hétvégét a Maros megyei Bedében augusztus 29-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között. A találkozó témája Örökbefogadás városon és vidéken.
Kádár Annamária pszichológus és Bányai József ügyvéd kézzelfogható útmutatást nyújtanak ebben a sokak számára rendkívül szövevényes eljárásban. Végezetül a Gyökérkeresők című dokumentumfilmmel zárják közös együttlétüket.
Előzetes bejelentkezés nem szükséges, bővebb információkért hívják a 0741-555555-ös szeretetszolgálati számot!

Zenés áhítat Kaplonyban
Hálaadó zenés áhítatot tartanak Kaplonyban, augusztus 30-án, vasárnap délután 3 órától a Páduai Szent Antal templom kertjében. A szervezők közös imádságra hívnak az érkörtvélyesi kisfiú, Ölyüs Noel gyógyulásáért, akinek kezelése elkezdődött Budapesten a Bethesda kórházban. Imádságban hordozzák mindazokat a támogatókat is, akik Noel és családja segítségére voltak és vannak ebben a nehéz, küzdelmes időszakban. Közreműködnek: a kaplonyi P. Szabó Dömjén vegyeskar, Poósz István szólista és az ifjúsági csoportvezetők. Mindenkit szeretettel várnak!

Ezüstmise Marosvásárhelyen
Szülővárosában, Marosvásárhelyen, a remeteszegi Szent Család-plébániatemplomban ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Jánosi Gellért székelyvarsági plébános. Az ünnepi szentmise szeptember 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik.

Időjárás: A mai nap sok napsütés ígérkezik, csapadék nem valószínű.
Többfelé megélénkül, az északi tájakon néhol megerősödik a délire, délnyugatira forduló szél. A maximumok 25-32 fok között alakulnak.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 26.

About the author

majoros gabriella