2020. augusztus 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Új elöljáró a szociális testvérek romániai szervezetében
Augusztus 26–28. között kerül sora Szociális Testvérek Társasága Romániai Kerületének kerületi gyűlésére: e gyűlés az értékelő-elemző visszatekintés valamint a közösségi karizma és küldetésteljesítés imádságos tervezésének fóruma, amelyre kétévenként kerül sor.
A tagság Szent Mónika napján választotta meg új vezetőségét: a kerületi elöljáró Homa Ildikó, helyettese Gábor Csilla, a kerületi tanács tagjai pedig Farmati Anna és Fülöp Magdolna.

Püspökszentelés Csíksomlyón
Május 26-án Ferenc pápa kinevezte az új gyulafehérvári segédpüspököt. Kerekes Lászlónak a püspökké szentelése holnap délelőtt fél 11 órától lesz a csíksomlyói kegytemplomban. Szentelő püspökök: Kovács Gergely érsek, Jakubinyi György nyugalmazott érsek és Tamás József nyugalmazott segédpüspök.
A gelencei Kerekes László 1968. július 23-án született Kézdivásárhelyen. Tanulmányait Gelencén kezdte, Kézdivásárhelyen folytatta, 1986-ban érettségizett a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában. 1987-ben megkezdte filozófiai és teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán, 1990-től a Budapesti Központi Papnevelő Intézet növendékeként folytatta és fejezte be 1992-ben. 1993. május 16-án szentelték pappá a gelencei Szent Imre-templomban. 1994-ben kánonjogi licenciátust, majd 2004-ben egyházjogi doktorátust szerzett az ottawai (Kanada) Szent Pál Egyetemen.
Huszonhat évnyi papsága alatt dr. Kerekes László sokféle pasztorális feladatkörben szolgált: 1994-2000 között a Gyulafehérvári Érseki Bíróság bírósági helynöke, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola fegyelmi prefektusa és tanára volt, valamint a főiskola tudományos folyóiratának társalapítója. 2000 decemberében szentszéki tanácsosi címet kapott. Jelenleg a Gyulafehérvári Érseki Bíróság helyettes bírósági helynöke, 2004 óta Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánia plébánosa.

Csíksomlyón a Pálosbusz
Az egyetlen magyar alapítású, és az egész világon elterjedt férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020-at emlékévnek szentelték.
Az emlékév egyik leglátványosabb megvalósítása, a Kárpát-medencét jórészt bejáró, autóbuszban berendezett kiállítás, amely a rend történetét mutatja be. A Pálosan szép az élet című vándorkiállítás Erdélybe érkezett.
A kiállítóbusz ma és holnap a csíksomlyói kegytemplom közelében, 30-án Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb-templomnál és végül augusztus 31-e és szeptember 2-a között a marosszentgyörgyi iskolaudvaron állomásozik a kiállítóbusz.

Templom konszekrálása Újmosnicán
Augusztus 30-án, vasárnap, a délután 5 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Pál József Csaba temesvári megyéspüspök konszekrálja a temesvár-gyárvárosi plébániához tartozó Újmosnica római katolikus templomát. Az egyre gyarapodó helyi római katolikus közösség új temploma az elmúlt évek alatt épült Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános kezdeményezésére és irányításával. A templomot Szent Gellért, a temesvári egyházmegye első vértanú püspöke tiszteletére konszekrálják.

Adományozz te is!
Bárhogyan is alakul az idei iskolakezdés, egy dolog biztos: tanszerre szüksége lesz minden gyermeknek. Főleg azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei nem tudják ezt megvásárolni. A csíkszeredai Juventutti Alapítvány jótékonysági tanszergyűjtő-akciót hirdet, hogy összefogással 110 csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő rászoruló gyermek kezdhesse az iskolát jól felszerelt, új füzetekkel és írószerekkel teli táskával.
A szervezők várnak minden olyan új és használt, de kifogástalan állapotban lévő tanszert és eszközt, ami iskolakezdésre szükséges lehet: iskolatáskákat, tolltartókat, tollakat, ceruzákat, színes ceruzákat, radírokat, hegyezőket, füzeteket, szövegkiemelőket, vonalzókat, körzőfelszereléseket, rajztömböket, vízfestékeket, ecseteket, füzet- és könyvborítókat is gyűjtenek.
A tanszeradományokat, augusztus 31-ig lehet leadni a Juventutti Alapítvány irodájában (Hunyadi János utca 33/A/4. szám, hétköznapokon 8-16 óra között).

Időjárás: A mai napon fátyolfelhős-napos, száraz idő várható. A szélirány déliesre fordul. A friss hajnalt követően a maximumok 24 és 30 fok között alakulnak. Az ország déli részén lesz a legmelegebb, akár 34 fok is.
A hétvégén sok lesz a napsütés, egy-egy frissítő zápor, zivatar legfeljebb néhol délen és a középső tájakon alakulhat ki. Az országszerte feltámadó délies szélben 29-35 fokig melegszik a levegő, délen egy-két fokkal melegebb is lehet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a lövétebányai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

21 évvel ezelőtt szentelték püspökké Roos Márton főpásztort
Roos Márton nyugalmazott temesvári püspököt 21 évvel ezelőtt, 1999. augusztus 28-án szentelték a temesvári székesegyházban az egyházmegye főpásztorává. A jelenleg a nagybecskereki egyházmegye apostoli adminisztrátorává kinevezett nyugalmazott püspök életére és munkájára Isten bőséges áldását kéri Pál József Csaba főpásztor, a papság és a hívek.

KlausenMusik
Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében elindult nyári hangverseny-sorozat utolsó előadására ma este 7 órától kerül sor. A járványügyi helyzet miatt a koncertek a Szent Mihály plébánia belső udvarán lesznek, de amint lehetségessé válik a Piarista (Szentháromság) templomban lesznek megtartva.
Ez alkalommal a Concerto Spiralis előadását hallgathatják meg.

Medjugorje lelkületű imanap
Holnap Medjugorje-i lelkületű imanapot tartanak a temesvár-józsefvárosi plébánia udvarán román nyelven. A délelőtti programban – 10 és délután fél 1 között – énekek, tanúságtétel, katekézis, kiscsoportos beszélgetés szerepelnek. Délután fél 7 órai kezdettel rózsafüzér ájtatosságot tartanak, ezt követően szentmisén vehetnek részt a jelenlévők, végül az este 10 óráig tartó szentségimádás zárja a programot.
Az udvaron a helyek száma korlátozott. Kötelező a szájmaszk viselése és az 1,5 méteres biztonsági távolság betartása.

Szabadtéri kiállítás Kovásznán
14 pannóból álló szabadtéri kiállítás nyílik a kovásznai Kádár László Képtár udvarán szeptember 1-én, kedden délután 4 órakor. A kiállítás a hagyományos székelyföldi mesterségek értékét, gazdagságát mutatja be. A pannósorozat csupán ízelítőt nyújt a népi mesterségek változatos világából, és további tájékozódásra hívja az érdeklődőket a mesterségek.ro honlapra, amely 46-féle foglalkozást mutat, valamint e hagyományos életformákat megörökítő kisfilmek által is közelebb hozza Székelyföld, ezen belül Háromszék kulturális-néprajzi örökségének egy jelentős szeletét.
A kiállítást megnyitja Kinda István néprajzkutató. A látogatás ingyenes.

Ezüstmise Marosvásárhelyen
Szülővárosában, Marosvásárhelyen, a remeteszegi Szent Család-plébániatemplomban ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Jánosi Gellért székelyvarsági plébános. Az ünnepi szentmise szeptember 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik.

Időjárás: A mai napon fátyolfelhős-napos, száraz idő várható. A szélirány déliesre fordul. A friss hajnalt követően a maximumok 24 és 30 fok között alakulnak. Az ország déli részén lesz a legmelegebb, akár 34 fok is.
A hétvégén sok lesz a napsütés, egy-egy frissítő zápor, zivatar legfeljebb néhol délen és a középső tájakon alakulhat ki. Az országszerte feltámadó délies szélben 29-35 fokig melegszik a levegő, délen egy-két fokkal melegebb is lehet.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 28.

About the author

majoros gabriella