2020. augusztus 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Püspökké szentelték Kerekes Lászlót
Augusztus 29-én, szombaton délelőtt szentelték püspökké Kerekes László szentszéki tanácsost, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia plébánosát.
Kovács Gergely érsek a szentmise elején köszöntötte a jelenlévőket, elmondotta, hogy nagy öröm az egész egyházmegye számára az, hogy új segédpüspöke van, illetve arra kért mindannyiunkat, hordozzuk imáinkban az új segédpüspököt, hogy az egyház és a hívek számára Isten eszköze lehessen.
Az evangélium felolvasását követte a szentelés szertartása: a jelölt bemutatása, illetve a pápai kinevező okirat, a bulla ismertetése. Miguel Maury Buendía apostoli nuncius latinul, Lukács Imre-Róbert általános helynök pedig magyarul olvasta fel Ferenc pápa kinevező okiratát.
A főszentelő püspök Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, a társszentelő pedig Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek és Tamás József nyugalmazott segédpüspök volt.

Elérhető a NEK TV újabb adása
Rövid nyári szünet után újból jelentkezik a NEK TV. A mostani adásban a budai Mátyás-templomba és Süllei László plébánoshoz kalauzolnak a műsorvezetők, megismerhetjük a bácsalmási lelkipásztor, Huszák Zsolt mentőápolói tevékenységét, valamint bepillanthatunk a Magyar Nemzeti Levéltár izgalmas, az 1938-as kongresszushoz kötődő aktái közé is.
Az adás a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus facebook oldalán érhető el.

Imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján, így holnap is egész éjjel virrasztást tartanak és éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják.
A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Kolping ház megáldása
Szeptember 5-én, szombaton déli 12 órakor Pál József Csaba megyéspüspök szentmise keretében megáldja a nemrég felújított ruszkabányai 10 szobás (25 férőhelyes) Kolping házat. Visszatérőben Pál József Csaba megyéspüspök megáldja a nándorhegyi plébánia régi épületét is, amelyet ugyancsak teljes egészében felújítottak.

Főtér fesztivál
15. alkalommal rendezik meg szeptember 7-13 között, Nagybányán a Főtér fesztivált. Ez alkalommal másképpen, kisebb méretben, új helyszínen kerül sor az eseményre, de a szervezők azt ígérik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok, képzőművészet és irodalom, de a gyerek és diákoknak szóló események sem fognak hiányozni - betartva az előírt szabályokat.
A különlegessége a 15. Főtér Fesztiválnak az lesz, hogy élőben, online is közvetítik, így akik nem lesznek jelen, az interneten keresztül követhetik az eseményeket.

Időjárás: Hidegfront érkezik, véget ér a kánikula! Feltámadó északnyugati széllel megérkezik a hidegfront, főként nyugaton és az középső országrészben záporok alakulhatnak ki, délnyugaton zivatar sem kizárt. 24-32 fok várható, nyugatra megérkezik a lehűlés, keleten, délkeleten marad tovább a meleg.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a magyarláposi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elhunyt Gergely Fülöp nyugalmazott plébános
Életének 77. évében augusztus 28-án délután a székelyudvarhelyi kórházban elhunyt Gergely Fülöp címzetes esperes, nyugalmazott plébános. Végakarata szerint a csíkborzsovai temetőben helyezik örök nyugalomra holnap délelőtt11 órakor.
Gergely Fülöp Gyimesbükkön született 1944. május 26-án. Több mint egy évtizede nyugdíjasként élt Csíkborzsovában. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte 1962 és 1968 között, 1968. április 21-én szentelték pappá ugyanott. 1968-tól 1969-ig Gyergyóremetén, majd 1969-től 1972-ig Gelencén szolgált. Ezt követően Brassó Bolonyán volt 1973-ig, majd Gödemesterházán 1976-ig. 1976-tól 1981-ig Gyimesfelsőlokon, majd 1988-ig Csíkszentmiklóson szolgált, ahonnan Kápolnásfaluba került. 1995-től 2007-ig a csíkszentmihályi közösség lelkipásztora volt.
Testét előbb örök nyugalomra helyezik a csíkborzsovai nagytemplom kertjében levő temetőben, majd azt követően mutatják be lelke üdvösségéért a legszentebb áldozatot a csíkborzsovai templomban.
Az Úr adjon hűséges szolgájának örök életet!

Szabadtéri kiállítás Kovásznán
14 pannóból álló szabadtéri kiállítás nyílik a kovásznai Kádár László Képtár udvarán holnap délután 4 órakor. A kiállítás a hagyományos székelyföldi mesterségek értékét, gazdagságát mutatja be. A pannósorozat csupán ízelítőt nyújt a népi mesterségek változatos világából, és további tájékozódásra hívja az érdeklődőket a mesterségek.ro honlapra, amely 46-féle foglalkozást mutat, valamint e hagyományos életformákat megörökítő kisfilmek által is közelebb hozza Székelyföld, ezen belül Háromszék kulturális-néprajzi örökségének egy jelentős szeletét.
A kiállítást megnyitja Kinda István néprajzkutató. A látogatás ingyenes.

Ezüstmise Marosvásárhelyen
Szülővárosában, Marosvásárhelyen, a remeteszegi Szent Család-plébániatemplomban ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Jánosi Gellért székelyvarsági plébános. Az ünnepi szentmise szeptember 6-án, vasárnap de. 11 órakor kezdődik.

Lelkigondozói képzés indul Csíksomlyón
A KALOT Egyesület 2020. október végétől újabb lelkigondozói képzést indít. Az 500 órás képzést sikeresen elvégzők a Munkaügyi és Szociális Minisztérium által akkreditált oklevelet kapnak.
A lelkigondozói szakképesítést a következő szakmában dolgozóknak ajánlják: lelkészeknek, szerzeteseknek, pedagógusoknak, hitoktatóknak, orvosoknak, szociális munkásoknak, lelkipásztori asszisztenseknek, a civilszférában, egészségügyben dolgozóknak, valamint azoknak, akik önmaguk, kapcsolataik, családi viszonyaik és a keresztény lelkiség mélyebb megértésére törekszenek. Érdeklődni és jelentkezni még csak a mai nap folyamán lehet a  0758-840279-es  telefonszámon, valamint az kepzesek@kalot.ro e-mail-címen.

Időjárás: Hidegfront érkezik, véget ér a kánikula! Feltámadó északnyugati széllel megérkezik a hidegfront, főként nyugaton és az középső országrészben záporok alakulhatnak ki, délnyugaton zivatar sem kizárt. 24-32 fok várható, nyugatra megérkezik a lehűlés, keleten, délkeleten marad tovább a meleg.

MRE - Hírszolgálat, 2020. augusztus 31.

About the author

majoros gabriella