2020. december 01. Hírek és programajánló

H Í R E K D É L B E N

Szent Miklós napi búcsú A gyulafehérvári főegyházmegyében a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséje a védőszent ünnepén december 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond Jakabos Barnabás jezsuita, Marosvbásárhelyről.

Szent Ignáci lelkiségű csoportok lelkigyakorlata A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája szervezésében az egyházmegye számos pontján működnek Szent Ignác-i lelkiségű csoportok, amelyek tagjai csaknem folyamatosan végzik a hétköznapok lelkigyakorlatát. A püspökség világiak irodája Szent Ignác-i lelkiségű blogján ugyanakkor a széles közösség számára naponta közzé tesznek az adventi időszak alatt rövid szövegeket, amelyek segítségével bárki teljesebbé teheti a karácsonyra való készülését. Ezeket a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldalán is megosztják, innen elérhetők majd a hétköznapok lelkigyakorlata segédanyagához hasonló, de lényegesen rövidebb szövegek, útmutatások, impulzusok.

Jótékonysági rendezvény Torockón Az idén is megrendezésre kerül Torockó főterén a Fogd meg te is a malac farkát! jótékonysági rendezvény. Szeretettel várnak minden érdeklődőt december 5-én délelőtt a disznóvágással egybekötött rendezvényre, aminek a célja a torockói Kis Szent Teréz Gyerekotthon megsegítése. Jelenjünk meg minél többen, és adományainkkal varázsoljuk szebbé az ott lakó gyerekek életét és Mikulás estéjét! Az esemény teljes területén az egészségügyi maszk viselése és a járványügyi előírások betartása kötelező!

Kézműves pályázat A dévai Páduai Szent Antal plébánia Betlehem a családomban címmel kézműves pályázatot hirdet a plébánia családjainak. A Jézus Krisztus születését ábrázoló alkotások természetes anyagokból kell készüljenek. Az alkotás méretei szabadon választható. A legszebb, legkratívabb ötleteket fogják díjjazni. Az alkotásokat december 15-ig személyesen lehet leadni a plébánián.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért Gyergyószentmiklóson idén hetedik alkalommal szervezik meg az Együtt egymásért, szentmiklósiakért karitatív programot. Bár az idei évet a világjárvány gyökeresen átírta, a cél változatlan: a város hátrányos helyzetű családjainak és időseinek megsegítése, akiknek gondot jelent a mindennapi betevő az ünnepi időszakban még inkább, mint bármikor máskor. A tartósélelmiszer-gyűjtés, a biztonsági előírások betartásával, november 29. és december 20. közötti időszakban tartják. A felajánlásokat a megjelölt időszakban folyamatosan megtehetik a Sláger Centerben, a Bucsin negyedi BB Market üzletben, valamint a főtéri Kordial üzletben kihelyezett gyűjtőpontoknál. Emellett hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között a Szociális Igazgatóság Kárpátok utca 5. szám alatt található székhelyén is fogadják élelmiszer-adományokat.

Időjárás: Ma reggel helyenként pára, köd képződöt, ami délelőtt feloszlot, de napközben többfelé felhős, borongós marad az idő. Több napsütésre nyugaton készülhetünk. Északnyugaton megélénkül a délkeleti szél. Hajnalban -15, -2, délután -2, +5 fokot mérhetünk. A fagyos, nyirkos reggeli időben a kopásos eredetű ízületi problémák felerősödhetnek. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, öltözzünk melegen, rétegesen!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a futásfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Önkéntes találkozók Székelyföldön December 3-án, csütörtökön délután 3 órakor a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos Házba várják az önkénteseket. December 4-én, pénteken délelőtt 10 órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomban lesz a találkozó. December 5-én, szombaton, délután fél 4 órától Csíksomlyón lesz önkéntes találkozó. A sepsiszentgyörgyre tervezett találkozó elmarad. A találkozókon ezúttal Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója várja szeretettel az önkénteseket.

Gyertek Jézus jászolához Ezzel a címmel szerveznek online versenyt a Gerhardinum Római Katolikus Líceum XI. A osztályos növendékei a tanintézet többi tanulójának az óvodától a végzős osztályokig. A versenyre december 2-22. között lehet jelentkezni karácsonyt köszöntő versekkel, énekekkel, rajzokkal, történetekkel.

Betlehem készítő pályázat családoknak A jelen körülmények között különösen szükség van a remény élesztgetésére, ébren tartására. Ebből a megfontolásból betlehemkészítő pályázatot hirdet a nagyváradi egyházmegye a családok számára, „Szállást adunk a Szent Családnak!” címmel. A pályázatra az egyházmegyéhez tartozó családok jelentkezhetnek alkotásaikkal, a következő feltételeknek eleget téve: A betlehem kizárólag természetes anyagból készülhet, maximum 50×50 cm alapterületű lehet, kötelező módon legyen jelen benne a gyermek Jézus, Szűz Mária és Szent József. A többi szereplőt a család fantáziájára bízzák. A betlehemet a család tagjai – szülők, gyermekek, esetleg nagyszülők – közösen készítsék el. Fontos az együtt töltött idő, amely még jobban kiemeli karácsony üzenetének aktualitását! Az elkészült művet december 15-ig kell eljuttatni a püspökségre, illetve a közös munkáról öt digitális fotót a pasztoralis@varad.org e-mail címre. Minden pályázó emléklapot, illetve könyvjutalmat kap. Egy szakmai bírálóbizottság értékelése alapján egy alkotás különdíjban részesül. Az alkotásokról készült fotókat az egyházmegye közösségi oldalán teszik közzé, ahol a begyűjtött értékelések alapján egy második alkotás szintén különdíjban részesül.

Az én karácsonyom A dévai Páduai Szent Antal római katolikus ferences plébánia Az én karácsonyom címmel fogalmazási versenyt hírdet a dévai gyerekeknek. A pályamunka Jézus születéséhez, a karácsonyhoz kapcsolódó egyedi alkotás lehet, terjedelmi megkötés nincs. Az óvodások rajzzal neveztenek be a versenybe, az elékészítő - 3. osztályos gyerekek mesét írhatnak, a 4-6 osztályosok elbeszélő fogalmazást, a 7-8 osztályos tanulók verssel, történettel nevezhetnek be valamint a 9-12 osztályosok esszét kell írjanak. A legjobb, legkreatívabb munkát díjjazni fogják. Az alkotásokat december 18-ig a plébánián, személyesen lehet leadni.

Időjárás: Ma reggel helyenként pára, köd képződhet, ami délelőtt feloszlik, de napközben többfelé felhős, borongós marad az idő. Több napsütésre nyugaton készülhetünk. Északnyugaton megélénkül a délkeleti szél. Hajnalban -15, -2, délután -2, +5 fokot mérhetünk. A fagyos, nyirkos reggeli időben a kopásos eredetű ízületi problémák felerősödhetnek. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, öltözzünk melegen, rétegesen!

MRE Hírszolgálat, 2020. december 01. 

About the author

Majoros Gabriella