2020. december 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Önkéntes találkozók Székelyföldön Felhívjuk kedves hallgatóink figyelmét, hogy a tervezett önkéntes találkozók mindannyiunk egészségének az érdekében elmaradnak. Megértésüket köszönjük!

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Gyertek Jézus jászolához Ezzel a címmel szerveznek online versenyt a Gerhardinum Római Katolikus Líceum XI. A osztályos növendékei a tanintézet többi tanulójának az óvodától a végzős osztályokig. A versenyre december 2-22. között lehet jelentkezni karácsonyt köszöntő versekkel, énekekkel, rajzokkal, történetekkel.

Kézműves pályázat A dévai Páduai Szent Antal plébánia Betlehem a családomban címmel kézműves pályázatot hirdet a plébánia családjainak. A Jézus Krisztus születését ábrázoló alkotások természetes anyagokból kell készüljenek. Az alkotás méretei szabadon választható. A legszebb, legkreatívabb ötleteket fogják díjazni. Az alkotásokat december 15-ig személyesen lehet leadni a plébánián.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián Minden hónap elsőpéntekén keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni. 10 szó, amely szabaddá tesz – Katekézis-sorozat a kolozsvári ferenceseknél 10 Szó, amely szabaddá tesz címmel heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban katekézis-sorozatot tartanak 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A tanításokat a templomban tartják, minden hétfőn este fél 9 órától. További részletek: P. Pantea Tibor OFM (Tel: 0746 774 701)

Időjárás: Ma sokfelé ködösen indult a nap. Délnyugat felől felhők érkeznek, az ország északnyugati harmadán lehet több napsütés. Csapadék ekkor még nem várható. Helyenként megélénkül a keleties szél. A fagyos hajnalt követően kora délután -2 és 6 fok között alakulhat a hőmérséklet. Éjjel csapadék érkezhet nyugatra, főként ónos eső, helyenként hó, havas eső formájában.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szászfalusi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Önkéntes találkozók Székelyföldön Felhívjuk kedves hallgatóink figyelmét, hogy a tervezett önkéntes találkozók mindannyiunk egészségének az érdekében elmaradnak. Megértésüket köszönjük!

Szentségimádás Dobóban Holnap szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában. 14 órakor elimádkozzák az örvendetes és a világosság rózsafüzért, 15 órától az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Fotókiállítás Csíkszeredában Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiállítja Csíkszeredában a Megyeháza Galériában a Világnak fordulása, régi idők elmúlása című fényképtárlatot holnap délután 6 órakor. A kiállításmegnyitó esemény online-térben zajlik. A kiállítás a múlt században, az egykori történelmi Székelyföld területén készített, nagyrészt családi tulajdonban található, hagyományos építészetet, népviseletet, ünnepeket, mesterségeket, utcarészleteket ábrázoló fotókat tartalmaz. Az online eseményen Gál Dorottya és Gál Abigél gyergyóalfalvi tanulók Gyergyó-vidéki népdalokat énekelnek, a kiállított képeket P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Hagyományőrzési Központ munkatársa méltatja. Minden érdeklődőt várnak a székelyföldi archív felvételek online eseményére Hargita Megye Tanácsa Facebook oldalán!

Karácsonyi rajzpályázat A Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház, rajzpályázatot hirdet a helyi I-IV. osztályos, hittanos gyermekek számára: Jézus születése címmel. Egy szentírási rész alapján kell elképzelni és lerajzolni Jézus születését. A rajzokat tetszés szerint ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel lehet készíteni. Az alkotások hátára rá kell írni a neveteket, a plébániát ahová hittanra jár a gyerek, az édesanya vagy édesapa nevét és telefonszámát! Erre azért van szükség, mert a nyerteseket értékes ajándékokkal jutalmazzák és szülőket értesítik. A rajzokat a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál (Dózsa György utca 15 szám) lehet leadni, vagy a kápolnába kihelyezett Kincses dobozba lehet bedobni, ilyen Kincses dobozt lesz a templomok bejáratánál is. Ha sikerül készíteni egy jó minőségű fotót a rajzról, azt elküldhik a hazpio@gmail.com címre. A beküldési határidő: advent harmadik vasárnapja (december 13). Eredményt december 16-án hirdetnek.

Időjárás: Ma sokfelé ködösen indul a nap.Délnyugat felől felhők érkeznek, az ország északnyugati harmadán lehet több napsütés. Csapadék ekkor még nem várható. Helyenként megélénkül a keleties szél. Hajnalban -9 és -2, kora délután -2 és 6 fok között alakulhat a hőmérséklet. Éjjel csapadék érkezhet nyugatra, főként ónos eső, helyenként hó, havas eső formájában.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 02.

About the author

Majoros Gabriella