2020. december 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Különleges adventi kalendárium Az idei évre nehéz jelzőket találni. A világjárvány miatt alaposan megváltozott az életünk. Rengeteg veszteség ért bennünket. Sok tervezett találkozás, esemény is elmaradt, új időpontra került át. Advent idején elmaradnak a vásárok, a betlehemezések, a tervezett találkozások. December 1-től ismert és elismert személyiségek küldtek üzenetet, személyes történetet, verset a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK-nek), amelyekből adventi kalendáriumot állítottak össze. Meghatóak, elgondolkodtatóak ezek a rövid videók és ami a lényeg, szeretetből és hitből fakadnak. A kalendárium ablakait a Nek honlapjára kattintva lehet kinyitni.

Elsőpénteki keresztút Holnap délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián.. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön Holnap este 10 órától rádiónk hullámhosszán keresztül ismét bekapcsolódhatnak a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomból közvetített egész éjszakás szentségimádásba.

Jótékonysági rendezvény Torockón Az idén is megrendezésre kerül Torockó főterén a Fogd meg te is a malac farkát! jótékonysági rendezvény. Szeretettel várnak minden érdeklődőt december 5-én délelőtt a disznóvágással egybekötött rendezvényre, aminek a célja a torockói Kis Szent Teréz Gyerekotthon megsegítése. Jelenjenek meg minél többen, és adományaikkal varázsoljuk szebbé az ott lakó gyerekek életét és Mikulás estéjét!

Adventi gyertyagyújtás Nagyváradon A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben az évben Adventi fények címmel imaláncot hirdet, amihez bárki csatlakozhat adventi vasárnapjainak előestéjén este 6 órakor, amikor fellobbannak a székesegyház előtt felállított adventi koszorú gyertyáinak lángjai. Minden egyes alkalommal azokért imádkoznak, akik az első vonalban harcolnak a járvány megfékezéséért. A közös imához a helyszínen és az egyházmegye közösségi oldalán is lehet csatlakozni. December 5-én, advent második vasárnapjának előestéjén a tanügyben dolgozókért és a szülőkért imádkoznak.

Időjárás: Ma helyenként ködös idővel indul a nap, majd északnyugaton, nyugaton lehet több napsütés, máshol pedig felhős, borús időre számíthatunk. A kissé szeles időben napközben -1, +9 fokot mérhetünk. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, alacsony lesz hőérzetünk, ezért öltözzünk melegen, rétegesen! A borongós területeken lehangoltság, fáradékonyság jelentkezhet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap

A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a radnalajosfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Önkéntes találkozók Székelyföldön Felhívjuk kedves hallgatóink figyelmét, hogy a tervezett önkéntes találkozók mindannyiunk egészségének az érdekében elmaradnak. Megértésüket köszönjük!

Szentségimádás Dobóban Holnap szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában. 14 órakor elimádkozzák az örvendetes és a világosság rózsafüzért, 15 órától az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Fotókiállítás Csíkszeredában Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiállítja Csíkszeredában a Megyeháza Galériában a Világnak fordulása, régi idők elmúlása című fényképtárlatot holnap délután 6 órakor. A kiállításmegnyitó esemény online-térben zajlik. A kiállítás a múlt században, az egykori történelmi Székelyföld területén készített, nagyrészt családi tulajdonban található, hagyományos építészetet, népviseletet, ünnepeket, mesterségeket, utcarészleteket ábrázoló fotókat tartalmaz. Az online eseményen Gál Dorottya és Gál Abigél gyergyóalfalvi tanulók Gyergyó-vidéki népdalokat énekelnek, a kiállított képeket P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Hagyományőrzési Központ munkatársa méltatja. Minden érdeklődőt várnak a székelyföldi archív felvételek online eseményére Hargita Megye Tanácsa Facebook oldalán!

Karácsonyi rajzpályázat A Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház, rajzpályázatot hirdet a helyi I-IV. osztályos, hittanos gyermekek számára: Jézus születése címmel. Egy szentírási rész alapján kell elképzelni és lerajzolni Jézus születését. A rajzokat tetszés szerint ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel lehet készíteni. Az alkotások hátára rá kell írni a neveteket, a plébániát ahová hittanra jár a gyerek, az édesanya vagy édesapa nevét és telefonszámát! Erre azért van szükség, mert a nyerteseket értékes ajándékokkal jutalmazzák és szülőket értesítik. A rajzokat a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál (Dózsa György utca 15 szám) lehet leadni, vagy a kápolnába kihelyezett Kincses dobozba lehet bedobni, ilyen Kincses dobozt lesz a templomok bejáratánál is. Ha sikerül készíteni egy jó minőségű fotót a rajzról, azt elküldhik a hazpio@gmail.com címre. A beküldési határidő: advent harmadik vasárnapja (december 13). Eredményt december 16-án hirdetnek.

Időjárás: Ma helyenként ködös idővel indul a nap, majd északnyugaton, nyugaton lehet több napsütés, máshol pedig felhős, borús időre számíthatunk. A kissé szeles időben napközben -1, +9 fokot mérhetünk. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, alacsony lesz hőérzetünk, ezért öltözzünk melegen, rétegesen! A borongós területeken lehangoltság, fáradékonyság jelentkezhet.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 03.

About the author

Majoros Gabriella