2020. december 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Adventi gyertyagyújtás Temesváron
A Marosi Főesperesség fiataljai holnap az arad-ségai templomban meggyújtják a második adventi gyertyát. Délelőtt 11 órakor: a Zoom internetes felületen keresztül Dumitru Daniel atya, Bukovics Erika-Mária schönstatti nővér és a fiatalok tartanak előadást Fényt gyújt a szívünkben címmel, utána kiscsoportos beszélgetés és tanúságtétel lesz szintén Zoomon. Délután 1 órától kezdősik a szentmise.
A temesvári-gyárvárosi Millenniumi templomban a karácsonyra való hiteles felkészülés jegyében gyújtják meg az adventi koszorú második gyertyáját december 5-én, délután 5 órakor.

Elsőszombat Csíksomlyón
Holnap délután 5 órától kezdődik a Mária köszöntő a csíksomlyói kegytemplomban engesztelő imaórával. Ezt követően 6 órától kezdődik a szentmise. A liturgia után rózsafüzért imádkoznak, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.
Akik nem tudnak jelen lenni a kegyhelyen, azok a rádiónk hullámhosszán és a csiksomlyo.ro oldalon kapcsolódhatnak be a Mária köszöntőbe.

Szent Miklós napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Marosvásárhelyen, a Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséjét december 6-án, vasárnap délelőtt fél 10 órakor ünneplik. A szentmisébe online lehet bekapcsolódni.
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséje vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szentbeszédet mond Jakabos Barnabás jezsuita, Marosvbásárhelyről.
Gyergyószentmiklós régi plébániatemplomának búcsúját vasárnap ünneplik. A délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmise szónoka Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója.
Miklósváron a búcsús szentmisét szintén december 6-án, vasárnap délelőtt 11 órától mutatják be.
A berecki templomban vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsúünnep. A szentmise szónoka Hölgyes Pál-Zsolt lemhényi plébános.
A csíkszentmiklósi templom búcsúját vasárnap délután fél 1 órakor tartják. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök, szónoka pedig Karácson Tibor, az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A kászonújfalvi egyházközség védőszentje szintén Szent Miklós püspök. A templom búcsúünnepét december 6-án tartják. A szentmisét vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik.

Adventi imaórák Kaplonyban
A szatmári ifjúsági iroda az idén is elkészítette a már hagyományosnak számító adventi imaórák anyagát, melyeket szétküldtek az egyházmegye plébániáira. , hogy aki szeretné megszervezhesse. Kaplonyban advent vasárnapjain délután 3 órai kezdettel várják az imádkozni vágyókat a Páduai Szent Antal templomba. December 6-án a rózsafüzér társulat vezetésével zajlik az imaóra „Hordoz” témában, melyre mindenkit szeretettel várnak.

Karácsonyi ajándék versben és dalban
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája egy kedves kezdeményezéssel szeretné szebbé tenni az ünnepeket az idős, beteg, magányos emberek számára.
Az ifjúsági iroda munkatársai arra hívják a gyermekek és fiatalok, hogy csatlakozzanak ehhez a szép kezdeményezéshez. „Megkezdődött az Advent! Ez a készület, a meglepetések, az ajándék-készítések ideje… de ne feled, hogy mindez Jézusról szól, Érte van! Őt szeretnénk köszönteni, ünnepelni, hozzá akarunk közelebb kerülni ezekben a napokban. Ha van kedvenc karácsonyi versed vagy dalod, akkor kérjük, hogy vedd fel és üzenetben küldd el nekünk. Mi továbbítjuk majd olyan beteg, idős, magányos embereknek, akik számára fontos ez az apró, lelki ajándék és szebb lesz tőle az Ünnepük.
Fontos hogy tedd ünnepélyessé a helyet, ahol a felvétel készül, kezdéskor mondd el a nevedet, osztályt, a települést ahol élsz és a vers vagy dal címét, a költő nevét, a végén egy mondatban kívánj valami szépet, jót Karácsonyra.”
Beküldési határídő december 14. Szeretettel várják a felvételeket, hogy örömet okozzanak másoknak. A legszebb versek és dalok az ifjúsági iroda facebook oldalán is megosztásra kerülnek majd.

Időjárás: Az ország északnyugati részének a kivételével sokfelé kell számítani esőre, záporokra, a hegyvidéken ónos eső is eshet. A keleties szelet többfelé kísérhetik élénk, helyenként erős lökések. Napközben 0 és 13 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, helyenként nyugaton mérhetünk majd napközben is fagypont alatti értékeket.
Holnap eleinte még elszórtan kialakulhat kisebb eső, napközben azonban megszűnik a csapadék, dél felől felszakadozik a felhőzet. Reggelre több helyen képződhet pára, köd. Napközben 4-15 fok várható, a legmelegebb délkeleten lesz.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a désaknai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk idót a szentséglátogatásra. Nyissuk meg szívünket Isten szava előtt, figyeljünk a csendben az Ő hangjára.

Szent Borbála napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében a petrozsényi plébániatemplomban ma tartják a Szent Borbála-napi búcsút. Délelőtt fél 12 órakor román nyelven mutatnak be szentmisét, délután 4 órakor pedig magyar nyelven. Az ünnep szónok Korom Imre, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József egyházközség plébánosa.
A petrilla  egyházközségben holnap ünneplik a Szent Borbála-búcsút. A magyar nyelvű szentmise fél 11 órakor, a román nyelvű 12 órakor kezdődik. A szentbeszédet Táncos Levente György dicsőszentmártoni plébános tartja.

Segíts te is a Cipősdoboz Tündérnek!
A Segíts te is Egyesület az idei évben is folytatja a cipősdoboz-akciót Szatmárnémetiben, mely által több mint 100 kisgyermek arcára szeretne mosolyt varázsolni az önzetlen adományozók segítségével. Pop Leila, az egyesület vezetője úgy fogalmaz, az örömöt nem lehet maszk mögé rejteni, ezért várják a támogatókat, hogy sok nehéz sorsú gyermek karácsonyát szebbé tehessék, és egyetlen gyerek se maradjon ajándék nélkül. A cipősdoboz-ajándékba bármit lehet tenni, aminek egy gyerek örülhet. Pl tisztálkodási és higiéniai termékek, egy meleg sál, sapka, édességek, kisebbeknek apróbb játékok, mesekönyvek, tanszerek. Az elkészített ajándékot színes papírral csomagolják be, ragasszák jól be, ugyanakkor a dobozon jól láthatóan fel kel tüntetni, hogy milyen korosztályú lánynak/fiúnak szánják az ajándékot, melyeket december 20-ig lehet átadni az egyesület képviselőinek.
A cipősdoboz-akció mellett az egyesület nap mint nap azért küzd, hogy támogatottjainak biztosítani tudja a mindennapi betevőt ezért állandó jelleggel várják a tartósélelmiszer-adományokat is. További információk Pop Leilánál a 0749 987 875-ös telefonszámon kaphatók.

Adventi online lelkigyakorlat
„Az első karácsony is egyszerű volt, nem baj, ha a tied is az lesz.” mottóval adventi online lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila atya hétköznapokon reggel 7 órától és vasárnap esténként közös elmélkedéssel. Advent vasárnapjain délután 5 órától lelkigyakorlatos szentmise van Imecsfalván, hogy együtt készülhetünk a közelgő ünnepre. Élőben követhető az esemény Attila atya facebook oldalán.

A zene lelki táplálék
Sepsiszentgyörgyön is hagyománya van a karácsonyra való készülődésnek, amely az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával veszi kezdetét.
Idén tizenegyedik alkalommal állítanak óriási adventi koszorút a város Főterén és az állomási körforgalomnál.
A szervezők adventi erkélyzenével teszik meghittebbé a karácsonyra való készülődést. Az érdeklődők az adventi várakozás három vasárnapján csodálhatják a város különböző pontjain, épületek erkélyeiről elhangzó muzsikaszót déli 12 és délután 4 óra közötti idősávban.
December 6-án, advent második vasárnapján István Ildikó és barátaival hangolódhatunk a közelgő ünnepre.Az események első állomása a Bod Péter Megyei Könyvtár (Magyar Kulturális Intézet) lesz, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Bene-ház épülete (Székelyföldi Vadászati Kiállítás) követ. Az erkélyzenés produkció minden alkalommal a vasútállomás épületének erkélyében zárul.

Időjárás: Az ország északnyugati részének a kivételével sokfelé kell számítani esőre, záporokra, a hegyvidéken ónos eső is eshet. A keleties szelet többfelé kísérhetik élénk, helyenként erős lökések. Napközben 0 és 13 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, helyenként nyugaton mérhetünk majd napközben is fagypont alatti értékeket.
Holnap eleinte még elszórtan kialakulhat kisebb eső, napközben azonban megszűnik a csapadék, dél felől felszakadozik a felhőzet. Reggelre több helyen képződhet pára, köd. Napközben 4-15 fok várható, a legmelegebb délkeleten lesz.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 04.

About the author

majoros gabriella