2020. december 07. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Online vezetett ima
A Szociális Testvérek Társasága szervezésében online vezetett imaalkalmak lesznek ma este illetve december 14-én és december 21-én. Várják azon személyek jelentkezését, akik aki szeretnének mélyülni az istenkapcsolatában, illetve közösségben együtt imádkozni.
Az alkalom menete: megérkező kör, vezetett ima, kiscsoportos megosztás. Minden alkalom este fél 7 órakor kezdődik és 8 óráig tart.
További részletek, és bejelentkezés a Szociális Testvérek Társasága facebook oldalán.

Online quiz játék
Az Szatmári Egyházmegye Ifjúsági Irodája online quiz játékra hív! Minden hétfőn a szervezet saját facebook oldalán új megoldandó feladatokat oszt meg, főként a IV-VIII. osztályos diákok számára, - de bárki részt vehet. Minden játék után, hozzászólásban várják, hogy ki mennyi idő alatt teljesítette a quizt, vagy éppen mennyi pontot gyűjtött össze, továbbá azt, hogy hányadikos. Az osztály beírása azért fontos, mert minden héten a játékban résztvevők között kisorsolunk, egy az életkorának megfelelő könyvet. A rendszeres játékosok közül néhány szerencsést Karácsony előtt szintén nyereményben részesítünk. A legtöbb gyereknek nincs facebook profilja, így a szülők - miután a gyermekükkel megoldották a quizt- saját profiljukról írhatnak hozzászólást.

Adventi lelkigyakorlat
Adventi személyesen kísért lelkigyakorlatot tartanak a marosvásárhelyi Jezsuita Udvar szervezésében, december 11-13. között, a pénteki roráté szentmisétől a vasárnap este 7 órás szentmiséig.
A lelkigyakorlat Szentignáci jellegő, melyben a hangsúly a szemlélődő nyugalmon, a csenden és a személyes kísérésen van, mely segít az önmagunkra találásban és az Isten felé fordulásban. Minden lelkigyakorlatozót egyénileg kísérnek Isten mélyebb megtapasztalásának az útján, személyre szabott imaanyagokkal, hogy a legmélyebb vágyaival, érzéseivel, belátásaival kapcsolatban maradva megismerhesse Isten jelenlétét és vezetését az életében, válaszolni tudjon rá, és aszerint alakítsa életét.
Jelentkezni lehet december 9-ig személyesen (a jezsuitáknál) vagy a majel.amdg@gmail.com címen.
A járványügyi helyzetre való tekintettel online kísérést is vállalnak azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag személyesen nem tudnak részt venni, és szívesen lelkigyakorlatoznának.

Karácsonyi ajándék versben és dalban
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája egy kedves kezdeményezéssel szeretné szebbé tenni az ünnepeket az idős, beteg, magányos emberek számára.
Az ifjúsági iroda munkatársai arra hívják a gyermekek és fiatalok, hogy csatlakozzanak ehhez a szép kezdeményezéshez. „Megkezdődött az Advent! Ez a készület, a meglepetések, az ajándék-készítések ideje… de ne feled, hogy mindez Jézusról szól, Érte van! Őt szeretnénk köszönteni, ünnepelni, hozzá akarunk közelebb kerülni ezekben a napokban. Ha van kedvenc karácsonyi versed vagy dalod, akkor kérjük, hogy vedd fel és üzenetben küldd el nekünk. Mi továbbítjuk majd olyan beteg, idős, magányos embereknek, akik számára fontos ez az apró, lelki ajándék és szebb lesz tőle az Ünnepük.
Fontos hogy tedd ünnepélyessé a helyet, ahol a felvétel készül, kezdéskor mondd el a nevedet, osztályt, a települést ahol élsz és a vers vagy dal címét, a költő nevét, a végén egy mondatban kívánj valami szépet, jót Karácsonyra.”
Beküldési határídő december 14. Szeretettel várják a felvételeket, hogy örömet okozzanak másoknak. A legszebb versek és dalok az ifjúsági iroda facebook oldalán is megosztásra kerülnek majd.

Időjárás: Ma esős, borongós időre kell készülni. Északnyugaton eső, délen havas eső, a hegyvidéken havazás is előfordulhat. A délkeleti szél többfelé élénk, főként kezdetben erős lehet. A fagyos hajnalt követően, napközben 0 és 11 fok közé melegszik a levegő. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, a szeles időben alacsony lesz hőérzetünk, ezért öltözzünk melegen, rétegesen!

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a mikefalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra. Nyissuk meg szívünket Isten szava előtt, figyeljünk a csendben az Ő hangjára.

Diakónusszentelés Gyulafehérváron
Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának főünnepén Kovács Gergely érsek a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházben diakónussá szenteli a csíkszentimrei Demeter István és László Zsolt, a ditrói Küsmődi Csongor-Ignác, a segesvári Miklós Szilárd és a máréfalvi Olasz Béla akolitusokat.
A járványügyi korlátozások miatt június 28-ról holnapra halasztott diakónusszentelés zárt körben zajlik. A szentelendők és elöljáróik online bekapcsolódásra hívnak mindenkit, hogy imádságos lélekkel kövessék a kedden délelőtt 10 órától kezdődő szentmisét, melyet a templom.ro oldal élőben közvetít.

Szeplőtelen fogantatás-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkdánfalván holnap délután fél 1 órakor tartják a búcsút. A szentmise főcelebránsa: Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka Pasca Szilárd csíkszentdomokosi segédlelkész.
A temesvári egyházmegyében a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása tiszteletére felszentelt karánsebesi templomban holnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében ünnepli a helyi közösség a templombúcsút. Matieș Marin helyi plébános meghívására a liturgia főcelebránsa és szónoka Ursache Sergiu Ștefan temesszlatinai plébános.
A boksánbányai templomban holnap a búcsús szentmise délután 5 órakor kezdődik.
A nagyváradi egyházmegyében Szinérváralján rendhagyó módon a zarándokok jelenléte nélkül, holnap reggel 9 órától tartanak szentmisét, majd délután 5 órától mutatják be a búcsúsmisét.
Az erdődi Zárdakápolna búcsúja holnap délelőtt 11 órától lesz. A szentmisén Tatár Zoltán krasznabélteki plébános prédikál.
A szatmári egyházmegyében szatmárnémeti Zárda templomban holnap este 6 órától kezdődő búcsús szentmise, főcelebránsa Schönberger Jenő püspök, szónoka Hársfalvi Ottó általános helynök lesz. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti, valamint a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Facebook oldalán is élőben lehet követni.

Adventi online lelkigyakorlat
„Az első karácsony is egyszerű volt, nem baj, ha a tied is az lesz.” mottóval adventi online lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila atya hétköznapokon reggel 7 órától és vasárnap esténként közös elmélkedéssel. Advent vasárnapjain délután 5 órától lelkigyakorlatos szentmise van Imecsfalván, hogy együtt készülhetünk a közelgő ünnepre. Élőben követhető az esemény Attila atya facebook oldalán.

Segíts te is a Cipősdoboz Tündérnek!
A Segíts te is Egyesület az idei évben is folytatja a cipősdoboz-akciót Szatmárnémetiben, mely által több mint 100 kisgyermek arcára szeretne mosolyt varázsolni az önzetlen adományozók segítségével. Pop Leila, az egyesület vezetője úgy fogalmaz, az örömöt nem lehet maszk mögé rejteni, ezért várják a támogatókat, hogy sok nehéz sorsú gyermek karácsonyát szebbé tehessék, és egyetlen gyerek se maradjon ajándék nélkül. A cipősdoboz-ajándékba bármit lehet tenni, aminek egy gyerek örülhet. Pl tisztálkodási és higiéniai termékek, egy meleg sál, sapka, édességek, kisebbeknek apróbb játékok, mesekönyvek, tanszerek. Az elkészített ajándékot színes papírral csomagolják be, ragasszák jól be, ugyanakkor a dobozon jól láthatóan fel kel tüntetni, hogy milyen korosztályú lánynak/fiúnak szánják az ajándékot, melyeket december 20-ig lehet átadni az egyesület képviselőinek.
A cipősdoboz-akció mellett az egyesület nap mint nap azért küzd, hogy támogatottjainak biztosítani tudja a mindennapi betevőt ezért állandó jelleggel várják a tartósélelmiszer-adományokat is. További információk Pop Leilánál a 0749 987 875-ös telefonszámon kaphatók.

Időjárás: Ma esős, borongós időre kell készülni. Északnyugaton eső, délen havas eső, a hegyvidéken havazás is előfordulhat. A délkeleti szél többfelé élénk, főként kezdetben erős lehet. A fagyos hajnalt követően, napközben 0 és 11 fok közé melegszik a levegő. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, a szeles időben alacsony lesz hőérzetünk, ezért öltözzünk melegen, rétegesen!

MRE Hírszolgálat, 2020. december 07. 

About the author

majoros gabriella