2020. december 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Különleges adventi kalendárium
Az idei évre nehéz jelzőket találni. A világjárvány miatt alaposan megváltozott az életünk. Rengeteg veszteség ért bennünket. Sok tervezett találkozás, esemény is elmaradt, új időpontra került át.  Advent idején elmaradnak a vásárok, a betlehemezések, a tervezett találkozások.
December 1-től ismert és elismert személyiségek küldtek üzenetet, személyes történetet, verset a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK-nek), amelyekből adventi kalendáriumot állítottak össze. Meghatóak, elgondolkodtatóak ezek a rövid videók és ami a lényeg, szeretetből és hitből fakadnak. A kalendárium ablakait a NEK honlapjára kattintva lehet kinyitni.

Adventi lelkigyakorlat
Adventi személyesen kísért lelkigyakorlatot tartanak a marosvásárhelyi Jezsuita Udvar szervezésében, december 11-13. között, a pénteki roráté szentmisétől a vasárnap este 7 órás szentmiséig.
A lelkigyakorlat Szentignáci jellegő, melyben a hangsúly a szemlélődő nyugalmon, a csenden és a személyes kísérésen van, mely segít az önmagunkra találásban és az Isten felé fordulásban. Minden lelkigyakorlatozót egyénileg kísérnek Isten mélyebb megtapasztalásának az útján, személyre szabott imaanyagokkal, hogy a legmélyebb vágyaival, érzéseivel, belátásaival kapcsolatban maradva megismerhesse Isten jelenlétét és vezetését az életében, válaszolni tudjon rá, és aszerint alakítsa életét.  Jelentkezni lehet december 9-ig személyesen (a jezsuitáknál) vagy a majel.amdg@gmail.com címen.  A járványügyi helyzetre való tekintettel online kísérést is vállalnak azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag személyesen nem tudnak részt venni, és szívesen lelkigyakorlatoznának.

Betlehem készítő pályázat családoknak
Betlehemkészítő pályázatot hirdet a nagyváradi egyházmegye a családok számára, „Szállást adunk a Szent Családnak!” címmel. A pályázatra az egyházmegyéhez tartozó családok jelentkezhetnek alkotásaikkal, a következő feltételeknek eleget téve: A betlehem kizárólag természetes anyagból készülhet, maximum 50×50 cm alapterületű lehet, kötelező módon legyen jelen benne a gyermek Jézus, Szűz Mária és Szent József. A többi szereplőt a család fantáziájára bízzák. A betlehemet a család tagjai közösen készítsék el. Fontos az együtt töltött idő, amely még jobban kiemeli karácsony üzenetének aktualitását!
Az elkészült művet december 15-ig kell eljuttatni a püspökségre, illetve a közös munkáról öt digitális fotót a pasztoralis@varad.org e-mail címre.
Minden pályázó emléklapot, illetve könyvjutalmat kap. Egy szakmai bírálóbizottság értékelése alapján egy alkotás különdíjban részesül. Az alkotásokról készült fotókat az egyházmegye közösségi oldalán teszik közzé, ahol a begyűjtött értékelések alapján egy második alkotás szintén különdíjban részesül.

Időjárás: Ma reggel északnyugaton és nyugaton számíthattunk esőre, keleten és a középső tájakon havas esőre, havazásra. Többfelé erős lesz a keleti-délkeleti szél, helyenként viharossá válik, meghaladva az 55-65 km/h sebességet. A fagyos hajnalt követően délután -1 és 8 fok közötti értékeket mérhetünk.
A csapadékos idő miatt romlik hő- és komfortérzetünk, ez az időjárás rossz hatással lehet hangulatunkra, közérzetünkre.
Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, ezért öltözzünk melegen, rétegesen!

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kolozsváron, a Mária Szíve-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Ha tehetjük járuljunk ma is az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus elé.

Diakónus szentelés Gyulafehérváron
Tegnap reggel, szentmise keretében tették le a hitvallást a Gyulafehérvári Főegyházmegye diakónusjelöltjei a főpásztor, Kovács Gergely érsek jelenlétében. A szeminárium kápolnájában az előírásoknak megfelelően a jelöltek megvallották hitüket és fogadalmat tettek, hogy kötelességeiket teljesítve mindenben az egyház tanítását követik, és munkájukkal a mindenkori főpásztor segítségére lesznek.
Az öt jelöltet ma, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén szenteli szerpappá Kovács Gergely érsek a gyulafehérvári székesegyházban, délelőtt 10 órától. Az ünnepi szentmisét zárt körben tartják, a szentelendők és elöljáróik online bekapcsolódásra hívnak mindenkit, az ünnepi szentmisébe rádiónk hullánhosszám és a templom.ro oldalon kapcsolódhatnak.

Szeplőtelen fogantatás-napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkdánfalván ma délután fél 1 órakor tartják a búcsút. A szentmise főcelebránsa: Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka Pasca Szilárd csíkszentdomokosi segédlelkész.
A temesvári egyházmegyében a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása tiszteletére felszentelt karánsebesi templomban holnap a ma délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében ünnepli a helyi közösség a templombúcsút. Matieș Marin helyi plébános meghívására a liturgia főcelebránsa és szónoka Ursache Sergiu Ștefan temesszlatinai plébános.
A boksánbányai templomban a mai búcsús szentmise délután 5 órakor kezdődik.
A nagyváradi egyházmegyében Szinérváralján rendhagyó módon a zarándokok jelenléte nélkül, ma reggel 9 órától tartanak szentmisét, majd délután 5 órától mutatják be a búcsúsmisét.
Az erdődi Zárdakápolna búcsúja ma délelőtt 11 órától lesz. A szentmisén Tatár Zoltán krasznabélteki plébános prédikál.
A szatmári egyházmegyében szatmárnémeti Zárda templomban ma este 6 órától kezdődő búcsús szentmise, főcelebránsa Schönberger Jenő püspök, szónoka Hársfalvi Ottó általános helynök lesz. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti, valamint a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Facebook oldalán is élőben lehet követni.

Triduum Kolozsváron
Adventi triduumot tartanak a kolozsvári ferences templomban, december 13-a advent 3. vasárnapja előtti hétvégén. A lelkigyakorlatos szentmisék pénteken és szombaton este 6 órakor, vasárnap pedig déli 12 órakor kezdődnek.

Az én karácsonyom
A dévai Páduai Szent Antal római katolikus ferences plébánia Az én karácsonyom címmel fogalmazási versenyt hírdet a dévai gyerekeknek. A pályamunka Jézus születéséhez, a karácsonyhoz kapcsolódó egyedi alkotás lehet, terjedelmi megkötés nincs. Az óvodások rajzzal neveztenek be a versenybe, az elékészítő – 3. osztályos gyerekek mesét írhatnak, a 4-6 osztályosok elbeszélő fogalmazást, a 7-8 osztályos tanulók verssel, történettel nevezhetnek be valamint a 9-12 osztályosok esszét kell írjanak.
A legjobb, legkreatívabb munkát díjjazni fogják. Az alkotásokat december 18-ig a plébánián, személyesen lehet leadni.

Időjárás: Ma reggel északnyugaton és nyugaton számíthatunk esőre, keleten és a középső tájakon havas esőre, havazásra. Többfelé erős lesz a keleti-délkeleti szél, helyenként viharossá válik, meghaladva az 55-65 km/h sebességet. A fagyos hajnalt követően délután -1 és 8 fok közötti értékeket mérhetünk.
A csapadékos idő miatt romlik hő- és komfortérzetünk, ez az időjárás rossz hatással lehet hangulatunkra, közérzetünkre.
Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, ezért öltözzünk melegen, rétegesen!

MRE Hírszolgálat, 2020. december 08.

About the author

majoros gabriella