2020. december 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Triduum Kolozsváron
Adventi triduumot tartanak a kolozsvári ferences templomban, december 13-a advent 3. vasárnapja előtti hétvégén. A lelkigyakorlatos szentmisék pénteken és szombaton este 6 órakor, vasárnap pedig déli 12 órakor kezdődnek.

Adventi lelkigyakorlat
Adventi, személyesen kísért lelkigyakorlatot tartanak a marosvásárhelyi Jezsuita Udvar szervezésében, december 11-13. között, a pénteki roráté szentmisétől a vasárnap este 7 órás szentmiséig.
A lelkigyakorlat Szentignáci jellegű, melyben a hangsúly a szemlélődő nyugalmon, a csenden és a személyes kísérésen van, mely segít az önmagunkra találásban és az Isten felé fordulásban. Minden lelkigyakorlatozót egyénileg kísérnek Isten mélyebb megtapasztalásának az útján, személyre szabott imaanyagokkal, hogy a legmélyebb vágyaival, érzéseivel, belátásaival kapcsolatban maradva megismerhesse Isten jelenlétét és vezetését az életében, válaszolni tudjon rá, és aszerint alakítsa életét.
Jelentkezni lehet ma estig személyesen (a jezsuitáknál) vagy a majel.amdg@gmail.com címen.
A járványügyi helyzetre való tekintettel online kísérést is vállalnak azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag személyesen nem tudnak részt venni, és szívesen lelkigyakorlatoznának.

A zene lelki táplálék
Sepsiszentgyörgyön is hagyománya van a karácsonyra való készülődésnek, amely az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával vette kezdetét.
Idén tizenegyedik alkalommal állítottak óriási adventi koszorút a város Főterén és az állomási körforgalomnál.
A szervezők adventi erkélyzenével teszik meghittebbé a karácsonyra való készülődést. Az érdeklődők az adventi várakozás három vasárnapján csodálhatják a város különböző pontjain, épületek erkélyeiről elhangzó muzsikaszót déli 12 és délután 4 óra közötti idősávban.
December 13-án, advent harmadik vasárnapján István Ildikóval és barátaival hangolódhatunk a közelgő ünnepre. Az események első állomása a Bod Péter Megyei Könyvtár (Magyar Kulturális Intézet) lesz, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Bene-ház épülete (Székelyföldi Vadászati Kiállítás) követ. Az erkélyzenés produkció minden alkalommal a vasútállomás épületének erkélyében zárul.

Adventi imaórák Kaplonyban
A szatmári ifjúsági iroda az idén is elkészítette a már hagyományosnak számító adventi imaórák anyagát, melyeket szétküldtek az egyházmegye plébániáira, hogy aki szeretné megszervezhesse. Kaplonyban advent vasárnapjain délután 3 órai kezdettel várják az imádkozni vágyókat a Páduai Szent Antal templomba.

Online vezetett ima
A Szociális Testvérek Társasága szervezésében online vezetett imaalkalmak lesznek december 14-én és december 21-én. Várják azon személyek jelentkezését, akik el szeretnének mélyülni az istenkapcsolatában, illetve közösségben együtt imádkozni.
Az alkalom menete: megérkező kör, vezetett ima, kiscsoportos megosztás. Minden alkalom este fél 7 órakor kezdődik és 8 óráig tart.
További részletek, és bejelentkezés a Szociális Testvérek Társasága facebook oldalán.

Időjárás: Ma újabb csapadékzóna érkezik, így délnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, a hegyvidéken havas eső is. Északon ugyanakkor estig még nem fog esni, itt több órás napsütésre is számíthatunk. Többfelé élénk, erős lesz a keleties szél. Hajnalban -2, +5, napközben 3-11 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyulakután tartanak örökös szentségimádási napot. Ha tehetjük járuljunk ma is az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus elé.

Szent József évet hirdetett Ferenc pápa
Szerető, gyöngéd apa, engedelmes és befogadó Isten akaratával szemben. Bátran kreatív, munkás, aki mindig árnyékban marad: Ferenc pápa e szavakkal jellemzi Szent Józsefet Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelében, amelyet december 8-án tett közzé. Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án írta alá Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumát, amivel a katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet. Ez előtt tisztelegve hirdeti most meg a Jézus nevelőapjának emlékévét Ferenc pápa, aki köztudottan nagy tisztelője Szent Józsefnek.
A pápa által meghirdetett Szent József-évben, amely idén december 8-tól 2021. december 8-ig tart.

Böjt- és imanap a Mária Rádióval
Ezekben a különleges időkben a Mária Rádió Világcsaládja összefogásra hív, arra, hogy szerte a nagyvilágon fogjunk össze imában és böjtben. December 11-én, pénteken, meghívjuk hallgatóinkat, hogy csatlakozzanak velünk együtt ezen kezdeményezéshez: ajánljuk fel közös imádságainkat, böjtölésünket, apró áldozatvállalásainkat, jó cselekedeteinket a Szent Szűz szándékaira, kérve az ő közbenjárását és oltalmát a nehézségek idején.
Déli 12 órakor az Úrangyala és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádásra hívjuk hallgatóinkat, majd a Mária Rádió magyar családjának közös rózsafüzér imájába kapcsolódhatnak be.

Adventi lelki délután házaspároknak
Az adventi készületben, amikor az életünket nagyobb távlatba helyezzük, vétek lenne a pillanatnak élni. Egyre sürgetőbbé válik a cél, amiért teremtettünk: visszavonhatatlan módon odaajándékozni önmagunkat Istennek, a házastársunknak, a ránk bízottaknak.
„Én vagyok az út, az igazság és az élet.” suttogja Jézus az adventi csöndben. És közben áll és türelmesen vár és figyeli: meghallom-e, érzem-e már?
Adventi készülődésre, az ünnepre való ráhangolódásra hívnak a gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda munkatársai december 12-én, szombaton délután 5 és este 8 óra között.
Jelentkezni lehet december 11-én délig, részvételi díj 30 lej házaspáronként. További információk a csalad.ro oldalon olvashatóak.

Szövőtanfolyam Marosvásárhelyen
A KALOT Egyesület szövőtanfolyamot indít Marosvásárhelyen. A képzés egy ingyenes bemutató foglalkozással kezdődik. Ezen az oktató részletesen bemutatja a képzés során tanított technikákat és vázolják azokat a követelményeket, amelyet a tanfolyam résztvevőinek teljesíteniük kell, ahhoz, hogy elsajátíthassák a képzési anyagot. A bemutató foglalkozás alapján az érdeklődők eldönthetik, hogy részt szeretnének-e venni a képzésen. A bemutató találkozás időpontja december 16., szerda, helyszíne pedig a marosvásárhelyi Dávid Ferenc téri unitárius templom terme lesz.
Részvételi hozzájárulás 250 lej. További információk a kepzesek@kalot.ro e-mail címen vagy a 0758-840279-es telefonszámon kaphatóak Ábrahám Tündétől, hétköznaponként délelőtt 8-12 óra között

Időjárás: Ma újabb csapadékzóna érkezik, így délnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, a hegyvidéken havas eső is. Északon ugyanakkor estig még nem fog esni, itt több órás napsütésre is számíthatunk. Többfelé élénk, erős lesz a keleties szél. Hajnalban -2, +5,
napközben 3-11 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 09.

About the author

majoros gabriella