2020. december 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Böjt- és imanap a Mária Rádióval
Ezekben a különleges időkben a Mária Rádió Világcsaládja összefogásra hív, arra, hogy szerte a nagyvilágon fogjunk össze imában és böjtben. December 11-én, pénteken, meghívjuk hallgatóinkat, hogy csatlakozzanak velünk együtt ezen kezdeményezéshez: ajánljuk fel közös imádságainkat, böjtölésünket, apró áldozatvállalásainkat, jó cselekedeteinket a Szent Szűz szándékaira, kérve az ő közbenjárását és oltalmát a nehézségek idején.
Déli 12 órakor az Úrangyala és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádásra hívjuk hallgatóinkat, majd a Mária Rádió magyar családjának közös rózsafüzér imájába kapcsolódhatnak be.

Adventi lelki délután házaspároknak
Az adventi készületben, amikor az életünket nagyobb távlatba helyezzük, vétek lenne a pillanatnak élni. Egyre sürgetőbbé válik a cél, amiért teremtettünk: visszavonhatatlan módon odaajándékozni önmagunkat Istennek, a házastársunknak, a ránk bízottaknak.
„Én vagyok az út, az igazság és az élet.” suttogja Jézus az adventi csöndben. És közben áll és türelmesen vár és figyeli: meghallom-e, érzem-e már?
Adventi készülődésre, az ünnepre való ráhangolódásra hívnak a gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda munkatársai december 12-én, szombaton délután 5 és este 8 óra között.
Jelentkezni lehet december 11-én délig, részvételi díj 30 lej házaspáronként. További információk a csalad.ro oldalon olvashatóak.

Adventi gyertyagyújtás Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben az évben Adventi fények címmel imaláncot hirdet, amihez bárki csatlakozhat adventi vasárnapjainak előestéjén este 6 órakor, amikor fellobbannak a székesegyház előtt felállított adventi koszorú gyertyáinak lángjai.
Minden egyes alkalommal azokért imádkoznak, akik az első vonalban harcolnak a járvány megfékezéséért. A közös imához a helyszínen és az egyházmegye közösségi oldalán is lehet csatlakozni.
December 12-én, advent harmadik vasárnapjának előestéjén a rendfenntartókért és a közszolgáltatásban dolgozókért imádkoznak.

Karácsonyi ajándék versben és dalban
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája egy kedves kezdeményezéssel szeretné szebbé tenni az ünnepeket az idős, beteg, magányos emberek számára.
Az ifjúsági iroda munkatársai arra hívják a gyermekek és fiatalok, hogy csatlakozzanak ehhez a szép kezdeményezéshez.
Megkezdődött az Advent! Ez a készület, a meglepetések, az ajándék-készítések ideje… de ne feled, hogy mindez Jézusról szól, Érte van! Őt szeretnénk köszönteni, ünnepelni, hozzá akarunk közelebb kerülni ezekben a napokban.
„Ha van kedvenc karácsonyi versed vagy dalod, akkor kérjük, hogy vedd fel és üzenetben küldd el. Mi továbbítjuk majd olyan beteg, idős, magányos embereknek, akik számára fontos ez az apró, lelki ajándék és szebb lesz tőle az Ünnepük.” -olvasható a felhívásban.
Fontos hogy a hely, ahol a felvétel készül ünnepélyes legyen, kezdéskor egy rövid bemutatkozás után (név, osztály, település neve) a dal vagy vers címét, a költő nevét is el kell mondani, a végén pedig egy rövid jókívánságot kell hozzáfűzi.
Beküldési határídő december 14. Szeretettel várják a felvételeket, hogy örömet okozzanak másoknak. A legszebb versek és dalok az ifjúsági iroda facebook oldalán is megosztásra kerülnek majd.

Időjárás: A megszokottnál melegebb időre kell számítani a héten az ország legnagyobb részében, december 10-e és 15-e között több a csapadéknak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Ma reggel az északi tájak kivételével még kitart az esős idő, a hegyvidéken havas eső is eshet. A szél veszít erejéből. Délután 3-10 fokot mérhetünk. Kezdetben északnyugaton pára, köd okozhat korlátozott látási viszonyokat. Vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vicei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Búcsú nyerhető a Guadalupei Szűzanya megkoronázásának évfordulóján
Az Apostoli Penitenciária december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén dekrétumot tett közzé, melyben a helyi mexikói egyház kérésére, Ferenc pápa meghatalmazása jegyében kiterjesztik a búcsút a Guadalupei Szűzanya megkoronázásának 125. évfordulójára. A rendelet a koronavírus-járványra való tekintettel a búcsú elnyerésének a lehetőségét kiterjeszti a világ minden katolikus híve számára, akik a járvány miatt nem tudnak elzarándokolni a Guadalupei Szűzanya kegyképéhez, de a tájékoztatási eszközökön (televízió, rádió, online közvetítések) keresztül követik a guadalupei szent szertartásokat és imádkoznak a szentatya szándékára.

Adventi online lelkigyakorlat
„Az első karácsony is egyszerű volt, nem baj, ha a tied is az lesz.” mottóval adventi online lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila atya hétköznapokon reggel 7 órától és vasárnap esténként közös elmélkedéssel. Advent vasárnapjain délután 5 órától lelkigyakorlatos szentmise van Imecsfalván, hogy együtt készülhetünk a közelgő ünnepre. Az esemény élőben követhető Attila atya facebook oldalán.

Rejtélyes várakozás
A Kónya Ádám Művelődési Ház egyéni játékot hirdet Sepsiszentgyörgy iskolásainak. A vetélkedő fő célja, hogy egy röpke sétára kimozdítsa a diákságot a számítógép elől, és izgalmas időtöltést biztosítson számukra, amely során értékes nyereményekhez juthatnak.
A város különböző kulturális intézményeinek környékén aranykártyák lesznek elrejtve. Egy 15–20 perces sétával el lehet jutni a megoldásig .Az érdeklődők a kultura.ro honlapon található űrlapon jelentkezhetnek december 13.-a éjfélig. A jelentkezésüket követően megkapják az első feladványt, és kezdődhet a keresgélés. Három megfelelő aranykártya összeillesztésével a diákok kirakhatnak egy keresztrejtvényt. Ezeknek a megfejtését kell majd felmutatni a Kónya Ádám Művelődési Házban december 14–18. között, naponta délután 15 óra között.Az a 15 diák, aki a leghamarabb nyújtja be a megoldást, nyereményben részesül.
A nyertesek portréi felkerülnek egy életnagyságú adventi kalendáriumra. Melyet Sepsiszentgyörgy Főterén helyeznek el. A kalendárium egy jelképes ajándék a város összes lakójának, mely arra hivatott emlékeztetni, hogy ezekben a nehéz időkben egyénileg kell végrehajtani feladatainkat, mégis az ünnep és az arra való várakozás lélekben mindannyiunkat összeköt. Az ünnep varázsa mindannyiunk lelkében azonos.

Gyertek Jézus jászolához
Ezzel a címmel szerveznek online versenyt a Gerhardinum Római Katolikus Líceum XI. A osztályos növendékei a tanintézet többi tanulójának az óvodától a végzős osztályokig. A versenyre december 22-ig lehet jelentkezni karácsonyt köszöntő versekkel, énekekkel, rajzokkal, történetekkel.

Időjárás: A megszokottnál melegebb időre kell számítani a héten az ország legnagyobb részében, december 10-e és 15-e között több a csapadéknak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Ma reggel az északi tájak kivételével még kitart az esős idő, a hegyvidéken havas eső is eshet. A szél veszít erejéből. Délután 3-10 fokot mérhetünk. Kezdetben északnyugaton pára, köd okozhat korlátozott látási viszonyokat. Vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot!

MRE Hírszolgálat, 2020. december 10.

About the author

majoros gabriella