2020. december 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Kézműves pályázat
A dévai Páduai Szent Antal plébánia Betlehem a családomban címmel kézműves pályázatot hirdet a plébánia családjainak.
A Jézus Krisztus születését ábrázoló alkotások természetes anyagokból kell készüljenek. Az alkotá méretei szabadon választható.
A legszebb, legkreatívabb ötleteket fogják díjazni. Az alkotásokat december 15-ig személyesen lehet leadni a plébánián.

Szabadtéri vándorkiállítás Nagyszebenben
A Kájoni 390 emlékév alkalmából a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte a ferences szerzetes munkásságának megismertetését Erdély-szerte. A vándorkiállítás mellé egy minden korosztályt megszólító animáció is tartozik. Így szélesebb közönséghez is közelebb kerülhet Kájoni példaértékű személye, értékes hagyatéka. Az interaktív háromnyelvű kiállítás a Brukenthal Palota udvarán látogatható december 16.-áig.

Angyalok a városban
Marosvásárhelyen november 18-tól az angyalok a városban újra szárnyra keltek egészen karácsonyig! Fő céljuk, hogy megteremtsék a Szent Erzsébet Társulás gyerekotthonban az ünnepi hangulatot. A város vendéglőit bevonva a jótékonysági tevékenységükbe biztosítanák az ünnepi vacsorát a gyerekek számára. A templomokban is gyűjtést szerveznek és az ott összegyűlt értéket egy pár cipőcskére fordítanák a gyerekek javára. Tudjuk, hogy nem segíthetnek mindenkin, de most mindenki segíthet valakin.
Minden erre szánt adományt szívesen várnak, mert ilyen megpróbáltató, világjárvány sújtotta periódusban összefogással, nyitott szívvel, és segítő kezekkel sikerülni fog, hogy 30 gyerek arcára mosolyt varázsoljanak. Elérhetőség, a következő telefonszámon, 0774-089877 Baranka Katalinnál.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedre kerül sor idén decembertől kezdődően a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! c. imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira. A szentmisék előtt egyórás imádságot vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén kerül sor az elmélkedésre és imádkozásra.
Az első alkalom december 26-án délután 3 órától lesz, melynek témája: Imádkozzunk együtt Jézus Krisztussal, aki az Eucharisztiában jelen való jó barát és táplálék a vele járók számára! Elmélkedést tart: Obermájer Ervin viceposztulátor.

Időjárás: Ma is sok felhő lesz az égen, de nyugaton hosszabb-rövidebb időre előbújhat a nap, gyenge eső, szitálás keleten és délkeleten fordulhat elő.
A középső tájakon tartósabban párás, ködös időre számíthatunk. Napközben helyenként megélénkülhet az északnyugati szél. Délután 3 és 8 fok között
alakulhat a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a magyarfenesi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra. Nyissuk meg szívünket Isten szava előtt, figyeljünk a csendben az Ő hangjára.

Online szentignáci vezetett imák és megosztás
Szentignáci vezetett imák és megosztás lesz advent hétfőin 20 órától a segítőnővéri zoom-szobákban. Az imákat vezeti Bajkó Juliánna, Hadnagy Margó és Vormair Emese s.a.
Bejelentkezni minden hétfőn legkésőbb 19 óráig a hadnagy.margo@segitonoverek.info email címen.

Online vezetett ima
A Szociális Testvérek Társasága szervezésében online vezetett imaalkalmak lesznek december 14-én és december 21-én. Várják azon személyek jelentkezését, akik aki szeretnének mélyülni az istenkapcsolatában, illetve közösségben együtt imádkozni.
Az alkalom menete: megérkező kör, vezetett ima, kiscsoportos megosztás. Minden alkalom este fél 7 órakor kezdődik és 8 óráig tart.
További részletek, és bejelentkezés a Szociális Testvérek Társasága facebook oldalán.

Szövőtanfolyam Marosvásárhelyen
A KALOT Egyesület szövőtanfolyamot indít Marosvásárhelyen. A képzés egy ingyenes bemutató foglalkozással kezdődik. Ezen az oktató részletesen bemutatja a képzés során tanított technikákat és vázolják azokat a követelményeket, amelyet a tanfolyam résztvevőinek teljesíteniük kell, ahhoz, hogy elsajátíthassák a képzési anyagot. A bemutató foglalkozás alapján az érdeklődők eldönthetik, hogy részt szeretnének-e venni a képzésen. A bemutató találkozás időpontja december 16., szerda, helyszíne pedig a marosvásárhelyi Dávid Ferenc téri unitárius templom terme lesz.
Részvételi hozzájárulás 250 lej. További információk a kepzesek@kalot.ro e-mail címen vagy a 0758-840279-es telefonszámon kaphatóak Ábrahám Tündétől, hétköznaponként délelőtt 8-12 óra között.

Rajzpályázat határon túli gyerekeknek
A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) rajzpályázatot hirdet határon túli magyar gyermekek számára A mi karácsonyunk címmel. A „Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása” projekt keretében hirdetett gyermekrajzpályázatra 3 és 14 év közötti gyerekek nevezhetnek be karácsonyhoz kapcsolódó alkotásokkal.
A pályázatra lehet készíteni rajzot, festményt A/4-es és A/3-as méretben. A rendező a beküldött gyermekrajzok válogatásából virtuális és hagyományos kiállítást is szervez. Három kategóriát különböztetnek meg: 3−6 év, 7−10 év, 11−14 év közötti gyermekek. A zsűri mindhárom kategóriában 3−3 nyertest hirdet, összesen kilencen kapnak ajándékcsomagot.
Beküldési határidő: 2021. január 25.
A pályázattal kapcsolatos további részletek a www.http://kamme.keesz.hu oldalon olvashatóak.

A teljes búcsú elnyerésének feltételei a Szent József-évben
Amint arról hírt adtunk, Ferenc pápa december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén Szent József-évet hirdetett, amely során a hívek teljes búcsút nyerhetnek.
Ferenc pápa szándéka, hogy ebben az évben a hívek megerősödjenek az Isten akarata iránti alázatosságban. Az imádság és a jócselekedetek által növekedhetnek az életszentségben, kérve Szent József, a szent názáreti családfő közbenjárását. A teljes búcsú elnyerése a szokásos feltételek (gyónás, szentáldozás, ima a Szentatya szándékára) mellett lehetséges a pápa által meghirdetett szentévben. Mindazon hívek elnyerhetik a teljes búcsút, akik lelkükben a bűnnek ellentmondva részt vesznek a Szent József-év eseményein; vagy legalább fél órán át elmélkednek a Miatyánk imádságon; vagy lelkigyakorlaton vesznek részt legalább egy napig, mely során elmélkednek Szent Józsefről.
Továbbá azok is részesülhetnek a teljes búcsúban, akik testi vagy lelki jócselekedetet hajtanak végre, akik az üldözött egyházért és keresztényekért elimádkozzák a latin hagyomány szerint Szent József litániáját,
Azok a keresztény családok is elnyerhetik a teljes búcsút, akik a názáreti Szent Család mintájára igyekeznek megvalósítani a kölcsönös szeretet és imádság légkörét, és a jegyesek is közösen végzett rózsafüzér ima által.
A jelenlegi járványhelyzetben különösképpen kiterjed a teljes búcsú az idősekre, a betegekre, a haldoklókra és mindazokra, akik nem mehetnek el otthonról. Elnyerhetik a teljes búcsút, amennyiben bűnbánó lélekkel elszánják magukat, hogy amint lehetséges, teljesítik a három feltételt, és otthonukban vagy ahol tartózkodnak, imádkoznak Szent József tiszteletére, aki a betegek vigasza és a jó halál védőszentje, bizalommal felajánlva fájdalmaikat és nehézségeiket Istennek. Éljünk a teljes búcsú lehetőségével!

Időjárás: Ma is sok felhő lesz az égen, de nyugaton hosszabb-rövidebb időre előbújhat a nap, gyenge eső, szitálás keleten és délkeleten fordulhat elő.
A középső tájakon tartósabban párás, ködös időre számíthatunk. Napközben helyenként megélénkülhet az északnyugati szél. Délután 3 és 8 fok között
alakulhat a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 14.

About the author

majoros gabriella