2020. december 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Szövőtanfolyam Marosvásárhelyen
A KALOT Egyesület szövőtanfolyamot indít Marosvásárhelyen. A képzés egy ingyenes bemutató foglalkozással kezdődik. Ezen az oktató részletesen bemutatja a képzés során tanított technikákat és vázolják azokat a követelményeket, amelyet a tanfolyam résztvevőinek teljesíteniük kell, ahhoz, hogy elsajátíthassák a képzési anyagot. A bemutató foglalkozás alapján az érdeklődők eldönthetik, hogy részt szeretnének-e venni a képzésen. A bemutató találkozás holnap a marosvásárhelyi Dávid Ferenc téri unitárius templom termében lesz.
Részvételi hozzájárulás 250 lej. További információk a kepzesek@kalot.ro e-mail címen vagy a 0758-840279-es telefonszámon kaphatóak Ábrahám Tündétől, hétköznaponként délelőtt 8-12 óra között.

Ifjúsági programok
December 17-én, csütörtökön, este 8 órakor szentségimádást tartanak a fiataloknak a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban.
A katolikus egyetemisták számára december 22-én, kedden este 8 és 9 óra között szentségimádást tartanak temesváron a December 1 utca 1-es szám alatt.

Karácsonyi programok Nagyváradon
Karácsonyi énekekkel és betlehemes játékokkal tarkított, kb. 15 perces program várja a Jézus Krisztus születésére készülőket a nagyváradi székesegyház előtt felállított betlehem közelében:
December 18-án, pénteken este fél 7 órakor a neokatekumenális út családjai adnak koncertet a születendő Kisdednek.
december 19-én, szombaton a gyertyagyújtás után, szintén este fél 7 órakor a székesegyház Szent Cecília Gyerekkórusa énekel.
December 20-án, vasárnap a szentmise után, este 7 órakor a székesegyház Szent Cecília felnőttkórusa lép fel.
December 21-én, hétfőn délután fél 3 órakor a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai mutatják be betlehemes játékukat, Benedek Ramóna vezetésével. Ezt követően fél 4 órakor a margittai plébániai fiataljai lépnek fel Nyírő Szabolcs hitoktató vezetésével. Délután 5 órakor a Mercsák Antal plébános irányítása alatt felkészült baromlaki szlovák fiatalok műsorát tekinthetik meg az érdeklődők.

Könyvbemutató Gyergyócsomafalván
A gyergyócsomafalvi templomban december 20-án, vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.

Gyertek Jézus jászolához
Ezzel a címmel szerveznek online versenyt a Gerhardinum Római Katolikus Líceum XI. A osztályos növendékei a tanintézet többi tanulójának az óvodától a végzős osztályokig. A versenyre december 22-ig lehet jelentkezni karácsonyt köszöntő versekkel, énekekkel, rajzokkal, történetekkel.

Időjárás: Ma is szürke, főként a hajnali, reggeli órákban többfelé párás, ködös időben volt részünk. Csak kevés helyen süthet ki a nap. Szitálás előfordulhat. Délután 2-8 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a katonai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra. Nyissuk meg szívünket Isten szava előtt, figyeljünk a csendben az Ő hangjára.

Az én karácsonyom
A dévai Páduai Szent Antal római katolikus ferences plébánia Az én karácsonyom címmel fogalmazási versenyt hírdet a dévai gyerekeknek. A pályamunka Jézus születéséhez, a karácsonyhoz kapcsolódó egyedi alkotás lehet, terjedelmi megkötés nincs. Az óvodások rajzzal neveztenek be a versenybe, az elékészítő – 3. osztályos gyerekek mesét írhatnak, a 4-6 osztályosok elbeszélő fogalmazást, a 7-8 osztályos tanulók verssel, történettel nevezhetnek be valamint a 9-12 osztályosok esszét kell írjanak.
A legjobb, legkreatívabb munkát díjjazni fogják. Az alkotásokat december 18-ig a plébánián, személyesen lehet leadni.

Ételosztás a Barátok Templománál
December 18-án, pénteken délután 2 órától a nagyváradi Caritas Catolica önkéntesei meleg ételt osztanak a Barátok Temploma oldalbejáratánál. A rendezvényre szeretettel várják nem csak rászorulókat, hanem bárkit, aki elvinne egy adag ételt egy idős személyhez vagy szegény családhoz.

Betlehem-készítő pályázat eredményhirdetése
A jelen körülmények között különösen szükség van ennek a remény élesztgetésére, ébren tartására. Ebből a megfontolásból a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség betlehem-készítő pályázatot hirdetett meg az egyházmegye családjai számára „Szállást adunk a Szent Családnak!” címmel. A beérkezett pályamunkákat egy szakmai zsűri bírálja el december 17-én, csütörtökön fél 7 órakor a nagyváradi székesegyházban. A pályamunkákat vasárnap estig lehet megtekinteni a templom Szent család-oltáránál, a róluk készült fotókat az egyházmegye Facebook oldalán lehet megtalálni és értékelni.

Könyvbemutató Gyergyócsomafalván
A gyergyócsomafalvi templomban december 20-án, vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért
Gyergyószentmiklóson idén hetedik alkalommal szervezik meg az Együtt egymásért, szentmiklósiakért karitatív programot. Bár az idei évet a világjárvány gyökeresen átírta, a cél változatlan: a város hátrányos helyzetű családjainak és időseinek megsegítése, akiknek gondot jelent a mindennapi betevő az ünnepi időszakban még inkább, mint bármikor máskor. A tartósélelmiszer csomagokat december 20-ig adhatják le a Sláger Centerben, a Bucsin negyedi BB Market üzletben, valamint a főtéri Kordial üzletben kihelyezett gyűjtőpontoknál. Emellett hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között a Szociális Igazgatóság Kárpátok utca 5. szám alatt található székhelyén is fogadják élelmiszer-adományokat.

Időjárás: Ma is szürke, főként a hajnali, reggeli órákban többfelé párás, ködös időben lesz részünk. Csak kevés helyen süthet ki a nap. Szitálás, hajnalban helyenként ónos szitálás előfordulhat. Hajnalban fagyni fog délután 2-8 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 15.

About the author

majoros gabriella