2020. december 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kidében tartanak örökös szentségimádási napot. Ha tehetjük járuljunk ma is az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus elé.

Tematikus nap a Mária Rádióban
Ez évi utolsó tematikus napunk témája: A szentáldozás a szeretetből táplálkozó élet.
Az ember lénye a szeretet. Ezt nem kell tanulni: egyszerűen szeret és odaadja magát! Ez a szeretet csak akkor táplálkozik, ha látja szeretetének tárgyát. Látja az igazságot, a szépet, a jót, Jézus Krisztust! Ő szeretett engem és önmagát adta értem!
Ezekről a gondolatokról elmélkedünk mai tematikus napunk folyamán. Ha tehetik kapcsolódjanak be műsorainkba.

Búcsú nyerhető a Szent József év folyamán
Dekrétumot tett közzé az Apostoli Penitenciária, amelyben a Ferenc pápa által meghirdetett, 2021. december 8-ig tartó Szent József-évre szóló különleges búcsúk ajándékát ismertetik.
A teljes búcsú elnyerésére alkalma van azoknak a híveknek, akik a szokott feltételek mellett (szentgyónás, szentáldozás és imádság a pápa szándékára), lélekben elszakadva minden bűntől, a Szent József-év folyamán élnek a következő lehetőségekkel:
Teljes búcsút nyerhet az, aki legalább harminc percen keresztül elmélkedik a Miatyánkról, illetve részt vesz egy olyan – legalább egy napos – lelkigyakorlaton, amely tartalmaz egy elmélkedést Szent Józsefről.
Akik Szent József példáját követve az irgalmasság testi vagy lelki cselekedeteit gyakorolják, teljes búcsút nyerhetnek.
Teljes búcsú nyerhető a rózsafüzérnek a családban, illetve a házastárssal való imádkozása révén.
Mindazok elnyerhetik a teljes búcsút, akik saját tevékenységüket naponta Szent József védelmére bízzák.
Akik az üldözött Egyházért és az üldözés bármely formáját szenvedő keresztények helyzetének enyhüléséért fohászkodva elimádkozzák a Szent József litániát illetve elmondanak más egyéb Szent József-imádságot, amely valamelyik liturgikus hagyomány sajátja.
Az Apostoli Penitenciária teljes búcsút engedélyez azoknak a híveknek, akik bármilyen jóváhagyott imádságot vagy kegyes fohászt végeznek Szent József tiszteletére különösképpen március 19-én és május 1-jén, valamint a Szent Család ünnepén, illetve minden hónap 19-én, és minden szerdán.

Utánfutós betlehem
Rendhagyó adventi és karácsonyi kezdeményezéssel örvendezteti meg a híveket Filip Dorin Gyula plébános és a csáki római katolikus plébánia, tájékoztat a temesvári egyházmegye honlapján. „Eljövünk önhöz haza, az udvarába, hogy ön is örvendhessen a Megváltó születésének” – írják a kezdeményezésükről, amelynek célja, hogy házhoz vigyék a betlehemi kisded Jézus megszületésének karácsonyi örömhírét
„Betlehem To Go!”, így nevezik azt az utánfutós betlehemet – vagyis egy átalakított gépkocsi utánfutót –, amelynek külalakja ajándékcsomagra hasonlít, a belsejében pedig – kifejezve a karácsony lényegét és fontosságát – a betlehemi jelenetet, azaz Jézus Krisztus születését rendezték be.
Aki szeretné Jézust ily módon is befogadni, jelentkezzen a csáki plébánián.

Időjárás: A megszokottnál jóval melegebb időre kell számítani a régiók többségében az elkövetkező két hétben, december 16-án és 21-e után pedig nagyobb valószínűséggel várható csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat december 14-e és 27-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Ma országszerte szürke, borongós időre van kilátás, helyenként tartósabban párás, ködös lesz az idő. Szitálás, helyenként gyenge eső is előfordulhat. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délután 1-9 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 16.

About the author

majoros gabriella