2020. december 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Betlehem-készítő pályázat eredményhirdetése
A jelen körülmények között különösen szükség van a remény élesztgetésére, ébren tartására. Ebből a megfontolásból a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség betlehem-készítő pályázatot hirdetett meg az egyházmegye családjai számára „Szállást adunk a Szent Családnak!” címmel. A beérkezett pályamunkákat egy szakmai zsűri bírálja el ma este fél 7 órakor a nagyváradi székesegyházban. A pályamunkákat vasárnap estig lehet megtekinteni a templom Szent család-oltáránál, a róluk készült fotókat az egyházmegye Facebook oldalán lehet megtalálni és értékelni.

Ifjúsági programok
Ma este 8 órakor szentségimádást tartanak a fiataloknak a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban.
A katolikus egyetemisták számára december 22-én, kedden este 8 és 9 óra között szentségimádást tartanak temesváron a December 1 utca 1-es szám alatt.

Ételosztás a Barátok Templománál
Holnap délután 2 órától a nagyváradi Caritas Catolica önkéntesei meleg ételt osztanak a Barátok Temploma oldalbejáratánál. A rendezvényre szeretettel várják nem csak rászorulókat, hanem bárkit, aki elvinne egy adag ételt egy idős személyhez vagy szegény családhoz.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán, december 19-én, szombaton este 6 órától Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Szentságimádás Nagyváradon
December 20-án, advent negyedik vasárnapján délután 4 órakor a nagyváradi Szent Anna (Orsolya) templomban szentségimádást tartanak. Ha tehetik kapcsolódjanak be az imába.

Online vezetett ima
A Szociális Testvérek Társasága szervezésében online vezetett imaalkalom lesz december 21-én, hétfőn este fél 7 órától 8 óráig. Várják azon személyek jelentkezését, akik szeretnének mélyülni az istenkapcsolatukban, illetve közösségben együtt imádkozni.
Az alkalom menete: megérkező kör, vezetett ima, kiscsoportos megosztás.
További részletek, és bejelentkezés a Szociális Testvérek Társasága facebook oldalán.

Karácsonyi koncert
A karácsony lényege a közösségekben rejlik. Hiszen ennek misztériumát csak akkor tudjuk igazán megérteni, átélni, hogyha adhatunk és kaphatunk, közösségben érezzük át a szeretetet. Ebben az évben minden más. A gyergyószentmiklósi Glory dicsőítő zenekar megragadva ennek a másságnak a szépségeit továbbra is adni szeretne azoknak az embereknek, akik nyitottak az örömhír befogadására. Éppen ezért december 25-én este 8 órától a zenekar a hagyományos karácsonyi koncertjét online közvetíti.

Időjárás: Ma is marad a túlnyomóan szürke, borongós, néhol tartósabban párás, ködös idő szórványosan gyenge esővel, szitálással, de reggel néhol ónos szitálás, ónos eső is előfordulhat. Délnyugaton helyenként kis időre előbújik a nap a felhők közül. Gyenge, mérsékelt marad a szél. Napközben 2-10 fokra van kilátás.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán györgyfalvi templomban tartanak örökös szemmntségimádási napot. Adjunk hálát a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Betlehemi láng Gyulafehérváron
Az osztrák cserkészek minden évben karácsony előtt Betlehemből, a születés helyén égő mécsesről elhozzák a békét jelképező lángot. Az idén egy osztrák cserkészlány adta át a betlehemi békelángot a Magyar Cserkészszövetség tagjainak december 13-án. A Romániai Magyar Cserkészszövetség december 15-én vehette át a lángot. Tegnap Bálint Lajos Lóránd, a szövetség elnöke a 4-es számú Szent István Cserkészcsapat két cserkészével átadta a békelángot Kerekes László gyulafehérvári segédpüspöknek.

Karácsonyi programok Nagyváradon
Karácsonyi énekekkel és betlehemes játékokkal tarkított, kb. 15 perces program várja a Jézus Krisztus születésére készülőket a nagyváradi székesegyház előtt felállított betlehem közelében:
December 18-án, pénteken este fél 7 órakor a neokatekumenális út családjai adnak koncertet a születendő Kisdednek.
december 19-én, szombaton a gyertyagyújtás után, szintén este fél 7 órakor a székesegyház Szent Cecília Gyerekkórusa énekel.
December 20-án, vasárnap a szentmise után, este 7 órakor a székesegyház Szent Cecília felnőttkórusa lép fel.
December 21-én, hétfőn délután fél 3 órakor a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai mutatják be betlehemes játékukat, Benedek Ramóna vezetésével. Ezt követően fél 4 órakor a margittai plébániai fiataljai lépnek fel Nyírő Szabolcs hitoktató vezetésével. Délután 5 órakor a Mercsák Antal plébános irányítása alatt felkészült baromlaki szlovák fiatalok műsorát tekinthetik meg az érdeklődők.

Adventi gyertyagyújtás Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben az évben Adventi fények címmel imaláncot hirdet, amihez bárki csatlakozhat adventi vasárnapjainak előestéjén este 6 órakor, amikor fellobbannak a székesegyház előtt felállított adventi koszorú gyertyáinak lángjai.
Minden egyes alkalommal azokért imádkoznak, akik az első vonalban harcolnak a járvány megfékezéséért. A közös imához a helyszínen és az egyházmegye közösségi oldalán is lehet csatlakozni.
December 19-én, advent negyedik vasárnapjának előestéjén az idősotthonok dolgozóiért és önkéntesekért

Könyvbemutató Gyergyócsomafalván
A gyergyócsomafalvi templomban december 20-án, vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.

Időjárás: Ma is marad a túlnyomóan szürke, borongós, néhol tartósabban párás, ködös idő szórványosan gyenge esővel, szitálással, de reggel néhol ónos szitálás, ónos eső is előfordulhat. Délnyugaton helyenként kis időre előbújik a nap a felhők közül. Gyenge, mérsékelt marad a szél. Napközben 2-10 fokra van kilátás.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 17.

About the author

majoros gabriella